Teraz jest piątek, 14 listopada 2025, 07:17

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: wypozyczac?
PostNapisane: piątek, 11 lipca 2014, 13:54 
Szeregowy
Szeregowy

witam,
co koledzy myslicie o wypozyczaniu posiadanego sprzetu? mam swoj sprzet na lad garretta. Pojawia sie od czasu do czasu wsrod moich znajomych zainteresowanie naszym hobby ale nie ma czasu chodzic i uczyc przyjaciol podstaw..

Nasuwa sie tez inna strona medalu? czy wypozyczyli byscie swoj sprzet kolegom z "branzy"??? ktos udostepnial swoj sprzet do powiedzmy testow przed zakupem danego typu? jakies przykre doswiadczenia z tym zwiazane?

Sam chce kupic niebawem sprzet podwodny.. fajnie bylo by wyprobowac juz istniejacy
Co myslicie?
ktos ma doswiadczenie czy odplatnie ile brac za dzien czy to etyczne:)))?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: wypozyczac?
PostNapisane: piątek, 11 lipca 2014, 13:55 
Porucznik
Porucznik

a po co ci ten problem? stuknie ktoś cewką w kamień lekko za mocno i co wtedy?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 11 lipca 2014, 14:24 
Kapitan
Kapitan

Kobiety, samochodu, piły spalinowej i wykrywacza się nie wypożycza :D

Nooo, samochód można ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 11 lipca 2014, 14:35 
Szeregowy
Szeregowy

Dokladnie! Do tej pory tez tak myslalem..teraz jednak sam znalazlem się przed zakupem nowego sprzętu z nowej galezi.. I sam wiesz,ze dopóki czegoś nie dotkniesz to nawet najlepsze chęci doradzajacych kumpli poszukiwaczy mogą być pudlem. A wynajmu w naszym kraju komercyjnie niewielu prowadzi. Tak wiec myślę ze jesteśmy w takich miejscach żeby poniekąd sobie ulatwiac i pomagać. W moim myśleniu powoli rodzi sie zmiana, stad moje pytanie. Chcialbym zacząć od siebie sprawdzić jak to funkcjonuje.. Jakby wziąć kaucję i jakas oplate.. Albo jeszcze lepiej wymieniać się sprzętem np na weekend
Sam powiedz nie poszezylo by to naszych horyzontów i nadalo dynamiki naszemu wspólnemu rozwojowi. Mam swój wykrywacz juz 2 rok i nawet nie trzy alem innego na piku:-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 11 lipca 2014, 14:36 
Szeregowy
Szeregowy

MIC napisał(a):
Kobiety, samochodu, piły spalinowej i wykrywacza się nie wypożycza :D

Nooo, samochód można ;)

...i gitary:-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 11 lipca 2014, 15:07 
Kapitan
Kapitan

Jakoś co do pożyczania to mam bardzo negatywne uczucia. Wiem, jak ludziska potrafią traktować np. samochody służbowe, więc jak ktoś coś zgubi wolę sam jechać i poszukać. A co do testów wykrywek można się przecież z użytkownikiem konkretnego modelu umówić w polu i pochodzić 2 godzinki razem, myślę że dla kogoś z okolicy to nie będzie wielki problem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 11 lipca 2014, 15:29 
Specjalista
Specjalista

Pozyczylem kiedys magnetometr znanej mi uprzednio osobie. Po pewnym czasie otrzymalem go z powrotem w stanie nie nadajacym sie wiecej do uzytku. W dodatku niektore elementy elektroniki zostaly w bezczelny sposob podmienione na uszkodzone.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 11 lipca 2014, 18:46 
Generał Broni
Generał Broni

Jest takie stare przysłowie "dobry zwyczaj,nie pożyczaj" a prześmiewcy,dodają "a jeszcze lepszy,nie oddawaj".Po kilku negatywnych doświadczeniach,podjąłem ostateczną i nieodwołalną decyzję-nikomu już nie pożyczę,żadnego narzędzia,lub samochodu.Wymyśliłem,jeszcze jedno powiedzenie,"nie pożyczaj a nie będziesz miał wrogów".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 11 lipca 2014, 19:39 
Generał Broni
Generał Broni

Wykrywacz moge komus uzyczyc jesli jedziemy na wspolne kopanie ale pozyczanie na dluzszy okres raczej nie wchodzi w rachube.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 11 lipca 2014, 20:42 
Pułkownik
Pułkownik

Lokalizacja: لا تخافوا من الظلال. وهي تشهد على حقيقة أنه في مكان ما هناك ضوءلا تخافوا من الظلال. وهي تشهد على حق.
Ja jestem takiego zdania że jeżeli juz coś komuś pożyczysz to powinno to wrócić do Ciebie w jeszcze lepszym stanie niż przed pożyczeniem :)
Praktykuję taki sposób i bardzo chętnie go polecam wszystkim :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 11 lipca 2014, 20:46 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

cehaigrek napisał(a):
Wykrywacz moge komus uzyczyc jesli jedziemy na wspolne kopanie ale pozyczanie na dluzszy okres raczej nie wchodzi w rachube.

tego samego zdania jestem... :1
Ewentualnie ktoś z super znajomych, po których wiem że nic się nie stanie.

Ewentualnie wiem, tfuuu jak by się stało to pokryje szkody .
Tyle w temacie. Nie bawiłem się w pożyczanie góra niż na 2 dni, zawsze to robiłem dla bardzo zaufanych osób. Np. sprzęt kumpla w serwisie, lub przełożonego który jechał na weekend do domu, zarażony moimi fantami żeby sprawdzić swoją działkę ...

ot co .

Pozdrawiam
:ups:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 11 lipca 2014, 21:33 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Wspólnie pochodzić tak ,ale nie jestem za wypożyczeniem. Głupie uszkodzenie przewodu unieruchomi Cię na kilka do kilkunastu dni (naprawa, serwis). Kolega zapłaci 20-30 zł będzie smuty walił i przepraszał, a Ciebie szlag trafi bez wykrywki (o ile chodzisz często).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 12 lipca 2014, 15:41 
Kapitan
Kapitan

ze sprzętem przystosowanym do brodzenia jest jeszcze taka sytuacja, że podczas chodzenia czy transportu może dojść do uderzania w puszke z elektroniką co może spowodować delikatną nieszczelność, niewidoczną gołym okiem, i wtedy po zanurzeniu może okazać się, że puszka nabierze wody i wtedy dupa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 15 lipca 2014, 19:29 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Cytuj:
Wspólnie pochodzić tak ,ale nie jestem za wypożyczeniem. Głupie uszkodzenie przewodu unieruchomi Cię na kilka do kilkunastu dni (naprawa, serwis). Kolega zapłaci 20-30 zł będzie smuty walił i przepraszał, a Ciebie szlag trafi bez wykrywki (o ile chodzisz często).
:1 Racja!Ja Excalibura bym nie pożyczył. Brodzenie jak brodzenie,ale przy transporcie wszystko się moze zdarzyć.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: x
PostNapisane: środa, 16 lipca 2014, 13:51 
Podpułkownik
Podpułkownik

Ilekroć pada prośba/pytanie/żądanie o pożyczenie sprzętu moja odpowiedź jest zawsze tylko jedna - nie ma sprawy, ale tylko i wyłącznie z operatorem. I jakoś chętnych nagle ubywa.
Po tym jak kilkanaście lat temu ledwo poznałem mojego HS-3 po ''pożyczkach" całkowicie wyleczyłem się dzięki ''znajomym'' z tego typu ''przysług". Cóż , jak ktoś ma miękkie serce to musi mieć twardą dupę.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]