Teraz jest piątek, 16 stycznia 2026, 10:02

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 812 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 55  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 września 2005, 21:18 
Główny Administrator
Główny Administrator

Nie moge się zgodzić z Superstefanem. Oczywiście, że dno rzek jak i koryta zmieniają się lecz większość z nich jest uregulowana i wzmocniona wałami, które nie przemieszczają się tak jak w miastach nabrzeża betonowe. W rzekach nurt powoduje zakrywanie jak i odkrywanie /wypłukiwanie/ przedmiotów tam zatopionych. Poza tym wiele rzek, jezior i stawów ma dno twarde gliniane gdzie do dzisiaj wystają przedmioty zatopione nawet 200 lat temu /np. mazury/.
Superstefan nie zniechęcaj się głowa do góry znajdziesz jeszcze swoją przeprawę z 1939r, a w poniedziałek dostaniesz posiłki z południa Polski w mojej skromnej osobie :)

Pozdrawiam Jacek.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 września 2005, 12:02 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
:)
przeprawa jest na 100% ale wisla uciekala z 1000 m od koryta z 39' :) wiec kopiemy na normalnych polach :)
zapowiada sie ciekawie bo wywiad donosi ze tam malo kto szukal :) moze to bedzie 2 przeprawa przez bzure ????:):):)
do kiedy bedziesz w wawie ???

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 września 2005, 21:43 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Witam.Przeczytalem temat od deski do deski i musze powiedziec ze jestem pod wrazeniem wiec postanowilem sprobowac.Zakupilem z ciekawosci magnesik o wymiarach 50x20x20 chociaż wiem ze mogl byc wiekszy ale cena byla przyjemna 25 zl,chyba wystarczy na poczatek?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 września 2005, 22:54 
Kapitan
Kapitan

Ostatnio trochę pomagnesowałem starorzecze Bzury w miejscu XiXw mostu i niestety muszę powiedzieć a raczej stwierdzic ża magnes o symbolu n38 jest trochę za słaby Coś na dnie bardzo ładnie przywierało ale po chwili sięodczepiało ,po kilku/nastu prubach zrezygnowałem bo nie miał tyle mocy(magnes oczywiście) by wyrwac fanta z mułu jak ktoś dysponuje mocniejszym to pewnie dałby radę albo kilkoma razem ,a zaręczam że miejsce ciekawe(linia frontu Iwś, przeprawa XiXw albo starsza, przeprawa 39r więc...) Śmieci nie łowiłem tylko kilogramy moczarki itp zielska
a miejsce jest ustonne -czytaj nie zaśmiecone.Szkoda że nie zainwestowałem w najmocniejszy magnes co wszystkim przyszłym magnesowcom doradzam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 września 2005, 04:40 
Moderator
Moderator

Obawiam się Kris, że mocniejszy magnes niewiele pomoże. Kilka dni temu macałem magnesem w rzece, gdzie również miało miejsce kilka przepraw w 1914, 1915 i 1944. "Sygnałów" pojawiła się cała masa. Ale po pierwsze: fanty, co zrozumiałe po tylu latach w rzece, przykryte były grubą warstwą mułu. Po drugie problemem okazały się rośliny. Sytuacja wyglądała podobnie jak przy kopaniu w lesie: przerośnięte korzenie, nie do ruszenia bez piłki, a przynajmniej saperki. Z tym, że prawie 3 metry pod wodą.
Łowiłem z pontonu, więc nie było żadnych problemów z zaczepianiem o badyle. Trafiałem pionowo w żelastwo i mimo to nie było sposobu aby je ruszyć. A były to, że się tak wyrażę, spore przedmioty ;)
Nie wyjąłem niczego :n

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 października 2005, 20:55 
Chorąży
Chorąży

Lokalizacja: Duch Qattra z Galas -"kraina na krańcu swiata"(koło rzeki Saynfhis) ...
Witam mam dylemat mianowicie czy lepiej kupić neodymka płytkowego 75*75/n35,czy lepiej walcowy N42 o wymiarach 70*20,do plytkowego będzie łatwo dorobic uchwyt,oraz będzie mial większą powierzchnię ale za to ma mniejszą moc,natomiast walcowyma ma większa moc gorzej z dorobieniem uchwytu,oraz mniejszą powierzchnie do czesania w wodzie.
Może ktoś sie wypowie doradzi.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 października 2005, 21:00 
Kapitan
Kapitan

Czemu twierdzisz że do walcowatego gorzej dorobić uchwyt? Szukasz np puszki o podobnych wymiarach, myk do spawacza ,dospawać ucho , umieścić w środku magnes ,zalać żywicą i gotowe

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 października 2005, 21:13 
Chorąży
Chorąży

Lokalizacja: Duch Qattra z Galas -"kraina na krańcu swiata"(koło rzeki Saynfhis) ...
No masz i racje ale chodzi mi równiesz,o przeszukiwania w wodzie jak to sie ma walcowy do płytkowego,a druga sprawa walcowy jest tańszy o połowe,ktos na forum pisał ze ten płytkowy 75*75 N35 zrywał mu fanty bo niedawał rady ich wyciągnąc.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 października 2005, 22:01 
Kapitan
Kapitan

ja pisałem że zrywał ale, nie płytkowy tylko walcowy i nie n35 tylko n38 ... :luv

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 października 2005, 06:27 
Chorąży
Chorąży

Kris a jaki twój neodymek ma wymiary??? i jak sie sprawuje on w terenie??? zamówiłem jednak walcowy 70*20/N42 mam nadzieje ze sie sprawdzi niedługo przślę fotkia połowów.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 października 2005, 21:56 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam jestem szczesliwym posiadaczem neodymka plytkowego o wymiarach 75x75x20 .Dzis pierwszy raz wyruszylismy z kolega poszukac troche w okolicznych wodach. Wyniki przeszly same siebie. Przez 5 godzin tyle fantow ze nie nakopalbym tego przez rok w ziemi a stany rewelacja. Stalowe luski czolgowe wyskakiwaly z wody bardzo latwo i magnes nie zrywal. A co bylo jeszcze pozostanie moja slodka tajemnica. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 października 2005, 11:00 
Porucznik
Porucznik

Panowie - FOTKIIII proszę - chciałbym chociaż zobaczyć jak wam się zachowują fanciki - w zupełności starczą te stalowe łuski :1
I kolejna sprawa - gdzie lepiej szukac - stawki, jeziorka, czy rzeki??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 października 2005, 16:10 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

no najlepiej to stawy i jeziorka stare lub inne bo rzeki to czasami jak powóź jest to zmywa wszystko :/

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 października 2005, 16:26 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam to nie jest tak do konca, nigdy niewiadomo gdzie szukac, nigdy nie mozemy byc pewni czy tu jest cos a tu tonapewno nie ma. Wczoraj przeszukiwalismy trzy zbiorniki wodne i dopiero w tym trzecim cos zaczelo wychodzic i to w lesie, a w stawach wioskowych nici. Ale ogolnie fajna zabawa. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 października 2005, 20:51 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

A to trzy naboje z wiekszej rzeszy znalezionych w wodzie, stan dlamnie rewelacja. Pozdrawiam

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 812 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 55  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]