Teraz jest piątek, 16 stycznia 2026, 16:51

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 812 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 55  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 kwietnia 2006, 08:27 
Specjalista
Specjalista

i ja poprosze bo sam jestem ciekaw!

hubertvox@wp.pl

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 kwietnia 2006, 08:39 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Coś nie sądzę żeby nie mieli nic innego do roboty jak tylko wysyłanie ludziom zdjęć na maila ;) ale w swojej naiwności też podam adres: blackmoore@wp.pl :skromny

Pozdro!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 kwietnia 2006, 10:09 
Kapral
Kapral

przegladam maila a tam fotek jak niebyło tak nie ma :)Znaleziska pozostaja nadal mitem :)Chyba i ja zaczne pisac ze cos znalazłem fajna z tego zabawa bedzie
Pozdrawiam :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 kwietnia 2006, 10:28 
Specjalista
Specjalista

np jakis nocnik z bajorka z XVI wieku :)))

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 kwietnia 2006, 11:03 
Kapral
Kapral

eee tam jeden nocnik ,dziesiec i malucha w seledynowym kolorze z grajacym radiem :) Naprawde to co piszecie o swoich znaleziskach nie ma zadnego poparcia (fotek).kazdy nawet 5 latek moze napisac ze znalazł to i tamto

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 kwietnia 2006, 12:34 
Weteran
Weteran

A ja powiem tyle że ten magnesik to nie ściema !
Nie raz z FDJ wyciągaliśmy plot (ammo) w pięknym stanie.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 kwietnia 2006, 12:48 
Kapral
Kapral

Co to za znalezisko ja z kazdej wyprawy wracam z pełnymi kieszeniami ammo.Przyznam sie ze mam magnes i tez sprawdzałem ale bez efektu człowiek sie namacha tym i sam złom sie czepia.jest tu ktos z Warszawy i szuka na tym terenie chetnie bym sie wybrał i zobaczył jak to sie niby wyciaga tym fanciki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 kwietnia 2006, 15:04 
Główny Administrator
Główny Administrator

Nie zapominaj Partyzant o stalowej drabinie i taborecie :)

ps. najbardziej nastawiam się na trałowanie mazurskich jezior i kanałów :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 kwietnia 2006, 20:40 
Moderator
Moderator

puki co moje gumowe okularki do plywania rzadza w dziedzinie lowienia magnesem :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 2 maja 2006, 22:16 
Porucznik
Porucznik

Dobrzy Ludzie!
Niechże ktoś jakąś fotkę wstawi "dla paddierżanija razgawora"... ;) Temat zaraz padnie. Ja rozumiem obawy wszelkie ale czy rzeczywiście nie ma możliwości anonimowego wstawienia czegoś ciekawego? Duch w narodzie zginie a tu tylu zainwestowało w neodymki... :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 maja 2006, 00:14 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

witam!

Zacząłem troszkę się rozglądać za magnesem neodymowym i natrafiłem na tej stronce http://www.xinxin.pl/technologia.html?P ... 38b2d5562a na nastepujące informacje, które szczególnie w jednym miejscu mocno mnie zaintrygowały.

Cytuj:
Zasady ostrożności:
Nie używaj magnesów neodymowych NdFeB :

w środowiskach kwasowych, zasadowych albo organicznych czy rozpuszczających (chyba że hermetycznie odizolujesz magnes od środowiska) ani promieni radioaktywnych,
w wodzie albo oleju (chyba że odizolujesz magnes od środowiska albo jesteś przygotowany na to, iż magnes w krótkim czasie straci swoje magnetyczne własności),
w elektrycznie przewodzącym płynie - elektrolicie zawierającym wodę,
w atmosferze zawierającej wodór.
Magnes neodymowy to spiek sproszkowanych metali z rzadkim pierwiastkiem z grupy lantanowców - neodymem, odkrytym w 1885 r. Po namagnesowaniu jego działanie jest kilkakrotnie mocniejsze od powszechnie znanego magnesu ferrytowego np. zwykły magnes ferrytowy (taki jak w głośnikach) podniesie kilkugramowy odważnik, a neodymowy o takiej samej wielkości - 10-krotnie większy. Właśnie dzięki swoim rozmiarom ale i zdolności do pracy w stosunkowo szerokim zakresie temperatur, a także rozpowszechnieniu się stosowania rozmaitych uchwytów, już pod koniec lat 80-ych magnesy neodymowe zaczęły zyskiwać na popularności.

Magnesy neodymowe są skłonne do korozji w wilgotnych środowiskach. Dlatego pokrywane są cienką warstwą niklu, srebra, złota, złota-niklu lub epoksydu. Magnetyczne właściwości magnesów neodymowych NdFeB ulegają znaczącemu pogorszeniu w temperaturze przekraczającej 130°C i są w dużym stopniu uzależnione od materiału z jakiego wykonane są magnesy - czy to jest N - stustopniowy z niską permanencją czy też np. M - H - SH - UH - EH działający nawet do 210°C. Z reguły magnesy NdFeB z wyższym współczynnikiem permanencii wytrzymują wyższe temperatury bez straty magnetycznych własności.

Dalsza lektura informacji zawartych na stronce lekko uspokaja, ponieważ mozna wyczytać, że:
Cytuj:
Magnesy neodymowe NdFeB są o około 13% lżejsze niż typu SmCo (ferrytowe) i kruche (chociaż nie w tym stopniu jak te ostatnie) toteż ich jakakolwiek obróbka mechaniczna przy użyciu narzędzi diamentowych powinna odbywać się przed magnetyzacją.

uspokaja, ponieważ przytoczone na tej stronie zasady ostrozności dotyczą magnesów neodymowych NdFeB a jak widać są na rynku i inne ( np.SmCo ).

I teraz pytania:

1. Czy faktycznie tylko magnes NdFeB topiony w wodzie, w krótkim czasie straci swoje magnetyczne własności??
2. Czy kupując swoje magnesy neodymowe zwracaliście uwagę na to jakiego są typu?
3. Czy ktoś z uzytkowników neodymków zauważył utratę "mocy" swojego magnesu w trakcie jego eksploatacji?

pozdrawiam
bogdans

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 maja 2006, 12:11 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

witam!

Po przeczytaniu kolejnych stronek związanych tematycznie z magnesami neodymowymi mam wrażenie, że jestem troszkę mądrzejszy. I widzę przy okazji, że troszke namieszałem w poprzednim poście myśląc, że NdFeB oraz SmCo to dwie różne odmiany magnesu neodymowego. Okazuje się, że NdFeB to właśnie magnes neodymowy a SmCo to magnes samarowo-kobaltowy. Poniższe zestawienie pokazuje, że różnią się one właściwościami, w szczególności tą właściwością która jest dla nas najwazniejsza - gęstością energii (im większa tym lepsze przywieranie do fantów).

Cytuj:
Materiał magnetyczny / Gęstość energii:

Magnes ferrytowo-borowy z wypełniaczem syntetycznym (Betafleks) anizotropowy / 18kJ/m3.

Magnes ferrytowo-borowy, spiekany, anizotropowy (Oxid 300) / 25kJ/m3.

Magnes AlNiCo 500 / 36kJ/m3.

Magnes samarowo-kobaltowy z wypełniaczem syntetycznym (SmCo), magnes Alfa / 64kJ/m3.

Magnes NdFeB z wypełniaczem syntetycznym, magnes Neo-Alfa / 80kJ/m3.

Samarowo-kobaltowy (SmCo) / 175kJ/m3.

Neodymowo-ferrytowo-borowy (NdFeB), magnes Neo-Delta / 280kJ/m3.

Przy okazji zestawienia widac również, że magnesy typu AlNiCo (aluminium-nikiel-kobalt) okreslane przez niektórych sprzedawców na allegro jako neodymowe tez mają inną gęstość energii (mniejszą niż neodymowe).
Ponieważ neodym jest pierwiastkiem bardzo aktywnym chemiczne magnesy te powlekane są specjalnymi warstwami ochronnymi (antykorozyjna) np. : niklu, cynku lub żywic epoksydowych.
Najprawdopodobniej ostrzeżenie, które znalazłem na jednej ze stronek o magnesach i przytoczyłem w poprzednim poscie :

Cytuj:
Nie używaj magnesów neodymowych NdFeB w wodzie albo oleju (chyba że odizolujesz magnes od środowiska albo jesteś przygotowany na to, iż magnes w krótkim czasie straci swoje magnetyczne własności)

wynika z mozliwości pojawienia się korozji miedzykrystalicznej osłabiającej lub całkowicie likwidującej właściwości magnetyczne neodymka.

I tu dopiero można postawić pytanie czy producenci neodymków mogą tak zabezpieczyć magnes, żeby nawet jego cykliczne zatapianie w wodzie nie spowodowało utarty jego silnych właściwości magnetycznych? Co zrobić w przypadku jego minimalnego ukruszenia? No i ponawiam pytanie do dotychczasowych "poławiaczy neodymkami": Czy zauważyliście może spadek ich "mocy" w trakcie uzytkowania?

pozdrawiam
bogdans

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 maja 2006, 16:31 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

chodzi chyba o to ze w wodzie mogą rdzewiec. ja moj wlozylem do kubka metalowego ktory w środku potem zalalem silikonem budowlanym. ani kropelka wody nie dostaje sie do magnesu dzieki czemu jestem pewnien ze mi sie nie uszkodzi i nie popeka w czasie uderzania o przedmiot :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 maja 2006, 22:07 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

witam
DJ MHz napisał(a):
... w wodzie mogą rdzewiec. ja moj wlozylem do kubka metalowego ktory w środku potem zalalem silikonem budowlanym. ani kropelka wody nie dostaje sie do magnesu dzieki czemu jestem pewnien ze mi sie nie uszkodzi i nie popeka w czasie uderzania o przedmiot :)

No prosze... magnes zabezpieczony zarówno od wpływów chemicznych jak i fizycznych.... a pare osób nie przepusciło okazji by w tym wątku "przelecieć" sie po DJ-u jak po "burej kobyle".... najwyraźniej nie taki z DJMHz-a "sianopis" jak go "obsmarowywują"....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 maja 2006, 22:23 
Porucznik
Porucznik

Hyyy..... a fotek jak nie było tak nie ma... :que :que :que

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 812 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 55  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]