Teraz jest piątek, 16 stycznia 2026, 14:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 812 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 55  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 24 kwietnia 2007, 15:52 
Generał Brygady
Generał Brygady

Prezes weź line 10-12 mm bo cieńsza wrzyna się w ręce i trudniej wyciągnąć cięzki fant z bagna. Ciężkim magnesem trudno rzucić więcej niż 20 m więc ta długość liny z powodzeniem wystarcza. Jeśli potrzebujesz 50 m liny bo masz głębokie miejsce to zawsze możesz połączyć liny tak jak na moim zdjęciu widzisz drugi koniec. Noszenie ze sobą 50 metrów liny sprawia kłopot bo lina się plącze.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 24 kwietnia 2007, 16:15 
Moderator
Moderator

Hmm Kenny jest za cieńszą, Ty za grubszą........sam nie wiem.
Cytuj:
Prezes weź line 10-12 mm bo cieńsza wrzyna się w ręce i trudniej wyciągnąć cięzki fant z bagna
Dlatego ubierasz grube rękawice takie jak do łopaty i nie martwisz się o wrzynanie linki w ręce.
Cytuj:
Noszenie ze sobą 50 metrów liny sprawia kłopot bo lina się plącze
Owszem. Za 50 zł z przesyłką mam 100 m liny. I wtedy tnę jeden powiedzmy na 70 m, a drugi na 30 (płytkie wody). Plomber z jakiej długości i średnicy liny Ty korzystasz ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 24 kwietnia 2007, 16:49 
Generał Brygady
Generał Brygady

Moja linka ma 12mm średnicy i 20 metrów długości, to wystarcza w zupełności. W razie potrzeby mogę dolączyć jeszce 20 metrów ale na razie nie mialem takiej konieczności. Argument, że magnesem na cienkiej lince można dalej rzucić jest chybiony. Ciężkim magnesem i tak nie rzucisz dalej jak 20 metrów, nawet jak masz cienką linkę. Gruba linka jest lepsza bo łatwiej ją chwycić i wyciągać ciężki fant z bagna. W kwesti tych rękawic do łopaty to chyba troche teoretyzujesz. W praktyce wygląda to tak, że te rękawice zaraz będziesz miał mokre, a jak jest zimno, a Ty masz mokre rękawice to zabawa magnesem przestaje być przyjemna. Najlepsze rękawice moim zdaniem są gumowane po obu stronach do wysokości nadgarstka tak aby woda nie dostawała się do środka. Poza tym gumowane rękawice są bardziej chwytne. Sprawdzalem uwierz.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 24 kwietnia 2007, 22:36 
Główny Administrator
Główny Administrator

Prezes kup linę 8mm żeglarską miękką o dł do 20m dalej nie rzucisz. Jest wygodna w użyciu. grubsze niż 8mm to lipa uwierz mi, dłuższa też nie ma sensu bo dalej nie rzucisz a i tak nie warto bo kto by dalej czymś cięższym zarzucił.
Jeszcze jedno - prostota jest cnotą dlatego nie stosuj żadnych obejm tylko zawiąż zwykłą pętlę niezaciskającą się i przykręć to szeklą żeglarską taką samą pętle zawiąż na drugim końcu byś mógł włożyć w nią rękę, by przy rzucie nie stracić liny
Takie rozwiązanie pozwoli wywieśić linę do suszenia po każdych połowach bez magnesu. Od czasu do czasu wypierz ją w pralce bo potrafi zaśmierdnąć.
Udanych połowów

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 25 kwietnia 2007, 13:31 
Moderator
Moderator

Dzięki Wszystkim za pomoc. Wezmę tą 8 mm (atrakcyjna cena 1 pln/m). Gdzieś za 2 tygodnie powinienem mieć komplecik cały, gotowy do poszukiwań, także się pochwalę nim ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 kwietnia 2007, 14:34 
Szeregowy
Szeregowy

A czy elektromagnesów nikt z Was nie używa?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 kwietnia 2007, 15:31 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

To by chyba było dość trudne, mało praktyczne i kłopotliwe jeśli chodzi o źródło zasilania...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 kwietnia 2007, 22:56 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam . Siedzę,oglądam stronę,wasze wspaniałe magnesy opisy powstawania kwoty wydane, a sezon w pełni.Wiec wołam-gdzie są Wasze wodno-błotne "urobki"?.Czekam na zdjęciowe załączniki

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 28 kwietnia 2007, 08:59 
Plutonowy
Plutonowy

atol napisał(a):
Witam . Siedzę,oglądam stronę,wasze wspaniałe magnesy opisy powstawania kwoty wydane, a sezon w pełni.Wiec wołam-gdzie są Wasze wodno-błotne "urobki"?.Czekam na zdjęciowe załączniki

W workach,a worki pod oczami ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Szukanie magnesem
PostNapisane: wtorek, 8 maja 2007, 20:59 
Szeregowy
Szeregowy

Witam na jesień kupiłem se magnesiki z Xin Xin i jestem zadowolony. Jak magnesiki przyszły nie było mnie w domu, ale zapowiedziałem co może być w paczce jak do mnie przyjdzie ni kazałem nikomu stawiać w bliskości elektryki itd. .Jak przyszedłem ze szkoły to się miło uradowałem jak je zobaczyłem no i pierwsze testy, zamówiłem 2 były to 2 magnesy pierścieniowe. Z lekka się zdziwiłem, że nie mogłem ich odczepić w pierwszej chwili, 5 min kombinacji i poszły. Nom ale teraz co dalej jak je trzymać żeby mi palucha nie strzasnęły. Trzymałem lekko, i nagle było tylko trach oczywiście skóra się przycięła, i tak jeszcze kilka razy niespodziewani przez tydzień ręce mnie bolały. No i wpadłem na pomysł pokaże kolegom jakie to magnesy są mocne. Im też palce poprzycinało :hahaha. Magnes schowałem do kieszeni i poszliśmy na miasto, zapomniałem się i podszedłem do sygnalizacji żeby dynksa nacisnąć na zielone, a tu trach już byłem przyczepiony kieszeń w kurtce dziwnie odstawała wiara patrzyła się jak na durnia. Se myśle zaraz odejdzie jak szarpnę, I kolejne trach nie przytrzymałem kieszeni i już kieszeń była na słupie koło dynksa. Potem zabrałem go do szkoły a tam to już mieli pomysły ,nie ściskajcie sobie nigdy nimi warg i nosa bo łatwo wszystko krwawi, no i najgorsze było niekontrolowane trach bo z 2 zrobiły się 3 magnesy. Kupiłem je z myślą poszperania w jeziorku na rybach przy poligonie wojskowym i nieistniejącym moście po którym zostały tylko wystające pale. Po maturkach pierwsze rybki pierwsze fanty mam nadziej. Po przeglądnieciu postów jest już koncepcja zestawu. Teraz tylko realizacja.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Szukanie magnesem
PostNapisane: wtorek, 8 maja 2007, 21:06 
Podpułkownik
Podpułkownik

smyq napisał(a):
. Nom ale teraz co dalej jak je trzymać żeby mi palucha nie strzasnęły. Trzymałem lekko, i nagle było tylko trach oczywiście skóra się przycięła, i tak jeszcze kilka razy niespodziewani przez tydzień ręce mnie bolały. No i wpadłem na pomysł pokaże kolegom jakie to magnesy są mocne. Im też palce poprzycinało :hahaha. Magnes schowałem do kieszeni i poszliśmy na miasto, zapomniałem się i podszedłem do sygnalizacji żeby dynksa nacisnąć na zielone, a tu trach już byłem przyczepiony kieszeń w kurtce dziwnie odstawała wiara patrzyła się jak na durnia. Se myśle zaraz odejdzie jak szarpnę, I kolejne trach nie przytrzymałem kieszeni i już kieszeń była na słupie koło dynksa. Potem zabrałem go do szkoły a tam to już mieli pomysły ,nie ściskajcie sobie nigdy nimi warg i nosa bo łatwo wszystko krwawi, no i najgorsze było niekontrolowane trach bo z 2 zrobiły się 3 magnesy.
.

Żenada :n Ile Ty masz lat :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 maja 2007, 22:37 
Kapitan
Kapitan

Popieram kolege-wez sobie wsadz jajka miedzy te magnesy-moze polubisz sado maso????Nie wiem w ogóle o co ci chodzi-myslisz ze jestes boski bo masz magnes?Dowartosciowales sie ze ktos sie dal nabrac na twoje zarty?Dajcie ludzie spokoj......Wiek kolegi okreslam na ok 14-15 lat pamietam jeszcze sposob myslenia w gimnazjum

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 maja 2007, 12:06 
Szeregowy
Szeregowy

Tylko, że ja im pokazałem na czym ich siła polega, ostrzegłem o konsekwencjach i pokazałem na dowód swoje dłonie. To oni wpadali na te pomysły, nie chcieli słuchać rad i ostrzeżeń.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 maja 2007, 12:41 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam , pozdrawiam .

Kupilem magnesik o srednicy 55mm i wysokosci 25mm , wytoczylem wczoraj po pracy obudowe do niego z stali nierdzewnej WNR457 i teraz zaczalem sie zastanawiac czy zrobilem dobrze wybierajac taka stal bo jest tylko lekko magnetyczna . Ale sypne pytaniami do kolegow :
- czy dokonalem dobrego wyboru materialu na obudowe czy lepiej wziasc kawalek zwyklego zelaza ?
- jak montujecie magnes w obudowie by sie nie zgubil gdy ciagniecie spory fant ( nie wyskoczyl z obudowy )

Przepraszam ... moze odpowiedzi sa ukryte w postach tego tematu ale napisaliscie juz tyyyyle , ze ;) .

Pozdrawiam - Piotr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 maja 2007, 18:34 
Kapitan
Kapitan

Ja mysle ze lepszym rozwiazaniem bedzie ferromagnetyczna obudowa gdyz po wlozeniu magnesu ona tez staje sie magnesem, a obudowa nie ferromaghnetyczna zwieksza tlyko odleglosc miedzy magnesem a przedmiotem.Najlepszym rozwiazaniem jest zrobienie obudowy w formie miseczki do ktorej wsadzimy magnes i zamkniemy.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 812 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 55  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]