Teraz jest poniedziałek, 26 stycznia 2026, 02:20

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 208 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 15 marca 2007, 18:07 
Mr. Sturmgewehr

saper3791 napisał(a):
Szkoda , ze przez takie akcje Policji bezpowrotnie ginie sporo fantow

Nic nie bój - słyszałeś, że w przyrodzie nic nie ginie? ;) Chociaż po przeczytaniu tego posta o VISie aż mną zatrzęsło jakie cudo mogło pójść na przemiał. I to jeszcze dzięki Policji - ludziom, którzy mają z bronią styczność na codzień i teoretycznie powinni mieć o niej jakieś pojęcie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 15 marca 2007, 19:20 
Moderator
Moderator

Mam właśnie przejścia z KG (a właściwie z Komendą Stołeczną, bo tam sprawę przekazali) i zarekwirowanym mi ponad rok temu wz.29. Sprawa jest skomplikowana i na swój sposób zabawna. Ale okazuje się, że można ją uprościć i szybko zakończyć. W zeszłym tygodniu pan milicjant, podczas rozmowy telefonicznej, poinformował mnie: "my to złomujemy". Jest zabytek, jest problem. Nie ma zabytku, nie ma problemu.
To jest normalna procedura, stosowana bez żadnej kontroli i ograniczeń.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 marca 2007, 17:18 
Podporucznik
Podporucznik

Kolejny idiota

http://www.pomorska.policja.gov.pl/serwisb.php?nr=5196

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 marca 2007, 17:22 
Podporucznik
Podporucznik

Lain napisał(a):
Witam.Mam pytanie do pana ponurego.Zakładając ze przypadkiem znajdzie pan w lesie karabin to co wtedy?

Zgłaszam sprawę kolegom. Przyjeżdżąją zabierają i po sprawie. Podobnie z niewypałami - wzywam saperów. W jakieś durne zakopywanie amunicji na własnym podwórku się nie bawię. Co za problem w razie znalezienia w lesie niewypału w waszym przypadku zanieść do domu wykrywacz, zadzwonić 997 i poprosić o saperów?

Ile to razy na patrolach jechałem do "poszukiwaczy", którzy zgłaszali niewypały. "A skąd Pan o tym wie?" "Aaaa leżało sobie koło drzewa". "Aha" (a widzę że gość uwalony w Błąd-nie "ziemii" a "ziemi" i jeszcze za drzewami wykrywacz leży) :)

Ostatnio edytowano piątek, 23 marca 2007, 18:57 przez Ponury, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 marca 2007, 18:56 
Mr. Sturmgewehr

O! Żyjesz? Już się prawie martwiliśmy. Prawie...

Ponury napisał(a):

Idiota to to pisał: co to jest GEW 98k?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 marca 2007, 19:03 
Moderator
Moderator

Dect badz tak mily i mow za siebie w kwestii martwienia :666

Ostatnio edytowano piątek, 23 marca 2007, 19:05 przez Argo, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 marca 2007, 19:04 
Pułkownik
Pułkownik

dect napisał(a):

? Co w tym idiotycznego ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 marca 2007, 19:09 
Podporucznik
Podporucznik

Słowo wcześniej jest najważniejsze wyjaśnienie - broń palna. A w nazewnictwie nawet rzecznik prasowy może się pomylić :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 marca 2007, 19:10 
Mr. Sturmgewehr

Albo Gewehr 98 albo Karabiner 98 kurz

Ostatnio edytowano piątek, 23 marca 2007, 19:28 przez dect, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 marca 2007, 19:11 
Moderator
Moderator

marcinl napisał(a):
dect napisał(a):

? Co w tym idiotycznego ?

Mauser 98 nie moze byc jednoczesnie karabinem ( Gewehr) i karabinkiem ( Karabiner), ;) litera K w oznaczeniu pochodzi od słowa Kurze ( krotki ), lub od slowa Karabiner, czyli karabinek, tu tkwi idiotyzm.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 marca 2007, 19:17 
Mr. Sturmgewehr

Ponury napisał(a):
Słowo wcześniej jest najważniejsze wyjaśnienie - broń palna. A w nazewnictwie nawet rzecznik prasowy może się pomylić :)

Aha - czyli już wiadomo, tak? Na miejscu przestrzelano broń znalezioną amunicją i wiadomo, że działa? Już biegli nie muszą oceniać? Czy to może był tylko taki skrót myślowy?

Owszem, może się pomylić. Ale chyba w co 2. komunikacie prasowym Twoja firma wali takie byki (MP40 jako karabin, Kałasznikowy jako pm etc), że jakby zagonili jakiegoś młodego na to albo inne forum to po godzinie napisałby lepiej.

Argo - ok. Martwiłem się za Was wszystkich ;)

Ostatnio edytowano piątek, 23 marca 2007, 19:32 przez dect, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 marca 2007, 19:25 
Pułkownik
Pułkownik

Fakt, moja wina, że sie nie znam. Zasugerowałem się tym, że H. Weitze sprzedaje "Wehrmacht Putzgerät für Gewehr 98K" ... :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 marca 2007, 23:30 
Specjalista
Specjalista

Dobra Ponury przebrnałem przez 10 stron z Twoimi wypocinami i moich kolegów z forum teraz zadam Ci pytanie....czy to co przeczytasz pod spodem co zaraz wkleję to normalne wśród Policji, czy to jest przestrzeganie prawa, czy to co robi ten pan z policji jest legalne i jak to sie ma do ustawy o ochronie zabytków...czy prawo jest równe wobec wszystkich czy tylko wobec niepolicjantów.... a więc do dzieła czytaj

http://www.kurierlubelski.pl/index.php? ... =0&thold=0

Kurier z 18.11.2005
MAGAZYN: Skarb w ogórkach

RAFAŁ SKOCZYLASHOBBY

Od pięciu lat pracuje w Komendzie Miejskiej Policji w Lublinie. Początkowo w Sekcji Kryminalnej, a od niedawna w sekcji dochodzeniowo-śledczej. Z wykształcenia jest historykiem, pracę magisterską napisał na temat ikonografii monet wczesnopiastowskich. W swojej kolekcji ma nie tylko monety polskie, ale także monety rzymskie czy bizantyjskie, jednak największym sentymentem darzy wszystkie pamiątki z polskich mennic.

Pierwszy łup
Pierwszy kontakt z numizmatyką miał Rafał Skoczylas jeszcze w czasach szkoły podstawowej.
– Nikt w mojej rodzinie nie zbierał monet ani też innych przedmiotów. Pierwsze monety, które zapoczątkowały moje prawdziwe kolekcjonowanie, znalazłem na polu u własnej babci. Dla małego chłopca był to prawdziwy skarb, o jakim można poczytać tylko w przygodowych książkach – wspomina z uśmiechem kolekcjoner. – Teraz wiem, że kopiejki rosyjskie z XIX wieku są bardzo popularne, ale kiedy znalazłem jedną, był to dla mnie chyba pierwszy silny sygnał, żeby szukać. Odkryłem, że stare monety, które ktoś kiedyś miał w rękach, mogę sobie znaleźć zwyczajnie na polu.
Kolejne, starsze i znacznie bardziej wartościowe historycznie odkrycie numizmatyczne Rafała Skoczylasa, także nastąpiło dzięki niewiarygodnemu uśmiechowi losu.
– Pewnego pięknego dnia wujek poprosił mnie o pomoc w czymś tak prozaicznym, jak pielenie grządki z warzywami. Dokładniej chodziło o ogórki. Przyznam się, że nie miałem na to najmniejszej ochoty, bo są przecież ciekawsze rzeczy do robienia niż grzebanie w ziemi. Ale opłaciło się kontynuuje. – Znalazłem szeląga z czasów Jana Kazimierza z 1664 roku. To był mój pierwszy, prawdziwy łup numizmatyczny. Później dowiedziałem się, że szelągi z tego okresu są bardzo często spotykaną monetą na ziemiach polskich.

Monety jak narkotyk
Prawdziwi zbieracze starych monet mają swoje wykrywacze metali. Rafał Skoczylas także często wykorzystywał swój profesjonalny sprzęt do powiększania kolekcji dawnych monet, jednak musiał z tego zrezygnować.
– Trzeba wiedzieć, gdzie i czego szukać. Moje wykształcenie historyczne bardzo pomaga mi w pasji kolekcjonerskiej. Monety są na nieszczęście łatwe do sfałszowania. Jeśli ktoś się na tym nie zna, to może stracić fortunę na bardzo udane fałszerstwa – opowiada Rafał Skoczylas. – Najlepszymi miejscami do poszukiwań okazują się tereny, gdzie kiedyś stały karczmy. Bywa tak, że można w takim miejscu znaleźć w dzbanie czy garnku nawet i po 100 monet. Tak jest, jeśli chodzi o monety z XVII wieku i te wcześniejsze. Nie występują nigdy pojedynczo. Jeżeli już się na nie trafia, to są one, a raczej były prawie na pewno, czyimś skarbem, który zakopano dawno temu.
Żeby znaleźć jakikolwiek skarb i wydrzeć go ziemi, potrzeba sporo wiedzy fachowej i tej niezupełnie fachowej: o tym, jak kiedyś żyli ludzie, gdzie mogli zakopywać swoje uciułane z trudem monety. A także czy to, co się wynajduje, ma jakąkolwiek wartość, bo fałszerze monet to nie jest wymysł XX wieku.
– Moi znajomi, którzy zawodowo trudnią się poszukiwaniem monet, potrafią wyszukać prawdziwe unikaty. Odkryli kiedyś monety z czasów Jana II Sobieskiego, które są bardzo rzadkie. Stan tych monet co prawda wskazuje, że leżały w ziemi ponad 400 lat, ale są naprawdę wielkim znaleziskiem. Dla mnie wszystkie dawne polskie monety i te, które trafiają mi się dzięki kontaktom z innymi kolekcjonerami, są trochę jak narkotyk. Kiedyś potrafiłem wydawać dosłownie każde pieniądze na kolejne egzemplarze. Obecnie mam ich dwa tysiące i na pewno nie przestanę ich dalej szukać – obiecuje Rafał Skoczylas.

p.s. Policjant robi to legalnie My natomiast nie...

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 marca 2007, 00:24 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Ponury już widzę tą radochę policjantów, kiedy otrzymują zgłoszenie o niewybuchach w lesie :cop Bo to żaden problem przecież wysłać tam patrol, który będzie je pilnował aż do przybycia saperów, którym nigdy się nie spieszy. No ale 3 dni spędzone na łonie natury są bezcenne :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 marca 2007, 00:52 
Specjalista
Specjalista

Witam!

Ale artykuł jest dość zręcznie napisany:

Rafał Skoczylas także często wykorzystywał swój profesjonalny sprzęt do powiększania kolekcji dawnych monet, jednak musiał z tego zrezygnować. - zrezygnował ze względu na ustawę.

Moi znajomi, którzy zawodowo trudnią się poszukiwaniem monet, potrafią wyszukać prawdziwe unikaty. Odkryli kiedyś monety z czasów Jana II Sobieskiego, które są bardzo rzadkie - oczywiście przed wejściem w życie obecnej ustawy.

Obecnie mam ich dwa tysiące i na pewno nie przestanę ich dalej szukać – obiecuje Rafał Skoczylas - oczywiście na giełdach kolekcjonerskich.

pozdrawiam
darek6

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 208 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]