Teraz jest niedziela, 13 lipca 2025, 08:19

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 199 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Definicja zabytku
PostNapisane: poniedziałek, 6 maja 2019, 13:42 
Pułkownik
Pułkownik

Olek-65

jestes pewien, ze to byla rurka a nie krzyzacki miecz???? ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 maja 2019, 13:49 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Najkrócej można powiedzieć przyjemności, tak jak wielu idzie do lasu zimą, przecież nie idzie na grzyby czy jagody, każde hobby jest w pewnym sensie dziwactwem i zgóry wiadomo że do tej przyjemności się dokłada, radość daje także identyfikacja znaleźonych przedmiotów (przedmiotów nie zabytków) no i oczywiście przynależność do grupy, z którą można sobie podyskutować chociażby na takim forum zagospodarowując wolny czas.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 maja 2019, 14:02 
Specjalista
Specjalista

stan12 napisał(a):
Najkrócej można powiedzieć przyjemności, tak jak wielu idzie do lasu zimą, przecież nie idzie na grzyby czy jagody, każde hobby jest w pewnym sensie dziwactwem i zgóry wiadomo że do tej przyjemności się dokłada, radość daje także identyfikacja znaleźonych przedmiotów (przedmiotów nie zabytków) no i oczywiście przynależność do grupy, z którą można sobie podyskutować chociażby na takim forum zagospodarowując wolny czas.

Rozumiem to, bo też uwielbiam spacery po lesie i zbieranie grzybów to czysta frajda. Ale do spacerowania wykrywacz nie jest potrzebny. Wydałeś sporo pieniędzy na zakup wykrywacza aby przy okazji spacerowania szukać różnych przedmiotów- nie zabytków. Możesz wymienić kilka przykładów takich przedmiotów- nie zabytków, które udało ci się znaleźć ?
Za wyjątkiem rurki, złomu, drutu i meteorytów?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 maja 2019, 14:31 
Moderator
Moderator

nomennescio napisał(a):
"Czego w takim razie szuka detektorysta?"

Moze przedmiotow bedacych dziełem człowieka lub związanych z jego działalnością, stanowiących świadectwo minionej epoki bądź zdarzenia, których zachowanie NIE leży w interesie społecznym ze względu na posiadaną wartość, historyczną, artystyczną lub naukowa a tylko ze wzgledu na wartosc sentymentalna i kolekcjonerska???

:1

Zdzicho. Ja mam sporą kolekcję kamieni- krzemieni bardzo różnych , skamielin ,pseudometeorytów i innych dziwadeł.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 maja 2019, 14:55 
Malkontent

nomennescio napisał(a):

jestes pewien, ze to byla rurka a nie krzyzacki miecz???? ;)

:D

Zdzicho - jeszcze kilka wpisów, a dostaniesz odznakę '' za opiekę nad zabytkami'' od pana Glińskiego ... :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 maja 2019, 15:45 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
zdzicho napisał(a):
frank napisał(a):
Zmiana definicji zabytku i np. określenie granicy czasowej może miało jakiś sens przed utrwaleniem się tezy, że każde poszukiwania z użyciem detektora są celowym poszukiwaniem zabytków, czyli przestępstwem z zastosowaniem Art. 109c. Dzisiaj, żadna, nawet korzystna zmiana definicji nic nie zmieni, póki nie zwalczymy tego fałszywego domniemania.

Czego w takim razie szuka detektorysta?

Eksplorujesz i poznajesz nieznane miejsca, pola, lasy, jaskinie, bunkry, szukasz np. bezpiecznych i niezabytkowych militariów, niezabytkowych boratynek, lub minerałów. W tym sens, że najczęściej szukasz niewiadomego, że cieszysz się z każdego wykopanego śmiecia, a gdy nie wiesz co znalazłeś wrzucasz zdjęcie na forum, a fachowcy rozwiążą Twoją zagadkę.
Natrafisz na niewybuch, zgłaszasz na policję, znajdziesz przedmiot, który może być zabytkiem i uważasz, że należy to zgłosić, to zgłaszasz do WKZ, chyba proste. :)

zdzicho napisał(a):
Rozumiem to, bo też uwielbiam spacery po lesie i zbieranie grzybów to czysta frajda.

Jak się okaże, że teraz zabytki będą znajdowali grzybiarze to pewnie też do zbieraczy grzybów będą stosować Art. 109c., lub wyjdzie zakaz zbierania grzybów. :D

zdzicho napisał(a):
Ale do spacerowania wykrywacz nie jest potrzebny.

Są tacy co za spacer z wykrywaczem płacą nawet 82 zł.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 maja 2019, 15:47 
Specjalista
Specjalista

Tak dopytuję, bo nadziwić się nie mogę po co wydawać dużo pieniędzy na wykrywacz tylko po to aby spacerować, szukać rurki, drutu, złomu, ciekawych kamieni albo zgubionej obraczki :D
A zamiast zaspokoić moją ciekawość jeden w sposób zawoalowany mi próbuje grozić. Normalnie jak w filmie gangsterskim; jak będziesz zbyt ciekawski, to dostaniesz kulkę.

Ja rozumiem doskonale, że posługujecie się eufemizmami typu pozostałość, przedmiot- nie zabytek aby broń Boże nie użyć słowa zabytek, bo poszukiwania zabytków zabrania ustawa
Art.109c.Kto bez pozwolenia albo wbrew warunkom pozwolenia poszukuje ukrytych lub porzuconych zabytków, w tym przy użyciu wszelkiego rodzaju urządzeń elektronicznych i technicznych oraz sprzętu do nurkowania, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

A ja się zastanawiam i dlatego dopytuję, bo skoro w polskim prawie dozwolone jest posiadanie zabytków, a niedozwolone jest tylko posiadanie zabytków archeologicznych, to dlaczego nie można szukać zabytków :? Logicznym jest, że skoro niedozwolone jest posiadanie zabytków archeologicznych, to i szukanie zabytków archeologicznych powinno być zabronione.
Z tak napisanego artykułu 109c wynika bowiem, że zabytków nie wolno szukać nigdzie; na strychu, w piwnicy, oborze, stajni i stodole. Czyli jak w domku babci na strychu znajdę stuletnie żelazko, to pójdę siedzieć na 2 lata :D
Dlatego tak ważna jest precyzyjna definicja zabytku i precyzyjne określenie co wolno, a czego nie wolno :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 maja 2019, 15:59 
Malkontent

zdzicho napisał(a):
A zamiast zaspokoić moją ciekawość jeden w sposób zawoalowany mi próbuje grozić. Normalnie jak w filmie gangsterskim; jak będziesz zbyt ciekawski, to dostaniesz kulkę.

A kto Ci Zdzicho grozi ? Napisałeś ''A'' - to pisz dalej ... Sam jestem ciekawy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 maja 2019, 16:38 
Specjalista
Specjalista

Sugerowanie możliwości otrzymania czegokolwiek od tego Pana uważam za próbę zastraszania i groźbę karalną.
art.350c KK; Kto grozi innej osobie otrzymaniem odznaczenia od ministra podlega karze pozbawienia wolności do lat 5

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 maja 2019, 16:41 
Moderator
Moderator

zdzicho napisał(a):
Tak dopytuję, bo nadziwić się nie mogę po co wydawać dużo pieniędzy na wykrywacz tylko po to aby spacerować, szukać rurki, drutu, złomu, ciekawych kamieni albo zgubionej obraczki :D

Ja rozumiem doskonale, że posługujecie się eufemizmami typu pozostałość, przedmiot- nie zabytek aby broń Boże nie użyć słowa zabytek, bo poszukiwania zabytków zabrania ustawa
Art.109c.Kto bez pozwolenia albo wbrew warunkom pozwolenia poszukuje ukrytych lub porzuconych zabytków, w tym przy użyciu wszelkiego rodzaju urządzeń elektronicznych i technicznych oraz sprzętu do nurkowania, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

A ja się zastanawiam i dlatego dopytuję, bo skoro w polskim prawie dozwolone jest posiadanie zabytków, a niedozwolone jest tylko posiadanie zabytków archeologicznych, to dlaczego nie można szukać zabytków :? Logicznym jest, że skoro niedozwolone jest posiadanie zabytków archeologicznych, to i szukanie zabytków archeologicznych powinno być zabronione.
Z tak napisanego artykułu 109c wynika bowiem, że zabytków nie wolno szukać nigdzie; na strychu, w piwnicy, oborze, stajni i stodole. Czyli jak w domku babci na strychu znajdę stuletnie żelazko, to pójdę siedzieć na 2 lata :D
Dlatego tak ważna jest precyzyjna definicja zabytku i precyzyjne określenie co wolno, a czego nie wolno :h

Zdzicho a czego oczekujesz? Że ktoś tu powie ,że poszukuje zabytków? Nie. Szukamy różnych pierdół w tym takich,które Ty nazywasz zabytkami a archeolodzy nawet zabytkami archeologicznymi. Pytasz o pieniądze? Po co wydawać pieniądze na drogi sprzęt? No ja akurat nie mam tak drogiego sprzętu ale na dwa tygodnie w ciepłych krajach by starczyło z powodzeniem i to w całkiem dobrym hotelu. Zamiast tego przyjmij do wiadomości,że chodzimy sobie po naszym pięknym kraju i robimy sobie fajne wycieczki historyczne i przyrodnicze...co jako nauczyciel,a z tego się nie wyrasta powinieneś doskonale zrozumieć jak i docenić. :) I mam tylko nadzieję,że nie sugerujesz nikomu ,że koszt wykrywacza powinien się zwrócić. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 maja 2019, 16:44 
Specjalista
Specjalista

Przeczytaj jeszcze raz mój post, bo chyba nie zrozumiałaś treści i intencji

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 maja 2019, 16:52 
Moderator
Moderator

Cytuj:

Ja tylko do tej części...Mnie Twoje takie "żarty "akurat nie śmieszą, pewnie dlatego ,że nie dałeś się jeszcze poznać z tej weselszej strony. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 maja 2019, 16:58 
Malkontent

Zdzicho - jakie zastraszanie ?
Akurat taką odznakę dostał pan policjant za swe zasługi.
Osobiście uważam że Twoja bezustanna niechęć do detektorystów również powinna być uczciwie nagrodzona ...
A Ty mi z jakimiś gangsterami i egzekucjami wyjeżdżasz ... :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 maja 2019, 17:03 
Specjalista
Specjalista

Znaczy muszę wyjaśnić.
W części I przekomarzam się z kolegami na temat nazywania tego co znajdują
/przekomarzać się - spierać się z kimś, bardziej dla żartu, niż obrony swoich racji, droczyć się/
W części II wyjaśniam, że rozumiem dlaczego nie nazywają swoich znalezisk zabytkami
Część I i II są wstępem do tego aby w części III zdezawuować treść art.109c ustawy
/zdezawuować- ośmieszyć, wydrwić, wykpić, wyszydzić, wyśmiać, podać coś w wątpliwość, podważyć, zakwestionować, zanegować, zdegradować, zdeprecjonować, zdewaluować, dyskredytować, zdyskredytować/.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 maja 2019, 17:06 
Malkontent

Dość osobliwy sposób ironizowania, ale ok. :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 199 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]