Teraz jest środa, 9 lipca 2025, 21:23

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: kara za chodzenie z wykrywaczem - reminiscencja
PostNapisane: piątek, 27 września 2013, 14:51 
Szeregowy
Szeregowy

Shelton napisał(a):
PS: Komendant wszystkich komendantów też lata z wykrywaczem ;) Tak do waszej informacji ;) Więc może być tylko lepiej.

...ale najpierw :cop :cop musieliby mu zrobic wjazd na chate,coby jakis okolnik wydal :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 października 2013, 22:54 
Szeregowy
Szeregowy

Witam Kolegów :) . Z tego co wiem, to nie można przetrzymywać broni którą sie wykopie, nawet jeśli jest to stary model lub jest zniszczona. Trzeba to zgłosić na policji :666 . Mimo wszystko wydaje mi się to bez sensu.
Wszystkiego się czepiają. :mg:

:jump

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 października 2013, 09:07 
Generał Broni
Generał Broni

Załącznik:
nowe-emotikony.gif

C.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 7 grudnia 2013, 23:48 
Kapral
Kapral

Dylematy dotyczące poruszanych problemów, przypomina mi trochę czasy PRL. Kiedy posiadanie obcych walut było karane a pod Pewexem można było kupić dolary i oczywiście bony. W gazetach można było przeczytać ogłoszenie "kupie bony" itp. Było to dość powszechne zjawisko. A wracając do tematu chodzenie z wykrywaczem od jakiegoś czasu stało się modne. Możliwe, że nikt nie przykręci śrubki i nie będzie nagonki na poszukiwaczy. Mam nadzieję bo to fajne i ciekawe hobby.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 8 grudnia 2013, 00:52 
Generał Broni
Generał Broni

No to te nadzieje w buty możesz sobie włożyć. W dalszym ciągu będzie obowiązywało prawo uznaniowe jeśli chodzi o indywidualistów oraz droga urzędowa (mniej lub bardziej kręta) jeśli chodzi o stowarzyszenia itp organizacje.
Zbyt wiele ustaw trzeba by zmienić aby poszukiwania stały się legalne. Przed kolejnymi wyborami nikt nie zaryzykuje. Po wyborach-nie będzie możliwości.

C.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 8 grudnia 2013, 01:22 
Główny Administrator
Główny Administrator

Temat wałkowany od lat.
Nigdzie nie jest napisane, że poszukiwania z wykrywaczem są nielegalne !
Ustawa określa tryb uzyskiwania pozwoleń na poszukiwania w obrębie zabytków wpisanych do rejestru.WKZty rozszerzają interpretację na zabytki archeologiczne.
Czyli chodzi o intencjonalność.
Wchodząc na pole z wykrywaczem szukasz przedmiotów metalowych, a nie zabytków bo skąd masz wiedzieć czy takowe tam występują skoro sprawdziłeś i miejsce to nie jest wpisane do rejestru ?
Czasami zdarza się trafić na przedmiot o znamionach zabytku poza terenami objętymi rejestrem i wtedy należy taki fakt zgłosić do odpowiedniej instytucji.
Zachęcam do obszernej lektury zawartej w dziale "Prawo a poszukiwania" autorstwa Arturborata.

JW

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 8 grudnia 2013, 12:17 
Chorąży
Chorąży

Kolego Jacku, podziwiam Twoją cierpliwość w tłumaczeniu po raz n-ty, że chodzenie z wykrywką to nie przestępstwo.
Czy nie lepiej zamykać takie wątki od razu i z definicji. Jeżeli kolega wojtekk nie zadał sobie min. trudu żeby sprawdzić klepany tysiące razy stan prawny w tej kwestii to jego problem. A tu bracie tylko zamęt. I wpisy, że kolega kolegi dostał coś tam, gdzieś tam, za coś tam itp. itd. Ni logiki, ni ładu i składu.
pzdr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 8 grudnia 2013, 12:28 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Około dwóch miesięcy temu będąc na rybach zgubiłem kluczyki od auta,nie znalazłem ich tego samego dnia tylko żona przywiozła mi zapasowe.
Po niedzieli pożyczyłem od kolegi wykrywacz i pojechałem szukać kluczyków,po pół godziny odnalazłem zgubę i wracając do auta spotkałem dwóch bardzo nieprzyjemnych :cop .
Po wytłumaczeniu co i jak i pokazaniu drugiego kompletu kluczy,dwaj panowie roześmiali się bezczelnie i powiedzieli że takie bajki to mogę swoim dzieciom opowiadać a nie im i przystąpili do przeszukiwania auta,po paru minutach poszukiwań nic nie znaleźli ale powiedzieli że sprawę trzeba będzie wyjaśnić a na razie na poczet kary zabierają dowód przestępstwa,czyli wykrywacz,dali pokwitowanie j odjechali.
Ja nie zastanawiając się zbyt długo zadzwoniłem do znajomego papugi i umówiłem się na spotkanie.
Na spotkaniu kolega powiedział mi że to nie jest teren objęty ochroną zabytków i nie mieli prawa tak postąpić i że on załatwi tą sprawę bardzo szybko.
Na drugi dzień telefon od kolegi że mam się zgłosić na komisariat,nie czekając pojechałem,tam zostałem przyjęty przez komendanta bardzo nie przyjemnie ale odzyskałem sprzęt i zostałem tak od niechcenia przeproszony.
Tak to zaczęła się moja przygoda z poszukiwaniami,co najlepsze wcale mnie to nie odstraszyło a wręcz przeciwnie zachęciło do dalszego rozwijania tej pasji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 8 grudnia 2013, 16:52 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Pogonił bym ich ,przeszukał bym im auto- nie oddał bym wykrywacza tylko kazał bym się wieżć do komendanta ,chcieli się popisać sami przed sobą .Jakaś paranoja

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 8 grudnia 2013, 18:23 
Generał Broni
Generał Broni

Wiarus napisał(a):
Pogonił bym ich ,przeszukał bym im auto

Chciałbym to zobaczyć :666 :cop

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 grudnia 2013, 01:28 
Moderator
Moderator

jarolud napisał(a):
Kolego Jacku, podziwiam Twoją cierpliwość w tłumaczeniu po raz n-ty, że chodzenie z wykrywką to nie przestępstwo.
Czy nie lepiej zamykać takie wątki od razu i z definicji. Jeżeli kolega wojtekk nie zadał sobie min. trudu żeby sprawdzić klepany tysiące razy stan prawny w tej kwestii to jego problem. A tu bracie tylko zamęt. I wpisy, że kolega kolegi dostał coś tam, gdzieś tam, za coś tam itp. itd. Ni logiki, ni ładu i składu.
pzdr

A ja uważam, że trzeba o tym, że nie robimy nic nielegalnego, pisać gdzie się da i ile razy się da. Uświadamiać, uświadamiać i jeszcze raz uświadamiać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 grudnia 2013, 21:25 
Kapral
Kapral

Trzeba o tym pisać i wymieniać się doświadczeniami. Brak wiedzy jest przyczyną wpadania w kłopoty. Tematu proszę nie zamykać prawo się zmienia i jak brzmi stare porzekadło "kodeks nie trzeba mieć w głowie tylko głowę w kodeksie". Uważam, iż nie trzeba tego wyjaśniać. Tak jak pisałem w poprzednim poście mam nadal nadzieję, że nie zmieni się intensywność prawa i nie będzie nagonki na poszukiwaczy z wykrywaczami. Wątpliwym jest fakt by nastąpiła zmiana prawa dotyczącego ochrony zabytków i tego co pozostało w ziemi. Aby to uzasadnić musiałbym przeprowadzić obszerny wywód. Argumentując go w sposób merytoryczny i rzeczowy nie wyczerpałbym tematu. Przecież nie jest to forum literackie. Pozdrawiam i życzę płytkich dołków.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 grudnia 2013, 00:55 
Kapitan
Kapitan

Zgadzam się z moim przedmówcą.
Chciałbym też powiedzieć o zabezpieczeniu się na każdą ewentualność.
Mój ostatni rejon:
Zamknięta i opustoszała szkoła z placem zieleni i boiskiem. Szkoła była tam od zawsze i za Polaka i za Prusaka.
Teren pod ochroną firmy ochroniarskiej, obecny właściciel Zakł. Gospodar. Mieszkań.
Dookoła w/w rejonu osiedle mieszkaniowe. Dwudziesto-klatkowy wieżowiec ustawiony równolegle do boiska.

Widzę na ogrodzeniu tabliczkę z telefonem firmy ochroniarskiej,dzwonię...Dostaję info że muszę napisać podanie do Z.G.M- u
o wydanie przepustki na wejście na teren byłej szkoły. Idę za ciosem i tego samego dnia ląduje w ZGM-ie i piszę prośbę o wejście na teren szkoły i czekam dwa tygodnie na pozytywne rozpatrzenie mojej prośby. W tym czasie codziennie odwalam
po śniadaniu taniec indiański aby w tym roku zima się opóźniła. Moje prośby zostały wysłuchane, zima nie chce zawitać na zachodzie Polski i Z.G.M. wyraża zgodę na moje wejście.
Po instrukcji od kierownika Z.G.M. dzwonię następnego dnia do dyspozytora firmy ochrony że chcę wejść na teren szkoły.
Gość dzwoni do ochroniarza ze szkoły i witamy się już na terenie moich docelowych przeszukiwań.
Po godzinie mojej zabawy na boisku rozglądam się po okolicy widzę na sobie wzrok około dwudziestu osób z wieżowca
o którym pisałem już wcześniej. Pierwsza myśl kiedy przyjadą :cop
Po następnej godzinie podchodzi do mnie ochroniarz i podaje mi tekst: Miałem tu przez Pana odwiedziny... Aaa co Pan
mówi - odpowiedziałem z uśmiechem na ustach.
Straż Miejska tu była, jakaś Pani dzwoniła i mówiła że się czuje zaniepokojona bo jakiś facet szuka tu bomby koło szkoły...
Ochroniarz wytłumaczył strażakom że mam pozwolenie i wie o mojej obecności na boisku. Nawet ich nie widziałem...

Warto więc się zabezpieczać i wchodzić oficjalnie na - papier- w rejonach ludzkiej ciekawości. Do czego Was tu namawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 grudnia 2013, 02:15 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Zawsze gdzie jakoś kopałem nigdy nie miałem jakiś sensacji czy to w lesie , czy przy torach , wioskach , dworkach , centrum miasta , przy stacjach , leśniczówkach .Widziano mnie i różne sytuacje i było to traktowane jako coś normalnego.Może nie wywołuje pewnych skojarzeń ale to i dobrze . Fakt dokonany to fakt dokonany i przed takim wszystkich stawiam.Co nie oznacza że nieraz nie pytam o wejście na dany teren. Chociaż mam swoje metody którymi się raczej nie podzielę bo i po cą ......

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 stycznia 2014, 23:50 
Pułkownik
Pułkownik

Nie powinien się obawiać ten co nie włazi gdzie mu tam nie wskazane. Jest tyle miejsc że nie ma żadnej potrzeby jak dla mnie żebym lazł w te miejsca. To jest moje wyłącznie zdanie.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]