Teraz jest niedziela, 6 lipca 2025, 12:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Spisany przez policję.
PostNapisane: czwartek, 23 marca 2017, 22:23 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Jeżeli "spisali" to pozostaje to u nich w systemie. Nie wiem jak długo, ale każde spisanie jest wprowadzane do systemu i jest dostępne dla policji w całym kraju.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 23 marca 2017, 23:03 
Podporucznik
Podporucznik

Spisanie to już moje drugie, pierwszy raz było za przejście na czerwonym. Sytuację podobne, w obu przypadkach - tak nie wolno, proszę tak nie robić na drugi raz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 23 marca 2017, 23:11 
Generał Broni
Generał Broni

Mnie kiedyś spisali jak wyszedłem wyrzucić śmieci, 10m od klatki :) Serio nie ma się czym przejmować. Ile razy miałem spisany samochód zaparkowany gdzieś przy polu to nawet nie zliczę. I nic z tego nie wynikło. To są działania prewencyjne, w razie gdyby w tej okolicy coś się wydarzyło to policja ma jakiś punkt zaczepienia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 23 marca 2017, 23:34 
Podporucznik
Podporucznik

Dzięki Lipek za optymistyczne wiadomości :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 marca 2017, 00:06 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Już tu czegoś nie rozumiem :ups: Policjanci też chodzą na wykopki :1 Po co ta panika :n Trzymać się zasad ,zakopywać dołki itd . i będzie :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 marca 2017, 00:07 
Podporucznik
Podporucznik

W rozmowie z policjantami wspomniałem, że znam policjantów co też szukają ale oni skomentowali to tym, że oni prawa nie ustalają tylko go przestrzegają.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 marca 2017, 00:27 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Nie kopiemy na stanowiskach archeo. Powiadamiamy jeśli znajdziemy coś w stylu :mg: i po temacie . Ja szukam uparcie meteorytów tylko że mi nie wychodzi to jakoś . :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 marca 2017, 00:33 
Podporucznik
Podporucznik

Przestrzeganie tych reguł nie wybroni nas jednak w każdej sytuacji. Moich dzisiejszych rozmowcow nie interesowało czego szukam i gdzie szukam, wystarczyło, że szukam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 marca 2017, 23:45 
Plutonowy
Plutonowy

Spoko looz :)
Nas też przed chwilą spisali. Kopaliśmy na zaoranym. Podjechali samochodem do kolegi, ja podszedłem również zaciekawiony do nich, na co oni:"co Panowie tu robią ? Czy słyszeliście strzały ? Zgłoszono nam myśliwych przy terenie zabudowanym, pewnie was wzięli za myśliwych". Grzecznie powiedzieliśmy że mamy pozwolenie na kopanie właściciela na co oni: "o nawet pozwolenie macie". Więc całkiem przyzwoicie. Zapytali jeszcze co fajnego wychodzi i że jak znajdziemy nie wypał to żeby nie zgłaszać przed 22:15.
Dodatkowo dodam że w nowych dowodach nie ma miejsca zamieszkania więc można było im powiedzieć że się mieszka na talarowej 1 lub monetkowej 7/2 ale na wszelki wypadek podałem im tylko miejsce zameldowania :P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 marca 2017, 17:28 
Kapitan
Kapitan

Dwa czy trzy razy zostałem spisany ale raczej to była rutynowa notatka. Zaparkowałem na polnej drodze pod lasem obok ruchliwej drogi. Panowie policjanci podjechali pod auto, najwyraźniej zdziwieni, że ktoś w takim miejscu zaparkował. Podszedłem do nich, gadka szmatka, wylegitymowali mnie sprawdzili prawko, dokonali rutynowej kontroli i tyle. Miła grzeczna rozmowa. Kilka razy mi się taka trafiła. Żadnych tekstów o pozwoleniach czy też o legalności czy nielegalności poszukiwań. Co istotne, chłopaki z patrolu to w zasadzie dzieciaki więc nie mieli takich ormowskich przyzwyczajeń. Zazwyczaj mam pozwolenie rolnika, w domu nie mam nic do ukrycia, po stanowiskach archeo nie chodzę więc za każdym razem mówię im z uśmiechem na twarzy że szukam meteorytów, a w torbie mam złom, który na prośbę rolnika zbieram z jego pola.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 29 marca 2017, 08:36 
Plutonowy
Plutonowy

Właśnie ... jak się nie masz czego wstydzić to nie ma się czego bać. Policja na śląsku (przynajmniej w gminie Gliwice) ma "ludzką twarz".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 29 marca 2017, 11:35 
Moderator
Moderator

LeszekW napisał(a):
Właśnie ... jak się nie masz czego wstydzić to nie ma się czego bać. Policja na śląsku (przynajmniej w gminie Gliwice) ma "ludzką twarz".
...na Śląsku, kol LeszekW.
Nie wiadomo jak długo tak będzie. Znajomy policjant z Mikołowa opowiadał na jesieni jak szybko postępuje wymiana kadry w Policji. Doświadczeni, więc mający odpowiedni dystans, wiedzę i inteligencję ludzie odchodzą ze służby. Na ich miejsce przyjmuje się kogokolwiek. No i dwa dni temu miałem wątpliwą przyjemność zapoznać się z przedstawicielem "kogokolwiek". Hominid, który mnie odwiedził ewidentnie nie przeszedł szkolenia, on został wytresowany.
Gdy taki Homo Erectus spotka Cię z wykrywaczem, na jakąkolwiek pobłażliwość i zrozumienie liczyć nie powinieneś.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 29 marca 2017, 14:08 
Plutonowy
Plutonowy

Wybacz za tą małą literę :P
Na szczęście policjanci byli "młodą" kadrą (max 30 lat) więc jest nadzieja !

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 29 marca 2017, 23:12 
Moderator
Moderator

LeszekW napisał(a):
(przynajmniej w gminie Gliwice)

Jak już jesteśmy dokładni, to nie ma "gminy Gliwice" jest Powiat gliwicki.
.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 12 kwietnia 2017, 19:54 
Moderator
Moderator

benekpe napisał(a):
Zazwyczaj mam pozwolenie rolnika, w domu nie mam nic do ukrycia, po stanowiskach archeo nie chodzę więc za każdym razem mówię im z uśmiechem na twarzy że szukam meteorytów, a w torbie mam złom, który na prośbę rolnika zbieram z jego pola.

No to koledzy żyjecie chyba w innym kraju niż ja .U nas w łódzkim to za złom , który zbierasz zatrzymują wykrywacz i zabezpieczają ten złom . Ty mówisz , że to złom ale oni nie są zabytkologami , żeby móc to potwierdzić. W związku z tym trzeba czekać miesiące aż biegły się wypowie ... A wykrywacz w tym czasie stygnie zdeponowany w jakiejś policyjnej szafie ...Oczywiście policjanci sami z siebie na przypadkowym patrolu rzadko tak działają ... No bo też ludzie przecież . Gorzej jak jest jakieś zgłoszenie , doniesienie . ... Jak rusza procedura to policjant musi się postarać .

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]