Teraz jest czwartek, 28 sierpnia 2025, 23:53

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Odkrycie osady pradziejowej.
PostNapisane: niedziela, 6 października 2019, 12:39 
Szeregowy
Szeregowy

Filip napisał(a):
Patrzyłeś jak to wygląda na Lidarze?
Samą zmianę wysokości można było uzyskać przy zastosowaniu dzisiejszego sprzętu rolniczego. Mój sąsiad zasypał staw, zajęło mu to 2 tygodnie, inny sąsiad (gdzie wychodzi mnóstwo ceramiki ) zlikwidował rowy melioracyjne i zastąpił je kanalizacją, a samo pole wyrównał. Ja uważam że takie nasilenie cerami równie dobrze może świadczyć o wsi którą relokowano, przeniesiono powiedzmy 200-300 lat temu. Poszukaj starych map i sprawdź czy 150 lat temu tam nie było zwykłej wsi.
Tak widziałem na lidarze. Taki teren jest od kiedy pamiętam , zawsze tam były dwie góry otoczone bagnami. I zawsze było to zalesione ale las choruje i wiatr łamie drzewa. Z roku na rok jest teren lasu mniejszy.

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 6 października 2019, 12:41 
Szeregowy
Szeregowy

Aśka72 napisał(a):
Tak duża ilość ceramiki świadczy przede wszystkim o tym,że archeolodzy się spóźnili. ;) Zmielone zostały nie tylko naczynia ale wszystkie inne pozostałości osady czy cmentarzyska, pewnie zresztą i jedno i drugie. Wniosek ewentualnych badań będzie jedynie taki,że żyli tu ludzie od schyłku neolitu do teraz.
Szczegóły dotyczące tego jak to znalazłeś nie są tak istotne dla nas. Mają znaczenie głównie dla WUOZ-u. Jeśli z nimi to obgadałeś to ok. Nie ma co do tego wracać.
Jak rozumiem ,chyba dobrze,Twój post ma na celu zgłębienie tematu, czy masz szansę na nagrodę ? Nie będę Ci już wysyłać na pw. tylko zamieszczam tutaj informację, jak wyglądała na przestrzeni ostatnich 3 lat sprawa nagradzania w Twoim rejonie .
W 2016 r. zgłoszono 5 przypadkowych znalezisk archeologicznych . Z tego WUOZ raz wystosował wniosek do MKiDN o nagrodę. I raz minister tą nagrodę przyznał.
W 2017 r. zgłoszono 3 przypadkowe znaleziska archeologiczne. Nie wnioskowano o nagrodę
W 2018 r. zgłoszono 4 przypadkowe znaleziska archeologiczne. Nie wnioskowano o nagrodę.

Dane pozyskano dla PZE 3 czerwca 2019 r
.

Mam nadzieję, że te informacje są dla Ciebie przydatne.

I dzięki za odpowiedź . O takie coś mi chodziło. Jesteś wielka. Na pewno dam znać co i jak gdyż od maja w teren wchodzą archeolodzy. Tylko nie wiem kto dokładnie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 6 października 2019, 12:42 
Szeregowy
Szeregowy

Filip napisał(a):
Patrzyłeś jak to wygląda na Lidarze?
Samą zmianę wysokości można było uzyskać przy zastosowaniu dzisiejszego sprzętu rolniczego. Mój sąsiad zasypał staw, zajęło mu to 2 tygodnie, inny sąsiad (gdzie wychodzi mnóstwo ceramiki ) zlikwidował rowy melioracyjne i zastąpił je kanalizacją, a samo pole wyrównał. Ja uważam że takie nasilenie cerami równie dobrze może świadczyć o wsi którą relokowano, przeniesiono powiedzmy 200-300 lat temu. Poszukaj starych map i sprawdź czy 150 lat temu tam nie było zwykłej wsi.
Nie ma wzmianki o relokacji wioski. Bardzo dużo ceramiki z okresu łużyckiego średniowiecza i kultury pucharów lejkowatych. Na pewno dam znać co i jak.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 6 października 2019, 13:08 
Specjalista
Specjalista

Ta ceramika to nie jest żaden import.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 6 października 2019, 13:11 
Moderator
Moderator

Też tak myślę. Nie import. Nie ma tam nic dziwnego ani w przełomie ani w "dekoracji".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 6 października 2019, 13:30 
Szeregowy
Szeregowy

Aśka72 napisał(a):
Też tak myślę. Nie import. Nie ma tam nic dziwnego ani w przełomie ani w "dekoracji".
Bardzo mnie to cieszy , że tak licznie odpowiadacie i to jeszcze konkretnie. Ja w tej sprawie jestem laikiem. Mówię tylko co mówi pani doktor Ewa B. Oraz p Leszek K. Instytut Toruński też nie wie co to jest w przełomie gdyż to przełamali przy mnie i oglądali w powiększeniu w zwięzłości przypomina azbest jeżeli to wam pomoże. Połowę tego zostało przekazane do Poznania , który na Kujawach urzęduje i może coś widział podobnego . Sprawą zajęły się naprawdę osoby kompetentne . Jesteście wspaniali , że tak się zaangażowaliście .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 6 października 2019, 14:09 
Moderator
Moderator

Taka lekko "betonowo azbestowa" szarość nie jest niczym dziwnym w przełomie ceramiki. Nie wiem co prawda skąd się bierze. Sposób i temperatura wypału,dostęp powietrza czy wręcz przeciwnie w procesie wypału....No chyba ,że to rzeczywiście import z domieszką pyłu wulkanicznego. ;)
Jak coś ustalą na ten temat to daj znać. :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 6 października 2019, 14:23 
Szeregowy
Szeregowy

Aśka72 napisał(a):
Taka lekko "betonowo azbestowa" szarość nie jest niczym dziwnym w przełomie ceramiki. Nie wiem co prawda skąd się bierze. Sposób i temperatura wypału,dostęp powietrza czy wręcz przeciwnie w procesie wypału....No chyba ,że to rzeczywiście import z domieszką pyłu wulkanicznego. ;)
Jak coś ustalą na ten temat to daj znać. :1
Jesteście wspaniali [emoji106][emoji106]. Dzięki za pomoc i mnóstwo informacji. Nie omieszkam Was wszystkich poinformować o tym jak się to zakończy. Między majem a wrześniem będzie już wszystko wiadomo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 6 października 2019, 14:23 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Na wielu terenach wiejskich ceramika z XIX w., czy nawet z pocz. XX w. prosta ceramika użytkowa niczym nie różni się od ceramiki kilkusetletniej, czy starszej, datować można fragmenty ceramiki o zdobieniach typowych wyłącznie dla danego okresu, czy kultury.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 6 października 2019, 14:27 
Szeregowy
Szeregowy

frank napisał(a):
Na wielu terenach wiejskich ceramika z XIX w., czy nawet pocz. XX w. prosta ceramika użytkowa niczym nie różni się od ceramiki kilkusetletniej, czy starszej, datować można fragmenty ceramiki o zdobieniach typowych wyłącznie dla danego okresu, czy kultury.
W tym wypadku jest ceramika z ornamentami z okresu od kultury pucharów lejkowatych przez łużycką aż do średniowiecza stwierdzono protokolarnie przez kilkoro archeo z terenu .
A i jeszcze jedno pytanie mam przy okazji co wiecie o glinianych że tak powiem gwizdkach kurczakach, ptaszkach wielkości około 5 cm na owalnej nóżce .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 6 października 2019, 14:43 
Moderator
Moderator

No ja akurat uważam, że mamy tu do czynienia z pradziejami i tego nie neguję. To nic nadzwyczajnego, zwłaszcza na Kujawach.
Takie figurki, ptaszki, zabawki, grzechotki kojarzą mi się najbardziej z szeroko pojętą epoką brązu, zwłaszcza kulturą łużycką.
Można sobie więcej przykładów pooglądać w internecie i muzeach archeo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 6 października 2019, 14:44 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Gliniane gwizdki, ptaszki i inne, bez problemu kupisz w necie. :)

Aśka72 napisał(a):
No ja akurat uważam, że mamy tu do czynienia z pradziejami i tego nie neguję.

nie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 6 października 2019, 15:18 
Moderator
Moderator

Ok. Nasze zdanie nie ma tu jednak znaczenia. Kłócimy się o coś czego tak naprawdę nie widzimy . Ja zakładam , że jednak archeolodzy widząc kilkadziesiąt czy kilkaset takich skorup, zwłaszcza charakterystycznie zdobionych, wiedzą jednak jaki to okres czasu. Pomijam takie drobiazgi jak ten "azbest". ;)
Nie zakładam też, że 1978mariusz pyta co myślimy o gwizdkach z internetu? Dlatego zachęcam go do oglądania i w necie, i w muzeum, przedmiotów przypominających to co znalazł, bo zakładam, że widział i miał w rękach coś konkretnego.
Ty frank mówisz " nie", a ja nie mam powodów by nie wierzyć archeologom, mimo, że nie pałam do nich wielką sympatią. To co kolega opisał nie jest rzadkością akurat. Pomijam oczywiście fakt, że wiele stanowisk stworzono zbyt pochopnie w określonym czasie. Wiele z nich, jeśli nie większość ujętych w AZP, powinna być zweryfikowana.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 6 października 2019, 16:20 
Szeregowy
Szeregowy

Aśka72 napisał(a):
Ok. Nasze zdanie nie ma tu jednak znaczenia. Kłócimy się o coś czego tak naprawdę nie widzimy . Ja zakładam , że jednak archeolodzy widząc kilkadziesiąt czy kilkaset takich skorup, zwłaszcza charakterystycznie zdobionych, wiedzą jednak jaki to okres czasu. Pomijam takie drobiazgi jak ten "azbest". ;)
Nie zakładam też, że 1978mariusz pyta co myślimy o gwizdkach z internetu? Dlatego zachęcam go do oglądania i w necie, i w muzeum, przedmiotów przypominających to co znalazł, bo zakładam, że widział i miał w rękach coś konkretnego.
Ty frank mówisz " nie", a ja nie mam powodów by nie wierzyć archeologom, mimo, że nie pałam do nich wielką sympatią. To co kolega opisał nie jest rzadkością akurat. Pomijam oczywiście fakt, że wiele stanowisk stworzono zbyt pochopnie w określonym czasie. Wiele z nich, jeśli nie większość ujętych w AZP, powinna być zweryfikowana.

Nie kłóćmy się. Wiem co znalazłem co miałem w ręku . Nie wszystkie fragmenty też fotografowałem. Jesteście specjalistami i cieszę się z tego bardzo, że jest dyskusja. Szukałem po internecie takich ptaszków i takiego nie znalazłem a niestety nie mam foto. Może i kolega nie wierzy no cóż. Ale zgadzam się, że pochopnie umieszczane stanowiska bez badań to nie tędy droga.
Mam kilka foto dla was co nie wierzą. [ img ][ img ][ img ][ img ][ img ][ img ][ img ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 6 października 2019, 16:25 
Szeregowy
Szeregowy

frank napisał(a):
Gliniane gwizdki, ptaszki i inne, bez problemu kupisz w necie. :)

Aśka72 napisał(a):
No ja akurat uważam, że mamy tu do czynienia z pradziejami i tego nie neguję.

nie.
Gdybym miał foto to bym pokazał ale nie zrobiłem. Nie wiem czy jest to ważne bo nie wspomniałem o kamieniach wielkości jajka od kury z dziurką. Powiem też , że znaleziono trzy bursztyny różnej wielkości. Dwa około paczki zapałek i jeden większy mniej więcej jak brzoskwinia. Tylko bardziej podłużny.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]