Teraz jest czwartek, 17 lipca 2025, 23:50

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: MDKIN Kontr ATAKUJE
PostNapisane: czwartek, 11 czerwca 2020, 16:59 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
http://www.sebastianczaplinski.pl/komen ... ut-wojna/#
https://www.temi.pl/region/muzealna-pasja/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 11 czerwca 2020, 17:06 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
tak
Kolekcjoner z Szerzyn nie ukrywa, że spotkał się już z propozycjami, aby odsprzedał swoją kolekcję, jednak jak zaznacza, jest to niemożliwe, ponieważ stała się ona częścią jego życia.

fc - Muzeum uzbrojenia i wyposażenia wielkiej wojny w Szerzynach https://cutt.ly/sy6s1TN

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 11 czerwca 2020, 18:01 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 11 czerwca 2020, 18:45 
Moderator
Moderator

Cytuj:
Kolekcjoner z Szerzyn nie ukrywa, że spotkał się już z propozycjami, aby odsprzedał swoją kolekcję, jednak jak zaznacza, jest to niemożliwe, ponieważ stała się ona częścią jego życia.

Mysle ze to jest kluczowe w tej sprawie ...drodzy bracia i siostry w kolekcjonerce , gdy dostaniecie propozycje odkupnienia calej swojej kolekcji przez dziwnych kontrahentow, to jeszcze tego samego wieczoru pakujcie ja i ewakuujcie w bezpieczne i jedynie sobie wiadome miejsce :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 czerwca 2020, 21:53 
Moderator
Moderator

Zapytałam poprzez kolegów tego chłopaka, któremu zagarnięto kolekcję o szczegóły , jakąś dokumentację, nie po to oczywiście by ją publikować, tylko po to żeby o takie sprawy powalczyć ale na razie bez odzewu. Mamy jedynie na stronie PZE na FB udostępnienie tej zbiórki. Chłopak adwokata już ma z tego co wiem ale jakoś specjalnie nie chce się ujawniać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 13 czerwca 2020, 00:26 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Aśka72 napisał(a):
Zapytałam poprzez kolegów tego chłopaka, któremu zagarnięto kolekcję o szczegóły , jakąś dokumentację, nie po to oczywiście by ją publikować, tylko po to żeby o takie sprawy powalczyć ale na razie bez odzewu. Mamy jedynie na stronie PZE na FB udostępnienie tej zbiórki. Chłopak adwokata już ma z tego co wiem ale jakoś specjalnie nie chce się ujawniać.

Przecież to jest jakaś masakra ,niedługo przyjdą po jakąś klamrę albo guzik bo będzie brakować w muzeum szkoda mi kolegów ,którzy prezentowali swoje kolekcję w ramach wystaw muzealnych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 13 czerwca 2020, 13:15 
Generał Broni
Generał Broni

Aśka72 napisał(a):

Może nie chce pogarszać sprawy i być kojarzonym z detektorystami?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 17 czerwca 2020, 11:20 
Specjalista
Specjalista

frank napisał(a):
Może nie chce pogarszać sprawy i być kojarzonym z detektorystami?

Wykrywkę trafili mu w garażu. Przedstawiciel MDKIN, będący na miejscu stwierdził, że wszystko zostało pozyskane na nielegalnych wykopach i kazał zabierać. Spracowali się bidule, bo i skrzydło od samolotu lawetą wywieźli :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 17 czerwca 2020, 12:35 
Generał Broni
Generał Broni

Zatrzymanie muzealnika, jego zbiorów i detektora metali przez policję i urzędnika MDKiN w czasie toczących się rozmów przedstawicieli detektorystów z MDKiN - czyżby miał to być pokaz synchronicznych działań MDKiN na dwóch płaszczyznach, jakaś sugestia, jakiś przekaz dla uczestników rozmów ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 17 czerwca 2020, 14:28 
Moderator
Moderator

Kolego frank, ależ ty jesteś defetysta! Myślisz, że policja na poziomie powiatu ma jakiekolwiek pojęcie o toczących się konsultacjach nowego prawa? No wybacz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 17 czerwca 2020, 15:12 
Generał Broni
Generał Broni

Kolego Nietajenko:
baży G2 napisał(a):
Przedstawiciel MDKIN, będący na miejscu stwierdził, że wszystko zostało pozyskane na nielegalnych wykopach i kazał zabierać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 17 czerwca 2020, 20:15 
Moderator
Moderator

To musi być błąd. Na takie akcje to raczej przedstawiciel WUOZ'u by się fatygował. A gdyby nawet ktoś z ministerstwa, w co wątpię, to myślisz, że miał pojęcie o tym z kim się Zalasińska spotyka i co konsultuje? Jakiś pistolet chciał zabłysnąć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 17 czerwca 2020, 20:56 
Generał Broni
Generał Broni

Przecież WUOZ i MDKIN to jest jedna "firma" :) , a o tych rozmowach już dawno wiedzą i w ogóle się tym nie przejmują, nic się nie zmieni, zawsze będzie furtka, która nie naruszy żadnych kompetencji WKZ.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 17 czerwca 2020, 21:20 
Generał Broni
Generał Broni

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=725401324861373&id=343204683081041&__tn__=K-R

Muzeum Uzbrojenia i Wyposażenia Wielkiej Wojny w Szerzynach.
Cytuj:
Witam, w obliczu wielu zapytań, telefonów oraz wiadomości dotyczących zaistniałej sytuacji chciałbym nakreślić co się wydarzyło w ostatnim czasie.
W dniu 28 maja o godzinie 6 rano miało miejsce wejście służb na teren mojego muzeum pod pretekstem nakazu który brzmiał "odzyskanie dóbr kultury"...po okazaniu nakazu rozpoczęło się przeszukanie domu mieszkalnego jak i budynków gospodarczych w trakcie których zostały znalezione detektory metalu w liczbie dwóch sztuk. Jak się później okazało na ich podstawie konserwator zabytków( po ówczesnym wezwaniu) stwierdził,że wszystkie przedmioty zostały pozyskane w sposób nielegalny i pochodzą one z wykopalisk sugerując się odnalezionymi detektorami.W obliczu ujawnienia sporej ilości przedmiotów wezwano posiłki(jedna ekipa w budynku mieszkalnym druga w gospodarczym).W dalszych czynnościach rozpoczęło się zabieranie oraz spisywanie przedmiotów nie zważając czy są to przedmioty które są w ewidencji muzeum (księgi inwentarzowe oraz karty przedmiotu) czy prywatne zbiory poza ewidencją.Zabierane było wszystko rozróżniając przedmioty takie jak: guziki,monety, zegarki, sygnety, krzyżyki, medaliki, nieśmiertelniki, liczne znaki, bagnety,zapalniki artyleryjakie,pociski artyleryjakie, manierki, menażki,pistolety,karabiny, łuski, granaty,ikony podróżne,klamry wojskowe a nawet skrzydło od samolotu które zostało wywiezione lawetą w budynku gospodarczym stwierdzono niebezpieczne przedmioty w postaci kilku zapalników przed konserwacją oraz pustych skorup pocisków... (w takim razie połowa złomowisk powinna zostać zamknięta gdzie takich przedmiotów wala się na tony ).Cały czas podczas tych czynności systematycznie były zabierane wszystkie przedmioty. Została zabrana również cała dokumentacja wewnętrzna muzeum( księgi inwentarzowe,karty eksponatów, regulacje wewnętrze,regulamin muzeum oraz pisma z ministerstwa), zabrano również mój telefon osobisty jak i komputer.Po południu zostałem w kajdankach przewieziony na policję w Tarnowie gdzie złożyłem wyjaśnienia. Następnie zostałem zatrzymany na 24h czyli trafiłem na przysłowiowy "dołek". Kolejnego dnia zostałem doprowadzony do prokuratury w celu złożenia wyjaśnień. W szczególności pytania dotyczyły pochodzenia przedmiotów. Postawiono mi zarzut nielegalnego posiadania broni oraz amunicji, nielegalnych wykopalisk oraz niszczenie zabytków kultury( dla mnie jest to coś kuriozalnego). Zastosowano wobec mnie dozór policyjny do wyjaśnienia sprawy.
Z mojego punktu widzenia cała ta sytuacja jest jawną kradzieżą i zniszczeniem ponad 10 lat życia. Sam fakt, że zostało to wszystko przeprowadzone w jednostce muzealnej która czynnie współpracowała z jednostkami kultury,organizowała wystawy niejednokrotnie połączone z prelekcjami nieodpłatnie jest po prostu chamskim zachowaniem nie tylko wobec mnie ale również wobec wszystkich którzy mogli korzystać z jednostki jaką stworzyłem. Nie chcę wspominać o ilości czasu oraz pieniędzy jakie zostały przeznaczone w całe to przedsięwzięcie jako muzeum jak i również stworzenie takiego prywatnego zbioru jaki posiadałem.Jedno jest pewne,że tego tak nie zostawię i zrobię wszystko by zbiory do mnie wróciły jak i oczyścić się z postawionych zarzutów.
Z poważaniem Paweł Mikrut

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 17 czerwca 2020, 22:00 
Specjalista
Specjalista

No i mamy jasność. Dla mnie jakakolwiek "konserwa" jest przedstawicielem MDKiN. A że się tak wyraziłem, no cóż, nie łapmy się za słówka.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]