|
Witam!
Cło - 3,7% od wartości wykrywki.
Wartość określa się w Polszy na podstawie:
dowodu zakupu lub
rachunku lub
deklaracji sprzedajacego (o ile nie jest podejrzanie zaniżona) lub
tabeli celnej dostępnej w UC lub
od kwoty ubezpieczenia.
Jak ktoś ma szczęście to nie zapłaci cła wcale - trzeba trafić na niedoinformowanego celnika a takich jest trochę np. w W-awie (ja się z tym spotkałem)
Dalej, do ceny sprzętu dolicza się 22% vat - nie ma od tego ucieczki. Nie ma znaczenia czy sprzęt jest nowy czy używany.
Po wszystkim wykrywka staje się Waszą własnością.
Oczywiście do UC należy pofatygować sie osobiście, nie da się tego załatwić telefonicznie.
Co do przesyłki lotniczej do Polski to koszt zawiera się w granicach 60 do 85$, nie mam jednak pojecia jak się to ma przy dodatkowym ubezpieczeniu paki.
Najważniejsze na koniec. Pod żadnym pozorem nie kombinujcie z gadką typu: "... przecież to nie działa, jest uszkodzone... itp ". Sprzęt zostanie zakwalifikowany jako odpad i zostanie wydany oficjalny, urzędowy zakaz wwozu takowgo urządzenia do naszej ojczyzny. Wydanie ekspertyz i staranie się o uchylenie tej decyzji kosztować może tyle co kilka nastepnych wykrywek. To akurat wiem od osoby kompetentnej i będącej w czynnej służbie celnej.
Tak więc Panowie miłej zabawy! Nie ma przecież rzeczy nie możliwych (chyba że ktoś chce przewrócić hełm na lewą stronę :jump )
Pozdrawiam
|