Teraz jest poniedziałek, 2 lutego 2026, 18:44

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 sierpnia 2006, 14:02 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Cześć!
Co do tej ustawy - pamietam jaka walka była, bo wiatrówkarzem jestem i temat śledziłem - ustawa została przepchnieta tylko dzięki temu, że strzelcy wiatrowi mieli swojego człowieka w sejmie - zamieniono więc głupią ustawę dziewulskiego o gładkich lufach na co innego. Proponowany limit mocy był większy ale bodajze PiS go zmniejszyło. Czarnoprochowce sprzed 1850 zostały niejako przemycone - w duzej mierze dzięki niewiedzy wielu... ;) i o ile wiem dopiero później okazało się, ze łapią się po to tez niektóre rewolwery :jump . Ruchy te miały na celu liberalizację (normalizację) dostępu do broni. I udało sie - bo popatrzcie - każdy pełnoletni, niekarany i normalny może kupić spluwę zdolną uśmiercić bawołu i wystarczjąco celną aby zabić z dużej odległości. I co - Polska nie zmieniła sie w dziki zachód, nie ma napadów z użyciem czarnego prochu wiec pozostaje mieć nadzieję, że kiedyś będzie wreszczie normalnie.
Co do czarnego prochu - to rzeczywiście są problemy ale ja sam mogłem kupić w slepie w Toruniu - tak, że jak się chce - to można. Pozostaje jeszcze samodzielna produkcja - choć niby sprzeczna z prawem, ale nie wiem czy ktoś tego pilnuje - wszelkiego rodzaju turnieje rycerskie pełne sa huku i dymu jak podejrzewam - własnej produkcji. Inna sprawa , że niektórzy przestrzegają przed ładowaniem takim prochem rewolwerów ze wzgledu na mozliwość odpalenia kilku komór równocześnie.

Pozdrawiam
Witek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 sierpnia 2006, 20:33 
Specjalista
Specjalista

Beyo, kolego podeślij mi swój adres e-mail, bo moje prywatne wiadomości nie dochodzą. Łaknę kontaktu z tobą.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 19 sierpnia 2006, 12:49 
Szeregowy
Szeregowy

Inteligentne.
Chyba tam pójdę i powiesze ich na szubienicy.
Dziękuję :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 września 2006, 23:35 
Generał Broni
Generał Broni

Halo halo !!!
Nie jest tak jak myslicie!
Ustawa ustawą ale trzeba czytać przepisy szczegółowe.....
1850 rok nie jest magiczna datą która daje komfort psychiczny dla kolekcjonera.

jest cos bardziej tragicznego, a nawet perwersyjnie tragicznego.....

Każda broń sprzed 1850 - bardzo proszę! Ale broń tzw. "odtylcowa" nie.......
Nie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Broń odtylcowa to taka którą nie ładuję się jak muszkiet czy guldynkę....... od wylotu lufy.
Pierwszą odtylcową bronią były pistolety sytemu (nie wiem czy poprawnie piszę) le foche.
Łamane pistolety do których wkładano pocisk w łusce z kapiszonem z piorunianu rtęci z takim wystajacym dzyndzelkiem w który uderzał kurek (cyngiel)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]