Teraz jest niedziela, 1 lutego 2026, 12:07

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 grudnia 2006, 23:57 
Generał Broni
Generał Broni

generalnie jak znalazłeś zwłoki - bo tak to trzeba nazwać - to wiedz, że od tego momentu grzebiąc w tym miejscu popełniasz - delikatnie mówiąc - śiwiętokradztwo albo -jak wolisz- hieniarstwo cmentarne.
Gneralnie jest zasada znalazłeś kości ludzkie, oznacz miejsce na tyle by :cop mogli je znaleźć i zadzwoń - broń Boże - nie ze swojej kmórki tylko z budki telefonicznej, na policję, nie podawaj nazwiska tylko powiedz gdzie leżą zwłoki i odłóż słuchawkę a potem w nogi. Upewnij się za kilka dni czy nie zbagatelizowali. W razie czego powtórz i powiedz że nie chcesz mieć kłopotów dlatego n ie podajesz nazwiska.

Ja raz zgłosiłem i protokoły, pokazywanie prokuratorowi gdzie itd trwało 6 godzin i zmarnowany miałem dzień wykopków, geste tłumaczenie z wykrywki, i stracona benzyna na dojazd.....
Zawsze to trwa ok 6 godzin i nie zawsze końzy sie dla znalazcy pozytywnie.
Przez te ich głupie procedury trzeba się bawic w kotka i myszkę niestety.

No chyba że ostatnio się coś zmieniło ale ja miałem tę przygodę z wrześniowym zołnierzem w 2004 roku[/url]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 grudnia 2006, 00:30 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam,

Jako ze temat zaczyna zataczac coraz wieksze kregi zwiazane jak sie wydaje z prawem polskim - przenosze go do dzialu prawo a poszukiwania. Co do mojego rozumienia sprawy to sugerowalbym aby zawiadomic z jednej strony policje a z drugiej fundacje ktora zajmuje sie ekshumacja. Co do ujawniania twoich danych osobowych to pozostawiam ci ta kwestie do wyboru. Sugerowalbym postepowanie zgodne z prawem i paragrafami, ktore jak mam nadzieje Hans bedzie w stanie przytoczyc w dziale prawo a poszukiwania. Bo rozumiem ze zalezy ci aby cos z tym "fantem" zrobic i stad ten watek.

Pozdrawiam,

Ardengard

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 grudnia 2006, 00:56 
Kapitan Petersen

Witam

Fundacja Pamięć działa w naszym kraju legalnie, więc pewnie wystarczy zawiadomić jej przedstawicieli, a oni powinni powiadomić odpowiednie służby, z którymi fundacja zobligowana jest współpracować. W tej sytuacji, jeśli powiadomi się fundację, nie ma chyba sensu powiadamiać dodatkowo policji. Szczególnie radziłbym puścić mimo uszu rady Kocia, który zachęca do niepotrzebnej (delikatnie mówiąc) zabawy w Szare Szeregi z policjantami.

Namiary fundacji ze strony www Ambasady Niemiec:

STIFTUNG "GEDENKEN"
FUNDACJA "PAMIĘĆ"
ul. Miedziana 3a/2, 00-814 Warszawa
tel./fax: (022) 654 21 61, 652 12 60
kierownik: Izabela GUTFETER

Tu mamy odnośnik na stronie PCK i parę słów o fundacji.

http://www.pck.org.pl/poszukiwania/
http://www.pck.org.pl/poszukiwania/szuk ... telnik.htm

Wystarczy wpisać w google "Fundacja Pamięć", aby uzyskać więcej informacji.

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 grudnia 2006, 01:16 
Kapral
Kapral

Samo zawiadomienie fundacji Pamięć nie czyni znaleziska legalnym!!!! wg. Polskiego prawa musi być o takim znalezisku powiadomiona najblizsza placówka policji oczywiscie nalezy równocześnie powiadomić fundacje lub kogoś kto z nimi współpracuje i oni już załatwia między sobą sprawy formalne.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 grudnia 2006, 09:08 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Adnoss o czym Ty mowisz????
Zgadzam sie z Testem - "Pamiec" wystarczy.
zglosilem niemca w 2004, oczywiscie piszac maila do fundacji, nie do policji ;)
napisalem dokladnie do niemiec, nieznajac polskiego odpowiednika, ale jak widac taki jest.
przyjechali po 2 miesiacach, usuneli prowizoryczny krzyz, ktory wykonalismy z kumplem :)
powiedzialem oczywiscie, ze wykrywacz, ze na glowie mial m40.
w odpowiedzi uslyszalem, ze jak chce to helm moge zatrzymac, ich interesuje tylko niesmiertelnik, no i kosci oczywiscie.
ekshumacji dokonali jakis rok pozniej. w tym czasie uzyskali odpowiednie pozwolenie z gminy.
ekshumacja to duze slowo, za duze. 3 kopaczy polskiego pochodzeina, tlumaczka i kierownik - Niemiec.
godzinka i po sprawie.
ty;lko dyplomu nie dostalem... ;))))
pozdr!
Norbert

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 grudnia 2006, 09:21 
Generał Broni
Generał Broni

A czy w przypadku znalezienia polskiego nieśmiertelnika procedura jest taka, że trzeba oddać nieśmiertelnik czy można go zatrzymać a daje sie fotkę i dokładne miejsce znalezienia?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 grudnia 2006, 09:50 
Główny Administrator
Główny Administrator

przecież to świętokradztwo Kocio :) a z tym dzwonieniem z nie swojej komórki to pojechałes po całości.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 grudnia 2006, 11:33 
Generał Broni
Generał Broni

Pojechałem z doświadczenia - bardzo złego zresztą...
A jak byś zwrócił uwagę dokładniej, sympatyczny kolego, to świętokradztwem nazwałem grzebanie w miejscu gdzie znaleźlismy trupa a ja teraz pytałem o to co zrobić nie jak znajdę trupa tylko jak znajdę sam i tylko sam NIEŚMIERTELNIK co z samej nazwy już nie jest trupem........
:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 grudnia 2006, 12:41 
Kapral
Kapral

Kolego Norbi to że przedstawiciel Pamieci powiedział Ci ze wszystko ok. to nie znaczy że to jest zgodne z polskim prawem!!!! Każde znalezienie szczaków ludzkich powinno być zgłoszone!!! Oczywiście procedura w takim przypadku jeżeli są to szczątki z II WŚ jest znacznie uproszczona i policja przekazuje je od razu na miejscu ekipie ekshumacyjnej. Inne procedury są stosowane w przypadku gdy odbywa się planowa ekshumacja a inne gdy mamy do czynienia z przypadkowym natknięciem się na szczątki ludzkie. Nieznajomość prawa nie tłumaczy nas w tym przypadku. Oczywiście przedstawiam tu jedynie właściwy tok postępowania a życie oczywiście jest bardziej skomplikowane.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 grudnia 2006, 12:57 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Kocio ciekawe przezycie miales... w moim przypadku przyjechali błąd ortograficzny!!! panowie technicy, bez patrolu itd. w swoim cienko cienko mieli całe labolatorium, zrobili zdjecia, wykopali kilka kości swoją saperką, zapisali zeznania, podziękowali, podali ręce i pojechali... ogólnie bardzo mili, fakt jest taki, że szczątki znaleźliśmy bez wykrywacza... deszcze wymyły czaszkę ze skarpki w której ciało zostało zakopane. Policji nienależy sie bac... sa nastawieni frontem do "klienta"

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 grudnia 2006, 18:46 
Generał Broni
Generał Broni

Kolegę andossa jak i Kocia prosiłbym o nie wprowadzanie ludzi w błąd :) :piwo
Żadne powiadomienie policji nie jest konieczne, chyba, ze znajdziemy świerze zwłoki-to oczywiste.
Byłem świadkiem kilku ekshumacji dokonanych przez pracownika fundacji "Pamięć" i nigdy nie było przy tym policji, gdyż nie ma takiej potrzeby.
Ostatnia ekshumacja miała miejsce w zeszłą sobotę-policji również nie było. Kości pozbierano, wszystko odbyło się zgodnie z prawem.
Kocio, jak znalazłeś sam nieśmiertelnik, to nie musisz nikogo powiadamiać. Zawieś go sobie w gablotce albo możesz mi wysłać, jak nie zbierasztakich rzeczy ;) :piwo
Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 grudnia 2006, 19:47 
Porucznik
Porucznik

witam a jeśli nieśmiertelników znajdzie się kilka co wtedy?jestem początkujący nie wiem nic otych nieśmiertelnikach?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 grudnia 2006, 20:19 
Generał Broni
Generał Broni

To znaczy, że albo trafiłeś na miejsce, gdzie był sztab (wtedy czasami trafia się kilkanascie lub kilkadziesiąt blaszek o kolejnych numerach-były nie rozdane), lub masz wyjątkowe szczęście :1 :piwo
Sprawa jest prosta: jak znajdziesz samą blaszkę czy kilka, bez właściciela, to cieszysz jape i wieszasz nieśmiertelnik na tablicy w domu, a nikogo nie musisz powiadamiać :skromny
Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 grudnia 2006, 20:56 
Generał Broni
Generał Broni

Raz miałem styczność z umrzykiem z II WŚ , nie byłem przy jego dalszej ekshumacji ale z tego co wiem przyjechali, pozbierali, wywieźli na jakiś cmentarz jako NN (nie było wiadomo co to za narodowość, prawdopodobnie jakiś volksturm) takie coś chyba się traktuje jako pochowek historyczny, ale nie jestem pewny.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 grudnia 2006, 21:02 
Porucznik
Porucznik

kiedyś miałem ich około100-tki,ale nie wiem skąd się tam znalazły.jest na nich napisane:zollgrenzlchutz konigsberg,pr(fur oberfinanzprafident oftpreuben)nr4267,obok numeru jest napisane imię ołówkiem?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]