atylla napisał(a):
Najpierw sprostowanie, oczywiście pomyliłem się, ten mój nieudolny łaciński „cytat”, który powinien brzmieć: "de novo muris fortissimis aedificavit…” oczywiście pochodzi z kroniki Janka z Czarnkowa. Sorry
... i dotyczy wzmianki o wzniesieniu przez Jarosława Bogorię Skotnickiego w 1355 roku zamku.
atylla napisał(a):
Czytając to, co napisałeś zrozumiałem jak bardzo się różnimy. Ja w takiej sytuacji zrobiłbym to co powyżej, a nie usiłował wywołać zakłopotanie u adwersarza opisując jakim jestem poważnym badaczem. Moje zdanie o kiepskim warsztacie historycznym archeologów potwierdzają również inni, dowodem na to była też sesja z 1993 r. w IAiE PAN w Warszawie, która wykazała słabe wykształcenie historyczne środowiska, wątpię czy do dziś wiele się zmieniło.
Problem w tym szanowny kolego że nie różnimy się za bardzo :) Po przeczytaniu mojego zdania o podgrodziu nie miałeś żadnych podstaw do wyciągnięcia wniosku o tym że dysponuje kiepskim warsztatem historycznym. Na pewno zdawałeś sobie sprawę że w stosunku do działającego czynnie archeologa zajmującego się średniowieczem i nowożytnością będzie to uszczypliwe i dyskredytujące w oczach czytelników.
O ileż fajniej wyglądałaby nasza dyskusja gdybyś napisał chociażby w ten sposób:
atylla napisał(a):
Słuchaj stary chyba coś za mocno uprościłeś bo w ogóle nie mogę zrozumieć tego fragmentu o podgrodziu i podzamczu. Nawet jeśli gród nie istniał (chociaż trudno z tak lakonicznej wypowiedzi zrozumieć czy w końcu istniał czy też w ogóle go nie było a historycy coś pomieszali) to możliwe że wieloznaczność łacińskich określeń założeń obronnych mogła spowodować że nazwa brzmiała Podgrodzie a nie Podzamcze.
O ileż milej prawda ?
atylla napisał(a):
Nie jestem blisko związany z badaniami nad początkami Łowicza, w tym pięknym mieście byłem raz w kanjpie, a to co napisałem pamiętałem z jakiegoś referatu, który pisałem o bp Jarosławie Bogorii Skotnickim. Gdybyś słowem wspomniał w pierwszym poście o tym, że Twoja uwaga odnosi się do „funkcji przypisywanej przez historyków temu miejscu”, to ja bym przecież wtedy tego nie prostował.
Problem w tym że zamiast podjąć próbę sprostowania bądź dopytania się w sytuacji kiedy miałeś wątpliwości z góry założyłeś że to mój warsztat historyczny kuleje. To ja zacząłem dopytywać się o chodzi z tymi brakami w edukacji.
atylla napisał(a):
W ogóle nie rozumiem zdania: „Dla nas "dzieła obronne murowane i przeżytki drewniano-ziemne" to dwa zupełnie osobne tematy”. Kim są ci My? Co znaczy, że drewniano-ziemne budowle obronne i dzieła murowane to osobne tematy? I po co ten sarkazm w następnych zdaniach?
Dla nas archeologów w odróżnieniu od części historyków i w odróżnieniu od kontekstu w którym użyłeś tych dwóch typów budowli obronnych. Na szybko chodzi o to że napisałeś iż mianem castrum określane były zarówno "dzieła obronne murowane i przeżytki drewniano-ziemne". Dla badań nad początkami Łowicza ważne jest to czy mianem castrum określany był gród czy zamek i czy Podgrodzie odnosiło się do obszaru pod grodem czy pod zamkiem.
Sarkazm jak już wyżej pisałem był odpowiedzią na wcześniejsze zarzuty o braku przygotowania do dyskusji na ten temat. Wybacz mi ale jeśli ktoś stara się mnie dyskredytować w jakiś sposób i nie do końca ma rację to się bronię. Nie twierdzę że jestem rewelacyjnym badaczem i niesamowitym historykiem ... mam masę braków w znajomości historii etnografii geografii i innych ważnych dziedzinach także i w archeologii. To mnie akurat nie boli bo jako osoba która wkracza dopiero w 4 dziesiątkę życia nie mam prawa być alfą i omegą. Natomiast nie ukrywam że nie lubię jak zaczynają się pojawiać osobiste uwagi oparte do tego na błahych przesłankach.
atylla napisał(a):
Natomiast nie zamierzam z Tobą dyskutować na temat początków architektury militaris Łowicza z prostego powodu. Ja musiałbym się oprzeć na zdezaktualizowanych syntezach, a ty na dostępnych Ci na pewno badaniach J. Pietrzaka. Przecież nie udostępnisz mi, parweniuszowi, zdjęć, rysunków, kart warstw, inwentarzy i kart zabytków, dzienników badań i niwelacji. Chyba, że gdzieś zostały opublikowane?. Mogę za to dyskutować na temat ogólnie pojętej architektury militarnej okresu średniowiecza, np. na temat małych założeń obronnych, wczesnośredniowiecznych grodów czy murów miejskich, zamki od biedy też mogą być.
pzdr atylla
No i tu się zgadzam ... walka byłaby dosyć nierówna. Mam za sobą 7 sezonów badań na zamku i kilka badań nad łowickimi rynkami i Podgrodziem. Nawet gdybym chciał Ci udostępnić wszystkie zdjęcia, dzienniki itp byłoby to niemożliwe bo są tego dziesiątki gigabajtów. Nie dałbyś też rady zapoznać się z całością w rozsądnym czasie :) Publikacja badań na Nowym Rynku ma się pojawić niedługo ale jest już spóźniona 2 lata więc niedługo może oznaczać pół roku ;) Reszta rzeczy leży w WKZ w Skierniewicach.
Nawet w skrócie się nie da tego wszystkiego przedstawić. Najciekawsze jest na pewno to że na zamku na około 8 metrach natrafiliśmy na warstwy o metryce XIII wiecznej (czyli sięgającej dużo przed wspomniane 1355). Nie świadczyła o tym tylko ceramika ale też idealnie zachowany egzemplarz wacławowego grosza praskiego. Jest to więc wyraźne świadectwo istnienia osadnictwa. Ponieważ jednak wykop miał stosunkowo niewielkie rozmiary słaba była szansa odkrycia umocnień drewniano ziemnych tak więc nie ma jeszcze dowodu na to że mamy do czynienia z grodem.
Natomiast co do Podgrodzia moje zeszłoroczne wykopy wykazały że sugerowane przez historyków datowanie tej dzielnicy na XII-XIII wiek jest niczym nie poparte. Nie znalazłem ani jednego zabytku który można datować tak nisko a najstarsze ślady osadnicze pochodziły z XIV wieku (i to chyba raczej z samego końca).
Ot i tyle :) Proponuję żebyśmy się mniej oceniali a więcej dyskutowali w koleżeńskiej atmosferze :)
Pozdrawiam