Teraz jest piątek, 23 stycznia 2026, 00:58

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 czerwca 2009, 23:21 
Moderator
Moderator

Argo napisał(a):
Wojtek napisał(a):
Mi cały czas chodzi o sprawę materiału wybuchowego jakim niewątpliwie jest czarny proch. Te spekulacje mi rozwiąż kiedy mówimy o materiale wybuchowym, a kiedy o prochu strzelniczym :cop

Wojtek - odpowiedz jest rownie prosta ...... o charakterze prochu czarnego decyduje jego przeznaczenie ..... co pisze na fabrycznym opakowaniu chocby Vesuwitu ???? palne zbrane i brokownice ( czyli w ogolnym zarysie do wszelkich strzeliw) ..... i w polaczeniu z faktem posiadania czarnoprochowej broni palnej jest on tylko i wyłacznie materialem miotajacym czyli legalnie posiadana amunicja do legalnie posiadanej broni .............wszelkie inne "pomysly" na wykorzystanie prochu czarnego nalezy najpierw udowodnic ....a z tym róznie bywa :666
No teoria z fabrycznym opakowaniem jeszcze jest powiedzmy do przyjęcia, pod warunkiem, że mamy opakowanie. Wyobraź sobie, że u nas ludzie po domach czasami magazynują po 20 kg prochu bez opakowania, wszystko na potrzeby GRH. Teraz logicznie rzecz biorąc te 20 kg bardziej pasuje do materiału wybuchowego niżeli do celów strzelniczych. Odpowiedź nie jest prosta, może by była prosta jak miałbyś opakowanko, a w nim kilo prochu. Z resztą kiedyś pamiętam był taki nius, że podczas przeszukania u kogoś znaleźli niecałe pół słoika prochu i prorok dowalił się do gościa z paragrafu odpowiedzialnego za materiał wybuchowy. Pytam się, bo w moim i moich kolegów przypadku jest to szczególnie ważne. Czyli jak zrobić pośmiewisko z proroka przy ewentualnej sprawie.

P.S My już dawno przestaliśmy kupować proch w fabrycznych opakowaniach, tylko kupujemy stale u jedengo zaprzyjaźnionego Czecha, w ilościach mocno hurtowych po cenie bardzo atrakcyjnej.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 czerwca 2009, 23:24 
Pułkownik
Pułkownik

kuba_gd napisał(a):
yapi66 napisał(a):
Szukasz dziury w całym . Czyżbyś pracował w Fakcie lub SE ?? ;) .

Jak się nie ma nic ciekawego do napisania
to czasem lepiej nie dotykać klawiatury.

Temat jest bardzo ciekawy bo kolejny raz
się okazało że przepisy są skonstruowane w tak
idiotyczny sposób że zależnie od interpretacji
nieomylnego proroka sprawa może trafić do sądu ,z
co będzie później to już wola niezawisłego sędziego.

W ciągu ostatniego roku wielokrotnie się przekonałem
że definicje przedmiotów/sytuacji w polskim prawie
są określone w sposób nieczytelny dający prokuratorowi
prawo do nadużyć i manipulacji na zasadzie :
"dajcie człowieka paragraf się znajdzie".

:)

To raczej mój przedmówca nie ma nic do powiedzenia . Wszelkie słowo pisane powinno się czytać ze zrozumieniem. Idąc takim tokiem rozumowania to można się przywalić do wszystkiego. Wąż ogrodowy wyrzuca wszak strumień wody w której można się utopić ;) , Trza by zamknąć chłopaków z gazowni gdyż RURKĄ dostarczają WYBuCHOWY gaz do domów. Dla mnie jest to bicie piany na sucho i tyle. Aaaaa.... no i trza pozamykać właścicieli starych "maluchów" gdyż w dawnych apteczkach była pewna substancja która po dodaniu do płynu hamulcowego była pięknym materiałem inicjującym lub zapalającym , zależy co kto lubi :) . No a apteczka w maluchu była przeważnie wciśnięta za zbiorniczek z płynem. hovg

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 czerwca 2009, 23:29 
Moderator
Moderator

Tak na szybko chcesz rade ??? Wojtek, zapytaj Czecha w czym ten proch do niego dociera ..tzn jakie ma opakowania wielkogabarytowe i co na nich pisze i w razie mozliwosci weżcie kupcie jeden ..dwa takie pojemniki, czy inne opakowania w ktorych on ten proch kupuje i w tym to magazynujcie..... teraz sie może nawet ktos przypieprzyć nawet np do niewłasciwego przechowywania .... BHP i te sprawy bo moze teoretycznie pierdyknac nawet od np. ładunku elektrostatycznego
P.S.Lansowales sie moze w Srebrnej Gorze ??? :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 czerwca 2009, 23:41 
Moderator
Moderator

Może najbezpieczniej będzie do GRH powołać rzeżnika,rysownika i winiarza ;) .Rzeżnik niech trzyma saletre,rysownik węgiel a winiarz wiadomo -siarke :666 .....Jak się już zbiora do kupy to umieszają co trzeba i można od razu zutylizować produkt bezstresowo :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 czerwca 2009, 23:58 
Moderator
Moderator

Argo napisał(a):
Tak na szybko chcesz rade ??? Wojtek, zapytaj Czecha w czym ten proch do niego dociera ..tzn jakie ma opakowania wielkogabarytowe i co na nich pisze i w razie mozliwosci weżcie kupcie jeden ..dwa takie pojemniki, czy inne opakowania w ktorych on ten proch kupuje i w tym to magazynujcie..... teraz sie może nawet ktos przypieprzyć nawet np do niewłasciwego przechowywania .... BHP i te sprawy bo moze teoretycznie pierdyknac nawet od np. ładunku elektrostatycznego
Dobra mądralo, a co w wypadku gdy samemu się wyrabia CP ? - też są takie GRH, które używają samoróbek.

Cytuj:
P.S.Lansowales sie moze w Srebrnej Gorze ??? :666
W tym roku nie....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 czerwca 2009, 00:01 
Moderator
Moderator

Wojtek napisał(a):
Dobra mądralo, a co w wypadku gdy samemu się wyrabia CP ? - też są takie GRH, które używają samoróbek.

Qrna, to bedziesz sypał proch home made do fabrycznych opakowan i tez bedzie ....... za grosz inwencji .....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 czerwca 2009, 00:06 
Główny Administrator
Główny Administrator

Istnieje wyjątek od generalnej zasady wymogu posiadania koncesji na obrót wyrobami pirotechnicznymi. Zgodnie z art. 6 ust. 2 w/w ustawy nie jest wymagane posiadanie koncesji na obrót wyrobami pirotechnicznymi wymienionymi w przepisach wydanych na podstawie art. 9 ust. 8 ustawy z dnia 21 czerwca 2002r. o materiałach wybuchowych przeznaczonych do użytku cywilnego (Dz. U. Nr 117, poz. 1007 z późn. zm.)

Wyroby pirotechniki widowiskowej określone w Załączniku do rozporządzeniu Ministra Gospodarki z dnia 29 lipca 2005 r. w sprawie wykazu wyrobów pirotechnicznych, na których nabywanie, przechowywanie lub używanie nie jest wymagane uzyskanie pozwolenia (Dz. U. Nr 158 poz. 1329 z późn. zm.) mogą być nabywane i sprzedawane bez koncesji lub pozwolenia. Są to najczęściej detalicznie sprzedawane wyroby pirotechniczne. Sprzedaż tych wyrobów podlega przepisom m.in. o ochronie przeciwpożarowej, sanitarnych i ochronie środowiska, a ich przechowywanie i używanie powinno być zgodne z zaleceniami producenta.

A czarny proch stosowany do replik jak najbardziej wpisuje sie w tą definicje.

Ze szkodliwością ołowiu zawartego w pociskach, a co za tym idzie potencjalnemu zarzutowi prokuratorskiemu, to nie chce mi sie polemizować z takimi bzdurami.
W kazdym sklepie z akcesoriami do CP jest dostępny szeroki asortyment kul i pocisków ołowianych i jakoś nie słyszałem by ktoś miał z tego powodu problemy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 czerwca 2009, 00:07 
Moderator
Moderator

Argo napisał(a):
Wojtek napisał(a):

Qrna, to bedziesz sypał proch home made do fabrycznych opakowan i tez bedzie ....... za grosz inwencji .....
Ta tylko na opakowaniach też są podane parametry prochu takie jak grubość ziaren. Proch home made wyraźnie różni się wyglądem od fabrycznego i średnio rozgarnięta małpa potrafi odróżnić samoróbke od fabrycznego :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 czerwca 2009, 00:11 
Generał Broni
Generał Broni

FDJ napisał(a):
A czarny proch stosowany do replik jak najbardziej wpisuje sie w tą definicje.

Nie wpisuje się, bo się nie znalazł w załączniku z wykazem wyrobów pirotechnicznych.
Przynajmniej jeżeli chodzi o definicję z zacytowanego przez Ciebie rozporządzenia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 czerwca 2009, 00:14 
Moderator
Moderator

Wojtek napisał(a):
Ta tylko na opakowaniach też są podane parametry prochu takie jak grubość ziaren. Proch home made wyraźnie różni się wyglądem od fabrycznego i średnio rozgarnięta małpa potrafi odróżnić samoróbke od fabrycznego :D

Faktycznie szukasz dziury w całym ............ kupiles okazyjnie III klase jakosci ....nie wiem .... kot sasiada Ciebie nie lubi i nalał Ci do zapasu i przez to proch sie zbrylił, zmienil wyglad i zapach i granulacje :666 .....qrde ..... Wojtek .... nie zalamuj mnie do reszty :( .... myslalem ze lepsi z Was kombinatorzy ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 czerwca 2009, 00:20 
Moderator
Moderator

Argo napisał(a):
Wojtek napisał(a):

Faktycznie szukasz dziury w całym ............ kupiles okazyjnie III klase jakosci ....nie wiem .... kot sasiada Ciebie nie lubi i nalał Ci do zapasu i przez to proch sie zbrylił, zmienil wyglad i zapach i granulacje :666 .....qrde ..... Wojtek .... nie zalamuj mnie do reszty :( .... myslalem ze lepsi z Was kombinatorzy ;)
No właśnie problem w tym, że my to mamy absolutnie w dupie, a gadamy se tylko czysto teoretycznie - co by było gdyby prorok wziął nas w dyby :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 czerwca 2009, 00:27 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

FDJ napisał(a):
Ze szkodliwością ołowiu zawartego w pociskach, a co za tym idzie potencjalnemu zarzutowi prokuratorskiemu, to nie chce mi sie polemizować z takimi bzdurami.
W kazdym sklepie z akcesoriami do CP jest dostępny szeroki asortyment kul i pocisków ołowianych i jakoś nie słyszałem by ktoś miał z tego powodu problemy.

Ty o czarnoprochowcach a ja o sytuacji kiedy do domu o 6 rano wpada władza na
kawę , jak już znaleźli to czego szukali to na dokładkę znajdują łuski i kule , nowe.

Policja chciała mi zabrać worek nowych myśliwskich łusek bo :

"Ty na 100% samemu produkujesz amunicję , prokurator zadecyduje co z tym zrobić"

Dopiero pokazanie aukcji na Allegro i wytłumaczenie że zostały kupione tam
i służą celom kolekcjonerskim i mają być materiałem na wymianę za inne łuski
odpuścili i stwierdzili po 5 minutowej naradzie we trzech , że nie biorą tego.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 czerwca 2009, 00:47 
Główny Administrator
Główny Administrator

Kuba na każdej strzelnicy możesz za darmo nazbierac sobie tony łusek :) różnych kalibrów , mysliwskich, wojskowych i policyjnych. Moje dzieci mają tego setki :) a pamiętaj, że psy są od tego żeby szczekać. Powinieneś mieć na tyle oleju w głowie by wyśmiać gostków za takie idiotyzmy.
Rozumiem, że będąc policjantem głowa często płata figle i takiemu kolesiowi wydaje się iz jest bezkarny bo przeciez jest panem władzą.
Na szczęście nie on tworzy prawo :)

Powrócę jeszcze do CP :

Biuletyn Informacyjny nr 120 z 2005r. wydawnictwo Centralnego Laboratorium Kryminalistycznego Komendy Głównej Policji napisał/a:

„Proch czarny i kapiszony nadają się tylko do broni historycznej oraz replik i jako takie zostały objęte wyłączeniem z obowiązku posiadania na nie pozwolenia”

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 czerwca 2009, 01:05 

FDJ napisał(a):
Kuba na każdej strzelnicy możesz za darmo nazbierac sobie tony łusek :) różnych kalibrów , mysliwskich, wojskowych i policyjnych. Moje dzieci mają tego setki :) a pamiętaj, że psy są od tego żeby szczekać. Powinieneś mieć na tyle oleju w głowie by wyśmiać gostków za takie idiotyzmy.
Rozumiem, że będąc policjantem głowa często płata figle i takiemu kolesiowi wydaje się iz jest bezkarny bo przeciez jest panem władzą.
Na szczęście nie on tworzy prawo :)

Wyśmiać można i tak zrobiłem , ale chodzi o sam fakt stwierdzenia:
"prokurator będzie myślał co z tym zrobić" a ci już mają naprawdę oryginalne pomysły.

Gdyby zabrali to pewnie płaciłbym za analizę uderzeń iglicy na spłonkach
czy aby jakiegoś Papały albo innego Pershinga nie odstrzeliłem. ;)

Nie oni tworzy prawo , ani nie prorok i nie sędziowie
a jednak ludzie zostają skazani za jakieś idiotyzmy jak
nabój od KBKS czy 0,1 g substancji zawierajacej THC :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 czerwca 2009, 10:09 
Główny Administrator
Główny Administrator

Płacisz za ekspertyzy tylko po wyroku skazującym o ile sąd Cię takimi kosztami obciąży:)
Nabój z kbks podlega jednak ustawie choc pewnie za jeden nie skarzą :)
Nie popadaj w paranoję. Za chwilę będziesz bał się wyjść z domu.
Osobiście mam kilka sztuk broni CP i często bywam na strzelnicy, gdzie pełno sie kręci różnych proroków, adwokatów, policjantów i innych gadów.
Wszyscy są zaciekawieni jak z kolegami rozkładamy swój arsenał :) gdzie najwieksze skupienie uwagi jest zazwyczaj na rewolwerach.
Ani razu zaden z nich nie wyraził negatywnej opinii o tym hobby.
uszy do góry
FDJ

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]