Teraz jest piątek, 18 lipca 2025, 22:04

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: 41 latek złapany za plądrowanie stanowisk archeo.
PostNapisane: czwartek, 7 października 2010, 10:05 
Chorąży
Chorąży

Jak ktoś lubi przy monitorze, to proszę bardzo :

http://books.google.pl/books?id=qK6hHRR ... wa&f=false

Na szczęście jest to tylko fragment "dzieła".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 7 października 2010, 11:40 
Specjalista
Specjalista

Ja pracę dr-a Trzcińskiego każdemu poszukiwaczowi polecam. Fakt, w cytatach z forów,wziętych tendencyjnie, trochę przeholował i w kilku kwestiach poleciał po łebkach, ale ogólnie to wartościowe opracowanie. Pokazuje przede wszystkim, jak źle i nieprecyzyjnie są skonstruowane przepisy - a to jest zmora nie tylko poszukiwaczy ale i organów ścigania oraz wymiaru sprawiedliwości. Oni jednak znają te niuanse i tak prowadzą przesłuchania i wymuszają zeznania, aby te rafy omijać. Poszukiwacz niezorientowany, gdzie tkwią słabe punkty stawianych mu zarzutów nie będzie zaś w stanie skutecznie się bronić i da się zapędzić do saka. Dlatego warto tę pracę przestudiować.

Przytaczałem już w innym wątku dane statystyczne z tej książki dotyczące skazań za wykroczenia i przestępstwa przeciw zabytkom archeologicznym - 35 osób do 2008 r. Oprócz tego książka zawiera też dane dotyczące postępowań prokuratorskich - było ich dużo więcej i większość zakończona umorzeniem. Dr Trzciński dostrzega przede wszystkim to, że definicje zabytku i zabytku archeologicznego są zbyt nieprecyzyjne, co sprawia, że dowody w postępowaniach są kwestionowane. Zresztą sprawą definicji zabytku archeologicznego zajął się osobno w referacie "Wokół definicji zabytku archeologicznego", który można ściągnąć tutaj:

http://www.zabytek.pl/idm,63,interpretacje-prawa.html

Jego wnioski,aby większość wojennych gratów przestać podciągać pod zabytki archeologiczne są cenne. Mój niedosyt i zdecydowany sprzeciw budzi jednak to, że tak czy owak uznał je wszystkie hurtem, nie wgłębiając się w ogóle w szczegóły i nie zadając sobie trudu jakiegoś uzasadnienia "wartości naukowych,historyczny i artystycznych" , za zabytki.
Artur

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 7 października 2010, 15:54 
Specjalista
Specjalista

@ Piotr "Żeby była paserka, przypomnę, że musi być coś kradzionego lub pozyskanego w nielegalny sposób. Pieprzenie policji o tym, że zaśniedziałe monety muszą pochodzić z nielegalnego źródła jest domniemaniem winy."

Racja. Paserka to zachowanie polegające na nabyciu rzeczy uzyskanej za pomocą czynu zabronionego , lub udzieleniu innej osobie pomocy w sprzedaży takiego przedmiotu.

Ale:

"kazano mu zeznać do protokołu, że wykopał sam bo inaczej dowalą mu paserkę."

Gdyby trzymał się tego, że kupił na pchlim targu, to paserkę musieliby sobie wsadzić gdzieś. Żeby to udowodnić, potrzeba byłoby znaleźć osobę, od której kupił i jej udowodnić, że przedmioty pochodzą z czynu zabronionego. A przecież nikt nie notuje nazwisk i adresów osób, od których kupuje na targu.I nie ma takiego obowiązku. Zarzuty to mogliby sobie stawiać, ale gdyby się tego trzymał, figa by z tego była.

Ale skoro zeznał, że wykopał sam, to otworzył niestety policji pole działania w innym kierunku. Jeśli jakiś biegły stwierdzi, że te przedmioty to zabytki, wtedy mogą mu postawić zarzut przywłaszczenia. A jego kontrahentom z Allegro zarzut...paserstwa. To wszystko, łącznie z zabytkowością, można oczywiście odkręcić i podważyć poprzez kontrekspertyzy (podważenie dowodu z biegłego) , ale na własne życzenie sprawa się przeciąga. Brrr, słuchanie sugestii gliniarzy dokonujących przeszukania to chyba najgłupszy sposób obrony, jaki można przyjąć!!!
Artur

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 8 października 2010, 09:19 
Porucznik
Porucznik

Lokalizacja: dla mnie wszędzie jest blisko, reszta zależy od chęci
Panowie...a wystarczy w każdej z takich spraw powiedzieć gliniarzom dosadnie do ryja, ze tak oczywiście, wykopałem to własnoręcznie... ale w Czechach i żegnam panów.Niech Wam udowodnią, że to fanty (o ile to nie archeo) z Waszego terenu a nie z zagranicy.Nie ważne, że mieszkasz w Gdańsku, Warszawie, Czy Zamościu...podróżować Masz prawo, a jeśli w danym państwie przepisy nie zakazują kopania to....odpowiedzcie sobie sami :)
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 8 października 2010, 11:14 
Moderator
Moderator

Kopania nie, ale jak jest z wywozem zabytków w Czechach?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 8 października 2010, 14:22 
Porucznik
Porucznik

Lokalizacja: dla mnie wszędzie jest blisko, reszta zależy od chęci
Wiesz jak jest, jak Przywieziesz do Polski fanta to nikt sie nie pyta skąd go masz tylko fajnie, ze on u nas jest, tak wiec wg. mnie jak Cię Czesi nie ustrzelą z fantami to od Polaków nic ci nie grozi :)Zresztą fanty II wojenne to jakie zabytki?Łuski walają sie po złomach, z helmów psy wcinają żarcie, a bagnetami szlachtuje sie u nas świnie :)
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 8 października 2010, 15:25 
Generał Brygady
Generał Brygady

Nie o fanty i zabytki, a rozgłos i wyniki w tych gierkach chodzi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 lutego 2011, 21:08 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Dodam ze ludzie boja sie policji a sa to zaszlosci jeszcze z komuny,zastraszanie to stare metody.Redaktor pisal zeby wywolac sensacje /skad ja to znam/.A jesli chodzi o prawo to u nas go nie bylo ,nie ma i chyba nie bedzie,a szkoda...Pozdro.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 lutego 2011, 21:16 
Specjalista
Specjalista

Owszem jest u nas prawo,więc przestań pitolić bez sensu tylko staraj się je poznać, zrozumieć, stosować i wykazywać jego błędne stosowanie przez innych, zwłaszcza gdy będzie to skierowane przeciwko Tobie.
Artur

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 lutego 2011, 21:36 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Prawo powinno byc jasne i czytelna ja 10 przykazan a nie zagmatwane.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 lutego 2011, 01:03 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Święta prawda, piszmy konkrety albo nic.. Miałem nadzieję, zanim otworzyłem dzisiaj ten wątek, że ktoś ma nowe informacje w tej sprawie i coś konkretnego napisze..

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 lutego 2011, 09:39 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Przepraszam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 lutego 2011, 11:08 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Jak wyłapią już wszystkich którzy wykopka wystawiają jeszcze w lesie na All to przestaniecie czytać o tym . Przecież 90% artykułów się zaczyna od "który handlował " Ile od tego że chwalił się na forum ?? Jak dla mnie to dobrze że ich wyłapują . Oczywiście każdy coś czasem sprzeda ale jak ktoś wystawia kilkanaście aukcji z wykopkami co tydzień to jest zwykłym grabieżcą i niech łapią .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 lutego 2011, 11:45 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

A sądząc po ilości nowych postów zaczynających się od witam i gdzie są karczmy , gdzie walczyli , to takich wiadomości co raz więcej będziemy czytali . Ale to dobrze. Ja jestem za tym aby Allegrowych wykopkowiczów wyłapywali .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 lutego 2011, 11:48 
Generał Broni
Generał Broni

Fjordvangen napisał(a):
Ja jestem za tym aby Allegrowych wykopkowiczów wyłapywali .

Pewnie! Zawalmy sobie pokoje i pwinice złomem, którego nie zbieramy! Zlikwidujmy kolekcjonerstwo (bo skąd bierze się duża część eksponatów w naszych kolekcjach, jak nie z wykopkowych aukcji?)! Wystawiających na Allegro denuncjujmy policji z automatu!
Albo lepiej - wieszajmy ich na latarniach z tabliczką "Zbrodniarz - hadlował wykopkami na Allegro"!

Z komsomolskim pozdrowieniem!

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]