Teraz jest poniedziałek, 30 czerwca 2025, 18:21

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 514 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 35  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Policja, znajomość prawa.
PostNapisane: piątek, 28 sierpnia 2015, 14:48 
Moderator
Moderator

Ostrzeżenie jest za zachowanie i nie widzę tu nic śmiesznego. W takim tonie to uwagi o policji i innych rzeczach zachowaj dla siebie. Swoje zdanie można wyrazić ale w kultularny sposób.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 28 sierpnia 2015, 15:33 
Pułkownik
Pułkownik

jeśli się poczułeś urażony to przykro mi,myślałem że jest wolność, można powiedzieć że zawiało PRL
i nie wierze że ci wszyscy "kulturalni" panowie uczestniczący w polemice nigdy nie nazwali policji tak jak ja zwłaszcza gdy dostali mandat,

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 28 sierpnia 2015, 16:24 
Moderator
Moderator

Mnie niczym nie uraziłeś bo to nie do mnie personalnie uderzyłeś. Nie chodzi tutaj o jakieś moje prywatne odczucia tylko o poziom kultury i nie ważne czy pijesz do policji, strażaków, lekarzy czy pracowników Biedronki.
Cytuj:
myślałem że jest wolność, można powiedzieć że zawiało PRL
Chyba nie czytałeś dokładnie tego co pisałem w poprzednim poście. Wolność słowa jest, tylko nie ma zezwolenia na chamstwo, a niestety tym się popisałeś - stąd ostrzeżenie.
Cytuj:
i nie wieże że ci wszyscy "kulturalni" panowie uczestniczący w polemice nigdy nie nazwali policji tak jak ja zwłaszcza gdy dostali mandat,
Mnie już dawno by zamknęli na dożywocie za ilość znieważeń słownych pod adresem pewnch osób lub instytucji. Dzięki temu, że na forum publicznym nie wyrażam się w taki sposób o nich jakoś żyję i nie mam z tym problemu. Taki ton wypowiedzi to sobie zachować przy piwku w gronie znajomych natomiast nie tutaj publicznie. Jak chcesz wyrazić swoje negatywne odczucia to proszę bardzo, ale w sposób wyważony i kultularny co nie znaczy, że do przesady grzeczny. To nie salony i towarzystwo z kategorii "ą", "ę". Wystarczy, że nie przekroczysz tej niewidzialnej granic i wsio będzie okej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 31 sierpnia 2015, 16:18 
Pułkownik
Pułkownik

witam,wracając do mojej sprawy, na dzień dzisiejszy jest tak: (podpytałem dzielnicowego) Policja wysłała zapytanie do wojewódzkiego konserwatora zabytków czy miejsce na którym mnie zatrzymano nie jest prawnie chronione, odpowiedz przyszła że nie. Przeszukania mieszkania w celu dostarczenia innych materiałów do sądu nie będę miał.

Sprawa dla tego tak długo trwa bo się odwoływałem w przeciwnym wypadku był bym już po, wszystkie podobne jak moje sprawy kończyły się wyrokiem skazującym zaocznym i tak będzie i w tym przypadku, słowa pana :cop

...podpytałem o wykrywacz, jest jeszcze na komendzie niebawem zostanie przekazany do sądu.

pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 31 sierpnia 2015, 16:59 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
thomas71 napisał(a):
wszystkie podobne jak moje sprawy kończyły się wyrokiem skazującym zaocznym i tak będzie i w tym przypadku, słowa pana :cop

...jak to rozumieć?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 31 sierpnia 2015, 17:23 
Pułkownik
Pułkownik

tzn. podobne sprawy o wykroczenie z art.111 UoOZ w tutejszym sądzie kończyły się niewielką karą grzywny i zwrotem zatrzymanego wykrywacza, ostatnia taka sprawia z jesieni 2014r wymierzono karę 100zł plus 50zł koszty sądowe plus 30zł na jakieś cele społeczne, wykrywacz zwrócono.

Aha, taka informacja padła też z ust pana policjanta, przy próbie dalszego odwoływania się koszta te będą dużo większe, odebrałem to tak jakoby sugerowano mi nie podejmowanie dalszych działań (w sprawie o nic angażować sztab ludzi). Być może jest tak jak mówi, puki co czekam z niecierpliwością na dalszy tok sprawy!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 31 sierpnia 2015, 19:04 
Generał Brygady
Generał Brygady

Czyli chodziło o statystyki :)
Donos + interwencja.
Policja ma z pewnością ważniejsze sprawy na głowie...
Szkodliwość społeczna Twojego czynu jest prawdopodobnie bliska zeru :1
Powodzenia i szybkiego odzyskania sprzętu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 31 sierpnia 2015, 21:19 
Złosliwy Nieludzki Doktor

piowo2007 napisał(a):
Powodzenia i szybkiego odzyskania sprzętu.

:1
i szybkiego ,,dojścia do siebie" po tym niemiłym wydarzeniu :za

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 31 sierpnia 2015, 21:38 
Generał Brygady
Generał Brygady

Panom Policjantom powiedz że już nie muszą być nadgorliwi bo są znani w całej Polsce.
A tak serio to trzymam kciuki nie za łagodny wyrok dla Ciebie (bo to jest raczej pewne) lecz za to aby tych chłopców cała sytuacja czegoś nauczyła.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 1 września 2015, 10:04 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Godząc się choćby na tak mały wymiar kary przyznajesz się do wykroczenia którego tak naprawdę nie popełniłeś, a przy następnym zgarnięciu z pola i założeniu sprawy prze smutnych, jako recydywa wyrok już będzie bardziej surowy :evil: Nerwowo będzie ci się kopało.
Zrobisz jak chcesz, ale ja ciągnąłbym temat do końca i walczył o uniewinnienie :1
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 1 września 2015, 16:04 
Pułkownik
Pułkownik

Piotr napisał(a):
Ale za co?
....czy Ty poszukiwałeś zabytków?

w myśl ustawy o ochronie zabytków (art.111) każde użycie w terenie wykrywacza metalu (ustawa nazywa to urządzeniem elektronicznym) bez zgody wojewódzkiego konserwatora zabytków jest wykroczeniem a jeśli ingerencja z tym urządzeniem występuje na terenach archeologicznych lub objętych dozorem konserwatorskim to jest to przestępstwo. I nie ważne czy się ma zgodę właściciela pola. Nie ważne jest też to co jest zabezpieczone przy poszukiwaczu. Taka jest wykładnia prawna tej ustawy według tutejszej policji.

Podczas zatrzymania nie posiadałem przy sobie nic co mogło by wzbudzić jakieś podejrzenia czynu karalnego, to co przy mnie zabezpieczono:
1. destrukt aluminiowej łyżki stołowej (coś ala bar mleczny)
2. dwa mocno uszkodzone guziki bez jakichkolwiek sygnatur.
3. dwie monetki, jedna całkowicie nieczytelna coś jak boratynka druga to prawdopodobnie podkładka ale pani policjant widziała monetkę to niech tak będzie, proszę zauważyć że nawet w "protokole zatrzymania rzeczy" wszystkie te przedmioty określone są jako " przypominające wyglądem"

Grot napisał(a):
Godząc się choćby na tak mały wymiar kary przyznajesz się do wykroczenia którego tak naprawdę nie popełniłeś, a przy następnym zgarnięciu z pola i założeniu sprawy prze smutnych, jako recydywa wyrok już będzie bardziej surowy :evil: Nerwowo będzie ci się kopało.
Zrobisz jak chcesz, ale ja ciągnąłbym temat do końca i walczył o uniewinnienie :1
Pozdrawiam.

hmm, przypuszczam że jeśli chodzi o sprawę w tutejszym sądzie to nie mam wielkiego pola manewru, wyrok zaoczny, odwołanie i dalsze postępowanie w procesie odwoławczym, tak wiem już mi zwracano uwagę na różne scenariusze zakończenia tej sprawy i tylko uniewinnienie jest satysfakcjonujące!

pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 1 września 2015, 16:10 
Generał Brygady
Generał Brygady

thomas71 napisał(a):
... Taka jest wykładnia prawna tej ustawy według tutejszej policji....

:) Nie, taka jest interpretacja (nadinterpretacja) tej ustawy wg tamtejszej policji, z wykładnią prawa to nie ma nic wspólnego,
jak trafisz na normalnego sędziego to się z Tobą zgodzi.
Tyle że dopiero przy odwołaniu...
Wbrew pozorom czasem trafiają się normalni sędziowie. Czego Ci życzę.

P.S.
Mam wrażenie że policji bardzo zależy żebyś się nie odwoływał, bo chyba mają świadomość, że im wyższa instancja tym masz większe szanse na sprawiedliwość, a to ich postawi w niewygodnej sytuacji.

pozdr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 1 września 2015, 17:09 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
...policja nie jest od interpretacji przepisów ustaw, po prostu chcą Cię zastraszyć żebyś się nie odwoływał i z pokorą przyjął jakikolwiek wyrok, jako końcowy efekt skonstruowanego przez nich punktu widzenia, i to wyłącznie ich punktu widzenia, ale na pewno nie interpretacji przepisu ustawy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 1 września 2015, 17:57 
Generał Broni
Generał Broni

Jeśli będziesz chciał nadal walczyć to na mnie zawsze możesz liczyć.
Zwróćcie uwagę - Przepis mówi wyraźnie - " Kto bez pozwolenia albo wbrew warunkom pozwolenia poszukuje ukrytych lub porzuconych zabytków, w tym przy użyciu wszelkiego rodzaju urządzeń elektronicznych i technicznych oraz sprzętu do nurkowania, podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny. "
Tu są znamiona tego wykroczenia - Poszukuje zabytków. Nie ma cudów. Aby było wykroczenie musi być spełniony ten "warunek". (czyli jedno ze znamion)
Zauważcie , że jest tam " w tym przy użyciu wszelkiego rodzaju urządzeń elektronicznych i technicznych oraz sprzętu do nurkowania,". W TYM .
Tak więc zabronione jest z gruntu poszukiwanie zabytków. Czyli gdybyś chodził po polu i szukał zabytków "na oko" bez urządzenia elektronicznego to też popełniasz wykroczenie. Te urządzenia są tylko dodatkiem. Policja ma Ci udowodnić "szukanie zabytków" - co jest zabronione, a nie - " używanie urządzeń i nurkowanie" co nie jest zabronione.
Zapytaj Policjantów czy też sędziego, czy nurkowanie też jest zabronione ? Bo analogicznie powinni karać nurkujących z tego samego artykułu kw.

Czyli jasne jak słońce - nie ten kto łazi z wykrywaczem czy nurkuje popełnia wykroczenia, a ten kto " szuka zabytków" (czy to z urządzeniami czy bez).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 1 września 2015, 18:33 
Pułkownik
Pułkownik

marcur napisał(a):
Jeśli będziesz chciał nadal walczyć to na mnie zawsze możesz liczyć.

Wielkie podziękowania dla kolegi Marcina za okazałą do tej pory pomoc, dziękuję też tym kolegom którzy obserwują z uwagą ten wątek i za wszelakie wsparcie dotyczące tej sprawy. Jeśli sprawy poszły już tak daleko tzn. obfita korespondencja policja-prokuratura-sąd to tylko pozostało mi walczyć dopóki starczy sił ;) o uniewinnienie. Tak jak napisał kolega Grot "Godząc się choćby na tak mały wymiar kary przyznajesz się do wykroczenia" a w efekcie ponownego zatrzymania konsekwencje będą większe. Do dalszej batalii na pewno będę potrzebował jeszcze waszej pomocy zwłaszcza od ludzi znających zagadnienia prawne (chylę czoło przed kol. Marcur i kol. Jackiem) bez waszej pomocy był bym w ciemnej ........! Na pewno postąpił bym jak pewien znajomy z mojej okolicy (podobna sprawa jak moja z jesieni 2014) przyjął wyrok sądu ze spuszczoną głową i cieszy się że tylko 180zł kary zapłacił. Zapał do poszukiwań niestety zgasł!!! I być może oto w tym wszystkim chodzi.

ps. byłem dzisiaj po pracy w sekretariacie sądu (sekr. wydziału karnego, piętro II, pokój 310) z zapytaniem czy moja sprawa wpłynęła do tej instytucji i okazało się za prokuratura skargę przekazała do sądu 27 lipca br. POLICJA SPRAWY NIE PRZEKAZAŁA JESZCZE! :cry:

pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 514 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 35  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]