Teraz jest poniedziałek, 30 czerwca 2025, 21:06

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 514 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 35  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Policja, znajomość prawa.
PostNapisane: czwartek, 10 września 2015, 23:45 
Szeregowy
Szeregowy

Witam.
A to się trochę zdenerwowałem bo na jesień miałem zamiar odwiedzić rodzinkę i pokopać w okolicach Pawłowiczek(Pieczarkarni)A widzę że tam tereny nie miłe (Policja nie uprzejma) Choć właściciel pozwoli to i tak Policja skasuje!!!!!!!!!Szkoda gadać!U nas na Podkarpaciu jest większa tolerancja ze strony władzy. ;) Zapraszam do nas w okolice wyrzutni rakiet.....V1-V2.Tam jest pole do popisu.......tylko :usta

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 16 października 2015, 19:03 
Pułkownik
Pułkownik

....ponownie witam osoby śledzące wątek, jest wyrok osoby którą zatrzymano podczas eksploracji miejsc archeologicznych. I tutaj chcę przytoczyć rozmowę podczas mego zatrzymania, kiedy pytałem policję o podstawę prawną zatrzymania sprzęty to tłumaczono mi że różnica miedzy wykroczeniem a przestępstwem w tym przypadku polega na tym że jeśli kopiemy na polu które nie posiada statusu chronionego Ustawą (o Ochronie Zabytków) czyli nie jest miejscem archeologicznym to jest to wykroczenie jeśli zaś zatrzymano by mnie na terenie chronionym ustawą byłoby to przestępstwo!
Nie do końca jest to prawda widać to w uzasadnieniu wyroku sądu w Toruniu.

pozdr.

przepraszam za jakość screenu zrzut ekranowy

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 16 października 2015, 22:16 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

A to dobre sprawdziłem rejestr i tam nie ma żadnego stanowiska archeologicznego więc nie wiem dlaczego w wyroku masz że kopałeś na stanowisku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 16 października 2015, 22:19 
Generał Broni
Generał Broni

W tym miejscu jest stanowisko (mówię o Wierzbiczanach), ale nie rejestrowe, tylko z AZP. Zresztą cały ten rejon to jedno wielkie stanowisko i kopanie tam to igranie z losem :cop Kilka km dalej jest już z kolei duże stanowisko wpisane do rejestru.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 16 października 2015, 23:08 
Generał Brygady
Generał Brygady

Lipek napisał(a):
W tym miejscu jest stanowisko (mówię o Wierzbiczanach), ale nie rejestrowe, tylko z AZP. Zresztą cały ten rejon to jedno wielkie stanowisko i kopanie tam to igranie z losem :cop Kilka km dalej jest już z kolei duże stanowisko wpisane do rejestru.

Jest ryzyko .... jest zabawa.... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 17 października 2015, 10:29 
Generał Broni
Generał Broni

Koledze chodzi o coś innego...
W całym tym zamieszaniu chodzi o to, że policjanci z wątku ( i w innych przypadkach) "dowodzą", że poszukiwanie gdziekolwiek bez zezwolenia jest wykroczeniem. Kiedy twierdzimy, że nie wolno poszukiwać bez zezwolenia na terenach objętych ochroną WZK to usłyszymy , że wtedy to już pewnie więzienie bo to przestępstwo ...
Tymczasem mamy wyrok, który zgodnie z tym co twierdzą rzesze poszukiwaczy, uznaje za wykroczenie poszukiwanie na stanowiskach...
Jeśli sąd uznał za wykroczenie poszukiwanie na stanowisku, to poszukiwania poza nimi są ... ? I to już absolutnie nie wnikając kto i czego szukał...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 17 października 2015, 12:15 
Generał Brygady
Generał Brygady

Wyrok który tu wkleił kolega odnosi się do terenów mocno napiętnowanych przez archeo więc chodzenie tam w dzień jest dużym ryzykiem.... mało tego policja z Gniewkowa jest po " kursach" archeo :D więc mają wpojone żeby nas tępić na potęgę .... do tego dochodzi głupota poszukiwaczy którzy chodzą po zasianych polach i rolnicy też mają już tego dość, czego jest efektem dzwonienie na policję. Co do sądu, to jak nie będzie się mieć adwokata to nawet szukając na czyimś podwórku człowiek jest przegrany..... Policjanci w normalnych rejonach są również normalni, nigdy nie nie miałem problemów z policją, ciekawe jest też to czemu akurat w tak "obfitym" miejscu archeo szkoli policję a w innych nie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 17 października 2015, 13:32 
Moderator
Moderator

barera napisał(a):
Policjanci w normalnych rejonach są również normalni, nigdy nie nie miałem problemów z policją, ciekawe jest też to czemu akurat w tak "obfitym" miejscu archeo szkoli policję a w innych nie.
To jest akurat bardzo proste do zrozumienia. Są naciski pewnych grup społecznych, władz a nawet pojednyczych ludzi na dany problem, które to trafiają do komendanta, a ten zgodnie z ustawowymi zadaniami kumuluje swoje podległe siły na dany teren celem eliminacji jakiś tam zdarzeń i prewencyjnego oddziaływania (oraz dla ochrony własnego stołka i spokoju), kosztem oczywiście innych rzeczy. Stąd te przeszkolenia i węszenie patoli po polach wraz ze zwracaniem uwagi na wszystkich co na poszukiwaczy wyglądają.
Jeżeli w jakimś tam rejonie nasilają się włamania do domów, garaży czy innych pomieszczeń to analogicznie rzecz biorąc w danym rejonie częściej kręcą się patrole i częściej sprawdzają osoby, które mogą być potencjalnymi sprawcami tych włamań. Nie sądzę, że to jest służbistyczne podejście samych policjantów z patrolu a raczej naciski ich przełożonych i wykonywanie zleconych zadań zgodnie z tokiem służby.
Tak słyszałem przy okazji, że w związku ze sraczką złotego pociągu KMP Wałbrzych skierował znaczne siły do pilnowania tamtego terenu z podległych komisariatów. W wyniku tego w Głuszycy nastąpił znaczny wzrost kradzieży pojazdów i włamań, bo nie było komu patrolować miasta. Także, jak widać coś kosztem czegoś.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 17 października 2015, 15:55 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
...

http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20031621568
Cytuj:
USTAWA z dnia 23 lipca 2003 r. o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami
Art. 36.
1. Pozwolenia wojewódzkiego konserwatora zabytków wymaga:
12) poszukiwanie ukrytych lub porzuconych zabytków ruchomych, w tym zabytków archeologicznych, przy użyciu wszelkiego rodzaju urządzeń elektronicznych i technicznych oraz sprzętu do nurkowania.

http://www.nid.pl/upload/iblock/315/315cc9bbec9647255ff31544af435d6c.pdf
Cytuj:
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA KULTURY I DZIEDZICTWA NARODOWEGO z dnia 27 lipca 2011r.
w sprawie prowadzenia prac konserwatorskich, prac restauratorskich, robót budowlanych, badań konserwatorskich i innych działań przy zabytku wpisanych do rejestru zabytków oraz badań archeologicznych.
1.1 Rozporządzenie określa tryb i sposób wydawania pozwoleń, w tym szczegółowe wymagania, jakim powinien odpowiadać wniosek o wydanie pozwolenia i pozwolenia na:
8) poszukiwanie ukrytych lub porzuconych zabytków ruchomych, w tym zabytków archeologicznych, przy zabytkach wpisanych do rejestru zabytków przy użyciu wszelkiego rodzaju urządzeń elektronicznych i technicznych oraz sprzętu do nurkowania, zwane dalej „poszukiwaniem zabytków”;

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 17 października 2015, 16:23 
Pułkownik
Pułkownik

marcur napisał(a):
Koledze chodzi o coś innego...
W całym tym zamieszaniu chodzi o to, że policjanci z wątku ( i w innych przypadkach) "dowodzą", że poszukiwanie gdziekolwiek bez zezwolenia jest wykroczeniem. Kiedy twierdzimy, że nie wolno poszukiwać bez zezwolenia na terenach objętych ochroną WZK to usłyszymy , że wtedy to już pewnie więzienie bo to przestępstwo ...
Tymczasem mamy wyrok, który zgodnie z tym co twierdzą rzesze poszukiwaczy, uznaje za wykroczenie poszukiwanie na stanowiskach...
Jeśli sąd uznał za wykroczenie poszukiwanie na stanowisku, to poszukiwania poza nimi są ... ? I to już absolutnie nie wnikając kto i czego szukał...

...właśnie tak, sprawa nie jest moja tylko przytoczyłem interpretacje znajomości prawa archeo wg. Policji i wg. sądu.

frank napisał(a):
...
Cytuj:
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA KULTURY I DZIEDZICTWA NARODOWEGO z dnia 27 lipca 2011r.

dziękuje kolego ustawę mam już z drukowaną ale tego rozporządzenia nie mam więc pozwolisz że sobie go pobiorę, przyda mi się!

pozdr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 17 października 2015, 16:38 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Dnia 01 kwietnia 2015. Zupełnie przypadkowo ? :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 17 października 2015, 19:37 
Chorąży
Chorąży

I jak tam kolego wyszło coś dalej w twojej sprawie???
A mam pytanie do kolegów. co jeżeli prowadzę działalność gospodarczą .
I wykrywacz mam wpisany, służy mi do poszukiwania przewodów w ścianie.
Kluczyków od auta bóg wie czego jeszcze.
Jak rozumiem zarekwirowali garreta i już.
A co jak tym utrudnili mi pracę???
narazili na straty moją firmę???
o ile oczywiście nie popełniłem przestępstwa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 17 października 2015, 20:13 
Pułkownik
Pułkownik

a w mojej sprawie cisza, podpytywałem kolegów :cop którzy też kopią i to co mi przekazali osłupia z lekka a więc ze względu na to że się odwoływałem do prokuratury, pani komendant itp. to dają mi teraz nauczkę "poczekasz sobie troszeczkę, a tak z pół roku następnym razem się zastanowisz .....a może ci w międzyczasie to hobby przejdzie" Z drugiej strony jakby mieli twarde dowody już by było po sprawie.

Dzisiaj mija 109 dzień bez wykrywacza :(

p.s: od jednej powiedzmy zaufanej osoby się dowiedziałem że na Nowej Cerekwi są dyżury nocne "krótkofalowców" wymierzone w poszukiwaczy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 17 października 2015, 20:23 
Generał Brygady
Generał Brygady

Jak by tak każdy po 2 zyla podarował?
ludzie 109 dni? mówie za siebie....
dawaj na pw nr konta

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 17 października 2015, 20:38 
Pułkownik
Pułkownik

...na razie koledzy dziękuję, puki błąd ortograficzny - piszemy póki
co muszą mi wystarczyć słowa otuchy. Puki błąd ortograficzny - piszemy póki
sprawa się nie zakończy nie kopię na terytorium RP.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 514 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 35  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]