Teraz jest sobota, 23 sierpnia 2025, 11:28

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 514 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 35  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Policja, znajomość prawa.
PostNapisane: sobota, 17 października 2015, 22:55 
Generał Broni
Generał Broni

thomas71 napisał(a):
a w mojej sprawie cisza, podpytywałem kolegów :cop którzy też kopią i to co mi przekazali osłupia z lekka a więc ze względu na to że się odwoływałem do prokuratury, pani komendant itp. to dają mi teraz nauczkę "poczekasz sobie troszeczkę, a tak z pół roku następnym razem się zastanowisz .....a może ci w międzyczasie to hobby przejdzie" Z drugiej strony jakby mieli twarde dowody już by było po sprawie.

Dzisiaj mija 109 dzień bez wykrywacza :(

p.s: od jednej powiedzmy zaufanej osoby się dowiedziałem że na Nowej Cerekwi są dyżury nocne "krótkofalowców" wymierzone w poszukiwaczy.

Hej. teraz to juz Policja nie ma wpływu na to co się dzieje. Czekasz na posiedzenie sądu w sprawie odwołania. Niestety to zazwyczaj trwa około 3 miesięcy.
Do czasu podjęcia decyzji przez Sąd nie odbędzie się rozprawa o wykroczenie. Najłatwiej "ogolić barana" jak idzie pod nożyce z opuszczoną głową. Nie dają Ci nauczki bo nie mają żadnego wpływu na to co się teraz dzieje. Policja nie ma żadnego wpływu na czynności Sądu i o ile Prokuratura może im sprzyjac to zazwyczaj z Sądem juz tak nie jest. Wydaje mi się, ze ta decyzja dot. skargi na zatrzymanie rzeczy będzie ważniejsza niż sprawa o wykroczenie. Podtrzymanie zasadności zatrzymania rzeczy dopiero pozwoli im aby odbyła się sprawa o wykroczenie. Ale gdyby sąd podważył zasadność zatrzymania rzeczy... To by mieli problem. Od wyroku nakazowego tez łatwo się odwołać. Najprawdopodobniej Sąd jednak uzna zasadność zatrzymania rzeczy, bo inaczej musiał by przyznać, że nie popełniłeś wykroczenia. chyba, że podważą fatalnie skopany protokół i przebieg tej czynności.
Skoro Sądy daja wyroki o wykroczenia za kopanie na stanowiskach to gdzie tu logika ? skoro szedłeś za orzącym traktorem i nie na stanowisku ze zgodą właściciela a w kieszeni miałeś złom i śmieci... Paranoja jakaś .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 18 października 2015, 08:11 
Specjalista
Specjalista

Jak trzy miesiące wykrywacz stoi w jakimś magazynie to ciekaw jestem czy chociaż baterie z niego wyciągnięto . Czy warunki jego przechowywania są odpowiednie.Jesli nie to moze byc kłopot. W jakim stanie sprzęt do Ciebie wróci ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 18 października 2015, 18:21 
Pułkownik
Pułkownik

marcur napisał(a):
...teraz to juz Policja nie ma wpływu na to co się dzieje.
Nie dają Ci nauczki bo nie mają żadnego wpływu na to co się teraz dzieje.

hmm? byłem w sekretariacie sądu parę dni temu i mojej sprawy jeszcze nie mają, policja nie przesłała! Jest tylko zażalenie które złożyłem w prokuraturze, wpłynęło do sądu 27. lipca. Ale o tym wiem bo poinformowano mnie listownie.

slimak napisał(a):
Jak trzy miesiące wykrywacz stoi w jakimś magazynie to ciekaw jestem czy chociaż baterie z niego wyciągnięto.

baterie zabrałem przy zatrzymaniu sprzętu, nie chcieli się zgodzić na to, ale jak ich postraszyłem że jak baterie wyleją to złożę zażalenie to dyżurny kazał wydać.

JEST SENS I JAKA JEST PODSTAWA PRAWNA SKŁADANIA ZAŻALENIA DO PROKURATURY ODNOŚNIE DŁUGIEGO PRZETRZYMYWANIA W DEPOZYCIE URZĄDZEŃ ELEKTRONICZNYCH? Jeśli jest ktoś obyty w temacie to proszę o info!

dziękuję

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 18 października 2015, 19:18 
Generał Broni
Generał Broni

Tak jak napisałem. Bez rozpatrzenie skargi nie odbędzie się rozprawa. Dlatego jak sądzę nie mogą jej wysłać do Sądu.
Co do drugiego pytania to zwykłą skargę możesz napisać. Nie zaszkodzi. Ale czy to ma sens... Musiałbyś jakoś wykazać, że ponosisz jakieś straty, czy jakiś inny powód ?
Zarabiasz na złomie jak pisałeś, więc chyba coś tracisz ? ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 października 2015, 23:37 
Pułkownik
Pułkownik

marcur napisał(a):
Bez rozpatrzenie skargi nie odbędzie się rozprawa.

....słowa prorocze!

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 października 2015, 11:06 
Główny Administrator
Główny Administrator

thomas71 napisał(a):
marcur napisał(a):
Bez rozpatrzenie skargi nie odbędzie się rozprawa.

....słowa prorocze!

To nie proroctwo a znajomość KKW :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 23 października 2015, 11:54 
Pułkownik
Pułkownik

....zapewne tak. Kolega napisał że najpierw muszą rozpatrzyć zażalenie a na drugi dzień mam zawiadomienie z sądu na ten temat.

pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 6 listopada 2015, 12:25 
Pułkownik
Pułkownik

każdy z nas powinien te ustępy prawne zapamiętać z drukować i trzymać w portfelu jest to odpowiedz na artykuł 111 UoOZ odnośnie potrzebnego zezwolenia na poszukiwania z urządzeniem elektronicznym poza miejscem wpisanym do rejestru zabytku.

Ustawa z dnia 23 Lipca 2003r. o Ochronie Zabytków i opiece nad zabytkami.
Opublikowano w Dzienniku Ustaw 2003r. Numer. 162 poz.1568.

art. 37 ust.1 „ Minister właściwy do spraw kultury i ochrony dziedzictwa narodowego określi w drodze rozporządzenia:”

Rozporządzenie Ministra Kultury I Dziedzictwa Narodowego z dnia 27 Lipca 2011r.
Opublikowano w Dzienniku Ustaw 2011r. Numer. 165 poz. 987.

„w sprawie prowadzenia prac konserwatorskich, prac restauratorskich, robót budowlanych, badań konserwatorskich, badań architektonicznych i innych działań przy zabytku wpisanym do rejestru zabytków oraz badań archeologicznych”

§ 1 ust.1: Rozporządzenie określa tryb i sposób wydawania pozwoleń, w tym szczegółowe wymagania, jakim powinien odpowiadać wniosek o wydanie pozwolenia i pozwolenie na:
ust. 8: poszukiwanie ukrytych lub porzuconych zabytków ruchomych, w tym zabytków archeologicznych przy zabytkach wpisanych do rejestru zabytków przy użyciu wszelkiego rodzaju urządzeń elektronicznych i technicznych oraz sprzętu do nurkowania, zwanej dalej poszukiwaniem zabytków”

.. na sobotę jestem umówiony na rozmowę z policjantem prowadzącym moją sprawę, byłem w sekretariacie sądu po raz wtóry z zapytaniem czy wpłynęła moja sprawa, okazało się że jeszcze nie, kazano mi takich informacji szukać na policji.

pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 6 listopada 2015, 13:01 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
...nieprawidłowy tor:
...zabytki wpisane do rejestru wymagają szczególnej ochrony, a tym samym odpowiednich pozwoleń, właśnie według rozporządzenia z dnia 27 Lipca 2011r.
...to art. 111 Ustawy z dnia 23 Lipca 2003r. o Ochronie Zabytków i opiece nad zabytkami jest głównym problemem, a dokładnie fakt, że brak w nim określenia co jest zabytkiem, a co nim nie jest.
...jedynie art. 33 chroni znalazcę pozostawiając w jego gestii interpretację, czy znalazł zabytek, czy nie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 7 listopada 2015, 12:56 
Pułkownik
Pułkownik

frank napisał(a):
...zabytki wpisane do rejestru wymagają szczególnej ochrony, a tym samym odpowiednich pozwoleń, właśnie według rozporządzenia z dnia 27 Lipca 2011r.

...oczywiście z tobą się zgadzam i nie podlega to dyskusji że na miejsca wpisane do rejestru potrzebne są odpowiednie pozwolenia. Mnie interesuje jednak zapis "przy zabytku wpisanym do rejestru" którego to nie ma w ustawie a w rozporządzeniu jest.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 7 listopada 2015, 17:15 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
...art. 111 ustawy całkowicie zakazuje poszukiwania zabytków, a rozporządzenie dodatkowo wprowadza obostrzenia w sprawie działań przy zabytkach wpisanych do rejestru.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 listopada 2015, 18:45 
Pułkownik
Pułkownik

marcur napisał(a):
Wydaje mi się, ze ta decyzja dot. skargi na zatrzymanie rzeczy będzie ważniejsza niż sprawa o wykroczenie.

witam, "posiedzenie rozpatrzenia skargi" hmm, słowo posiedzenie fajnie brzmi w stosunku do tego co się odbyło, -nie było żadnego posiedzenia! Odczytano mi wcześniej przygotowane uzasadnienie zatrzymania sprzętu wszystkiego raptem było ze dwie strony. Oczywiście sąd podtrzymuje zasadność postępowania policji i prokuratury.

wyglądało to tak:

skład: sędzia, protokólant.
cyt:
/sąd/ ...czy w posiedzeniu reprezentować pana będzie adwokat? nie!
/sąd/ odczytuje treść mojej skargi.
/sąd/ ...czy podtrzymuje pan złożoną skargę? tak!
...sąd nie wyrażą zgody na moja prośbę w kwestii wypowiedzenia się, zaznacza przy tym że będę miał możliwość wypowiedzenia się w procesie.
Sąd karze opuścić salę, po niespełna minucie wołają! Sąd odczytuje treść oskarżenia z podtrzymaniem zasadności do zatrzymania rzeczy (opina sądu była z wyprzedzeniem przygotowana). Całe "posiedzenie" trwało raptem trzy-cztery minuty.

Po rozmowie z policjantem prowadzącym sprawę wiem że teraz sprawy potoczą się szybko, bo z racji złożonej skargi musiał czekać na wypowiedź sądu, jak tylko sąd prześle jemu decyzję na złożoną skargę on szybko wyśle papiery.

pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 listopada 2015, 19:10 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Jeden kraj... i jeden od miesiecy tula sie po sadach a inny otrzymuje nagrode w wysokosci 25 tys. zl. za stare znalezisko i postawe obywatelska. Paranoja. Chory kraj, chore prawo i wymiar sprawiedliwosci. Mam nadzieje, ze dobrze zaglosowalem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 listopada 2015, 21:26 
Złosliwy Nieludzki Doktor

misior napisał(a):
Mam nadzieje, ze dobrze zaglosowalem.

miejmy taką nadzieję....ułudna to nadzieja ale zawsze...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 13 listopada 2015, 23:11 
Sierżant
Sierżant

Nie macie tam u Was poszukiwaczy mecenasów, ktorzy poszliby z Kolegą na rozprawę. Jemu będzie raźniej, a sądowi łatwiej uniewinnić.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 514 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 35  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]