Teraz jest środa, 16 lipca 2025, 01:15

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Pozwolenie czy nie
PostNapisane: wtorek, 27 stycznia 2015, 01:35 
Sierżant
Sierżant

Dzięki wszystkim za wyczerpujące odp. jak to pisaliście wnioski już sam wyciągne, pozdrawiam Panowie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 lutego 2015, 22:26 
Kapitan
Kapitan

leon7733 napisał(a):
jarek12613 napisał(a):
nie można być cwaniakiem, spokojem więcej załatwisz. :)

To jest motto każdego poszukiwacza- zanotuj i zapamiętaj.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 18 lutego 2015, 08:01 
Pułkownik
Pułkownik

Ze dwa tygodnie temu byłem na orance pomiędzy lasami i nie świadomy że to pole należy do lasów państwowych . Leśniczy był w przeciągu 15-20min. przeprosiłem spokojnie i zeszyłem z pola wraz z kolegą. Pierwszy chyba raz w karierze ktoś mnie z pola zdjął. :? Nie wchodziłem z nim w żadne polemiki bo od razu pytał się o pozwolenie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 3 kwietnia 2015, 15:49 
Szeregowy
Szeregowy

Z tymi pozwoleniami to w 99% zależy od człowieka.
Z racji tego ,że oprócz łażenia z wykrywaczem to jestem także posiadaczem kilkunastu ha pól ornych ,więc miałem doczynienia z właścicielami innych pól ,a także z osobami co kopały u mnie.

Generalnie polecam wczuć się w rolę właściciela gruntów rolnych i pomyśleć co byście zrobili w sytuacji gdy widzicie przybywające dziesiątki niezasypanych dołków czasem 50cm na 50cm , a po paru dniach trzech facetów pod 50 siątkę z wykrywkami i łopatami łażących po waszym świeżo uprawianym polu .Gdy grzecznie zwrócisz im uwagę o zgodę czy niezakopane dołki i niszczenie upraw to albo beszczelnie kłamią ,że to jest ich pole albo ,że oni sobie będą tu szukać bo oni mogą i wszystkich mają w małym palcu.

Miałem też nie raz przypadki,że kopiąc na własnym polu podjechał ktoś z "poszukiwaczy" i po wymianie "doświadczeń " sam proponowałem wspólne poszukiwania na moim polu.
Kiedyś pytałem leśniczego o poszukiwania w lasach na terenie jego nadleśnictwa to nawet pokazał gdzie w czasie IIWŚ rozbiła się ruski samolot.

Podsumowując to proponuję pytać, rozmawiać ,nie niszczyć, zaproponować udział w ewentualnym skarbie :lol: i na pewno nie cwaniakować i szanować właścicieli.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 12 kwietnia 2015, 20:06 
Podporucznik
Podporucznik

Niestety coraz więcej nas braci poszukiwaczy. Ładnych 10 lat temu można było postawić samochód pod leśniczówką i jeszcze zapytać, gdzie jest ciekawe miejsce. Dziś wspominam to miło, bo teraz by to nawet nie przeszło. Podstawa to pytać niż później brutalnie być rugowanym.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 12 kwietnia 2015, 20:09 
Generał Broni
Generał Broni

Dzisiaj tez tak jest :) . Może nie wszędzie, ale kilka leśniczówek nam sprzyja., bo dobrze zaczęliśmy. :1

C.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]