Teraz jest wtorek, 2 września 2025, 22:31

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wezwanie
PostNapisane: czwartek, 31 maja 2018, 12:00 
Moderator
Moderator

talgo napisał(a):
(...)u mnie i policja na początku i prokurator później poinformowali iż mogę odmówić składania zeznań
Ale nie jako świadek.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 31 maja 2018, 12:04 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Pulkownik L

Z tym znajomym redaktorem to jest super pomysl. Bez wzgledu jak sie rozwinie czy zakonczy Twoja sprawa namawiam do uruchomienia znajomego. Bo ta historia jest historia represjonowania obywateli i na sile robienia z nich przestepcow.
Ja bym proponowal opisanie tego w taki sposob, ze obywatel znalazl sie w potrzasku idiotycznych niescislosci prawnych i represji ze strony WKZ czy wrecz ze strony ministerswa braku kultury i dziadostwa narodowego.
Nikt kto nie obraca sie scisle w temacie nie zna procedury przekazywania takich znalezisk (nie wazne znalezionych celowo czy przypadkowo). Ide o zaklad, ze nawet policjant prowadzacy sprawe nie ma pojecia komu co jak i kiedy nalezy przekazywac (patrz post Aski powyzej). I to jest pulapka zaniechan w przygotowaniu rozwiazan prawnych, zarowno odnosnie zabytkow czy zwyklych rzeczy znalezionych.
Dlatego warto opisac te sprawe rzetelnie bez zbytniego ubarwiania. Chodzi o to, zeby prawda o represjach docierala wyzej niz do akt policyjnych czy sadowych. Wtedy mamy szanse na realne zmiany systemu. Przy okazji dobrze by bylo gdyby redaktor sprobowal dowiedziec sie i opisac jak wyglada taka droga wszczynania postepowan sprawdzajacych. Czy to inspiracja WKZ czy jakies nieznane regulacje czy moze chec wykazania sie sztachanowca innego urzedu.
Odnosnie sprawy zachowaj zimna krew i troche sluchaj tych co juz przetarli szlaki sadowe polskich Himalajow absurdu dziedzictwa narodowego. A kilku z nich jest obecnych na tym forum.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 31 maja 2018, 12:05 
Moderator
Moderator

Talgo. Raczej się nie mylę,akurat w tej kwestii. Jeśli byłeś przesłuchiwany jako podejrzany to tak możesz odmówić zeznań. Ale nie możesz odmówić zeznań w charakterze świadka. W charakterze świadka możesz odmówić zeznań tylko i wyłącznie jeśli Twoje zeznania obciążyły by kogoś z bliskiej rodziny lub gdy obowiązuje Cię tajemnica "służbowa". W innej sytuacji możesz tylko odmówić odpowiedzi na jakieś pytania . Jeśli całkowicie odmœwisz składania zeznań czekają Cię konsekwencje o których napisałam. Napisz Talgo w jakiej sytuacji Ty odmœwiłeś składania zeznań a wszystko będzie jasne. Ja też kiedyś odmówiłam składania zeznań ale to było wtedy kiedy występowałam w charakterze podejrzanej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 31 maja 2018, 12:13 
Pułkownik
Pułkownik

Dobra taktyka policji,najpierw jako świadek żeby wyciągnąć wszystko co jest ustawowo dozwolone,pózniej jako oskarżony co juz nie ma przy dostatecznych dowodach większego znaczenia ile się powie,cwane liski :lol:
Ps.Będę czytał uważnie i raczej skorzystam z rad doświadczonych Himalaistów bo emocje nie są dobrym doradzcą.Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za dobre rady ;) .

Ostatnio edytowano czwartek, 31 maja 2018, 12:18 przez Pułkownik L, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 31 maja 2018, 12:18 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Swiadek nie moze odmowic skladania wyjasnien (sa do tego wyjatki) ale juz w trakcie skladania wyjasnien każda osoba może odmówić odpowiedzi na pytania, jeżeli udzielenie odpowiedzi mogłoby narazić tą osobę lub osobę jej najbliższą na odpowiedzialność karną."

nie pamietam co prawda zrodla prawnego ale moze ktos cos znajdzie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 31 maja 2018, 12:32 
Malkontent

Znajomy prawnik który wcześniej był policjantem zawsze mi powtarza :
- Jakby coś to nie wiesz albo nie pamiętasz ... :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 31 maja 2018, 12:39 
Moderator
Moderator

fishowiec napisał(a):
Swiadek nie moze odmowic skladania wyjasnien (sa do tego wyjatki) ale juz w trakcie skladania wyjasnien każda osoba może odmówić odpowiedzi na pytania, jeżeli udzielenie odpowiedzi mogłoby narazić tą osobę lub osobę jej najbliższą na odpowiedzialność karną."

nie pamietam co prawda zrodla prawnego ale moze ktos cos znajdzie.

Dokładnie tak jak już zostało napisane a podstawa poniżej.
Cytuj:
Art.*183.*§*1.kpk
Świadek może uchylić się od odpowiedzi na pytanie, jeżeli udzielenie odpowiedzi mogłoby narazić jego lub osobę dla niego najbliższą na odpowiedzialność za przestępstwo lub przestępstwo skarbowe.

A co do paragrafu podanego w wezwaniu to nadal twierdzę,że jest on bzdurny i do obalenia w tempie błyskawicy. Dotyczy on bowiem przywłaszczenia.A według definicji przywłaszczenie ma miejsce wtedy gdy posiadasz daną rzecz legalnie bo np ktoś ci coś pożyczył ,a Ty nie chcesz jej oddać...
Poczytajcie zresztą sami :
Cytuj:
Cytuj:
W kodeksie wykroczeń karalna jest zarówno kradzież, jak i przywłaszczenie mienia (cudzej rzeczy ruchomej), jeżeli wartość przedmiotu nie przekracza 250 zł (w przeciwnym wypadku jest to już przestępstwo). Zwraca uwagę fakt, iż nie tylko sprawca podlega odpowiedzialności za wykroczenie, ale również podżegacz i pomocnik, a dodatkowo obok dokonania sprawca odpowiada również za samo usiłowanie popełnienie tego wykroczenia.

Kradzież i przywłaszczenie rzeczy uregulowane są w art. 119 kodeksu wykroczeń. Wskazany przepis identyfikuje potencjalne działania podjęte przeciwko cudzym rzeczom ruchomym. Zwraca uwagę fakt, iż przepis ten nie dokonuje rozróżnienia na mienie prywatne i społeczne, a zatem pod jego ochroną pozostaje każdy rodzaj mienia. Za wykroczenie przepis przewiduje karę aresztu, ograniczenia wolności lub grzywny.
Kradzież a przywłaszczenie
Należy wskazać, iż z uwagi na charakter omawianego wykroczenia można je popełnić tylko umyślnie. Różnica między kradzieżą a przewłaszczeniem mienia zawiera się w fakcie wejścia w posiadanie danej rzeczy. Kradzież polega bowiem na tym, że sprawca bezprawnie zabiera (zagarnia) cudzą rzecz ruchomą w celu pozbawienia tej osoby władztwa nad nią i samodzielnego dysponowania tą rzeczą
Z kolei w przypadku przywłaszczenia dany sprawca jest już w legalnym posiadaniu danej rzeczy i jedynie podejmuje zachowanie mające na celu pozbawienia władztwa nad rzeczą właściciela oraz dysponowania rzeczą za niego.
Przykład1
Gdy dana osoba będzie chciała zabrać portfel pasażerce autobusu, musi najpierw wyjąć go z jej torebki i dopiero jeżeli to uczyni będzie mogła nim dysponować bezprawnie. Taka osoba będzie wtedy złodziejem i popełni kradzież.
Przykład2.
Jeżeli natomiast miałaby miejsce taka sytuacja, że dana osoba (X) pożyczyła od drugiej (Y) jakąś rzecz (np. książkę), to wówczas X będzie w legalnym posiadaniu książki. Jeżeli jednak nie odda jej w terminie z rozmysłem i będzie ją trzymała bezprawnie to jej czyn będzie stanowił przywłaszczenie mienia.

Ostatnio edytowano czwartek, 31 maja 2018, 13:04 przez Aśka72, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 31 maja 2018, 13:02 
Generał Broni
Generał Broni

Fiszowiec, i taka odmowa wskazuje, odpowiedzi na które pytania by mogły spowodować odpowiedzialność karną zeznającego :666 . Dlatego najlepiej nie odmawiać żadnych odpowiedzi. Bardzo chcę Panom pomóc, ale niestety, nie pamiętam. Nie pamiętam nawet, czy był jakiś protokół przekazania, może i był, może i podpisywałem, nie przeczę, nie pamiętam. A jak już ktoś wcześniej napisał " każda próba przywrócenia mi pamięci za pomocą nacisków może doprowadzić do zeznania przeze mnie nieprawdy". I to wszystko powinno być zaprotokołowane, podpisujesz (uwaga, tekst ciasny, by nikt nie dopisał nawet linijki powyżej :evil: , prosisz o kopię i uprzejmie się żegnasz z panami :cop :cop :cop . Oczywiście, jeśli dojdzie do spreparowania jakiejś sprawy przeciwko Tobie, to nic nie stoi na przeszkodzie, byś na sali sądowej przypomniał sobie to i owo, co możesz wykorzystać na swoją korzyść, jeśli będą mieli jakieś mocne dowody i będzie taka konieczność. Naturalną funkcją mózgu jest zapamiętywanie, zapominanie, przypominanie. Mogą Ci zrobić kipisz w domu, ale nie zrobią w głowie, chyba że sam im na to pozwolisz :1 Dowodami, które masz w głowie sam zawiadujesz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 31 maja 2018, 13:13 
Specjalista
Specjalista

Pułkownik L napisał(a):
Dobra taktyka policji,najpierw jako świadek żeby wyciągnąć wszystko co jest ustawowo dozwolone,pózniej jako oskarżony co juz nie ma przy dostatecznych dowodach większego znaczenia ile się powie,cwane liski :lol:
Ps.Będę czytał uważnie i raczej skorzystam z rad doświadczonych Himalaistów bo emocje nie są dobrym doradzcą.Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za dobre rady ;) .

I tego się trzymaj. Podstawowa sprawa mówić jak najmniej( ech , ta słaba pamięć) i dokładnie czytać co się podpisuje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 31 maja 2018, 13:13 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Pułkownik L napisał(a):

Trochę to nie tak działa. Jak zrobią z Ciebie podejrzanego , to Twoje wcześniejsze zeznania jako świadka lądują w koszu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 31 maja 2018, 13:18 
Moderator
Moderator

Jeszcze chciałam dopisać tak na szybko...Jakiś czas temu Jacek zastanawiał się co zrobić z forumowymi pieniędzmi. Wydaje mi się ,że to jest dobry moment aby " zainwestować" w poradę prawną już na tym etapie.Chociaż po to ,by mieć czarno na białym opisaną absurdalną sytuację nękania poszukiwaczy oddających zabytki w dobrej wierze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 31 maja 2018, 13:23 
Podpułkownik
Podpułkownik

Moim zdaniem Aśka ma rację. Można by w ten sposób zacząć tworzyć własną bazę porad prawnych dla powtarzalnych sytuacji - ta jak najbardziej się kwalifikuje.

JaKuba - :1 . Nie wiedziałem, że zeznania które ktoś złożył jako świadek, nie mogą być brane pod uwagę podczas jego sprawy karnej. Cenna informacja.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 31 maja 2018, 15:08 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Przekazując do muzeum w dobrej wierze zabytek, oczekujemy przynajmniej minimum uprzejmości i uznania, że robimy coś dla naszego dziedzictwa, ale trzeba też zrozumieć, że jednocześnie stawiamy w niezręcznej sytuacji człowieka, który w imieniu muzeum przyjmuje od nas zabytki, po prostu człowiek zgłaszając to na policję zabezpiecza się przed możliwymi konsekwencjami ze strony WKZ, i nie tylko. Zabytki mogą mieć różne pochodzenie, mogą być znalezione, mogą pochodzić z dawnej kolekcji, z kradzieży, z bazaru, z netu, z przemytu, rabunku stanowiska, tak samo intencje przekazującego mogą być różne, wywołanie sensacji, zwykła potrzeba dowartościowania się i dlatego podane wraz z zabytkiem informacje nie zawsze mogą być przyjęte za wiarygodne, szczególnie, gdy dotyczy to zabytków nietypowych dla miejsca znalezienia.
Zadaniem policji jest wyjaśnienie pochodzenia zabytków, weryfikacja podanych przy przekazaniu faktów, gdzie co i jak zostało znalezione, przy czym nie można dać się zastraszyć, jak zwykle możliwym, sugerowanym oskarżeniom o kradzież, paserstwo, zatajanie, czy o podanie nieprawdy co do miejsca znalezienia i ilości znalezionych zabytków, jak i próbami wyciągania informacji nie związanych ze sprawą przekazania zabytków, pytaniami o inne posiadane zabytki, o kontakty, o sugerowane znajomości wśród handlarzy zabytkami, złodziei, paserów itd.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 31 maja 2018, 15:20 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Wezwany na przesluchanie Na razie w charakterze świadka Nękają cie może dasz im material na siebie Ale sprawa wyszla nie z policji a z muzeum
Możesz byc swiadkiem we wlasnej sprawie
Znane sa mi i takie przypadki Wnioskuję ze policja sprawe chcę zamknąć nic ci nie robiąc umozyc odmówić wszczęcia
Rwasumujac możesz odmówić skladania zeznań
Jako świadek nic ci nie zrobią sam rak nie raz robilem Co zrobić wynieść ten detektor z domu dla swietego spokoju I pamietaj nie wiem nie pamiętam itp itd
Szkoda twojego czasu nerwów i pieniedzy na szarpanie sie z tymi ludzmi

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 31 maja 2018, 15:24 
Pułkownik
Pułkownik

No fakt kol.frank,mój przypadek to nic innego jak wynik zmian,nieufność wkz mogę zrozumieć,ten który przyjmował jest człowiekiem nietuzinkowym,setki obiektów zostawało przekazanych w ten sposób,np.tegoroczne http://olsztyn.tvp.pl/35939316/muzealne ... niego-roku na przestrzeni lat to ogromna ilość,i nic się nie działo.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]