Teraz jest sobota, 19 lipca 2025, 18:08

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Propozycje do zmiany ustawy o zabytkach - dla niezrzeszo
PostNapisane: wtorek, 24 lipca 2018, 09:48 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Oczywiscie, ze mam ukryty cel. :D
Marzy mi sie skrycie, zeby moc wyjsc z wykrywka na wlasna dzialke albo pole znajomego za jego zgoda i tak chodzic sobie caly wieczor, az nogi zabola albo wyczerpia sie baterie.
Bez durnej papierologi pzygotowywanej na miesiace przed wyjsciem w pole jakby to miala byc inwestycja rangi budowy autostrady, bez zdobywania szlifow archeologicznych zakonczonych wyjazdowym egzaminem o ile jegowysokosc pozwoli, bez ukrywania sie przed Policja i kitrania fantow w skrytkach...
Tak jak robie to legalnie od dawna, dlatego takie mam przyzwyczajenia, takie nawyki.
Zaden SNAP ani PZE nie jest w stanie mi tego odebrac.
Bo tam gdzie chodze najczesciej z wykrywka nie potrzebuje akceptacji wielmoznego pana a tylko zezwolenia wlasciciela.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 lipca 2018, 10:35 
Generał Broni
Generał Broni

Fiszowiec, masz rację. Czytałeś mój wpis sprzed paru minut DUŻYMI LITERAMI? Tego jak uważam, powinniśmy się trzymać. Jak uważasz?
A jak Ty uważasz, Szanowny Kolego Administratorze Jacku? Kiedyś sam wielokrotnie tłumaczyłeś ludziom to, co ja zawarłem w rozpaczliwym krzyku dużymi literami. Jak ludzie tego nie zrozumieją, to akceptują kłamstwo, powtarzając je wielokrotnie kreują fałszywą rzeczywistość na swoją niekorzyść :?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 lipca 2018, 10:47 
Moderator
Moderator

.
Cytuj:
myślę że zadawanie pytań, powinniśmy kierować na stronę PZE, gdzie mają swojego rzecznika, a nie personalnie do Jacka, bo się jeszcze nerwicy nabawi.

A jak nie będą odpisywać to tu jak najbardziej po marudzić......Po owocach ich poznamy :666

Kaday. Tyle ,że właśnie rzecznik PZE nie odpowiada i tu jest pies pogrzebany.
Swoją drogą jeśli są tu ludzie,którzy pisali do rzecznika i otrzymali odpowiedź to niech o tym napiszą bo może tylko ja mam pecha.
Ponieważ jesteśmy na forum a forum skupia wielu poszukiwaczy tak więc tutaj zadajemy pytania. Licząc na to ,że odpowie na nie Jacek,który jest prezesem PZE lub ktoś inny ale najlepiej z zarządu jeśli odpowiedź ma być pewna.
Ryjec masz oczywiście rację. Można by przyjąć,że ustawa jest dobra bo mówi jedynie o poszukiwaniu zabytków. Jednak skoro wymiar sprawiedliwości interpretuje ją na niekorzyść poszukiwacza to tą ustawę należy doprecyzować tak by ograniczyć swobodne interpretowanie. Trzeba ruszyć definicję zabytku i wprowadzić jego klasyfikację.

Ostatnio edytowano wtorek, 24 lipca 2018, 11:05 przez Aśka72, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 lipca 2018, 10:55 
Generał Broni
Generał Broni

Asia, jesteś dużą mądrą dziewczynką. Ile razy w Twoim życiu zmiany prawa odczułaś, że są na korzyść "obywatela"? Niech nic już nie zmieniają, walczyć trzeba o właściwą interpretację OBECNEGO PRAWA. Jak pozmieniają, to już się nie pozbieramy :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 lipca 2018, 11:11 
Moderator
Moderator

Ech. Kolego ,trudno Ci odmówić racji. :) W myśl starego powiedzenia. Nie ruszać gówna bo tylko smród się większy rozejdzie. Przeraża mnie ten kraj coraz bardziej. Obawiam się jednak,że w to kupsko już wleźliśmy . :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 lipca 2018, 11:31 
Główny Administrator
Główny Administrator

fishowiec napisał(a):
Oczywiscie, ze mam ukryty cel. :D
Marzy mi sie skrycie, zeby moc wyjsc z wykrywka na wlasna dzialke albo pole znajomego za jego zgoda i tak chodzic sobie caly wieczor, az nogi zabola albo wyczerpia sie baterie.
Bez durnej papierologi pzygotowywanej na miesiace przed wyjsciem w pole jakby to miala byc inwestycja rangi budowy autostrady, bez zdobywania szlifow archeologicznych zakonczonych wyjazdowym egzaminem o ile jegowysokosc pozwoli, bez ukrywania sie przed Policja i kitrania fantow w skrytkach...
Tak jak robie to legalnie od dawna, dlatego takie mam przyzwyczajenia, takie nawyki.
Zaden SNAP ani PZE nie jest w stanie mi tego odebrac.
Bo tam gdzie chodze najczesciej z wykrywka nie potrzebuje akceptacji wielmoznego pana a tylko zezwolenia wlasciciela.

Przeczysz sam sobie
To chodzisz gdzie nie potrzebujesz akceptacji wielmożnego pana czy marzysz abyś mógł chodzić ?
Poza tym zamiast strzępić paznokcie na klawiaturze i oczekiwać od PZE że wszystko zrobi za ciebie sam zacznij cos robić.
Wyslij pismo do ministerstwa lub WKZ, pogadaj z miejscowym politykiem, muzealnikiem lub archeologiem. 300 postów o tym jakbyś chciał a PZE cię nie rozumie i w jego stronę kierujesz swoje pretensje. Może dotrze do ciebie, że pomyliłeś adres ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 lipca 2018, 12:46 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Ryjec
"jak pozmieniają, to już się nie pozbieramy :666"

Tego sie boje, ktos cos chce zmieniac dla Ciebie Ryjec ale czy ten ktos zapytal sie Ciebie czy wlasnie tego(!) potrzebujesz?

Przy okazji, w niedziele chodzilem po plazy z wykrywka, przejezdzala Policja (nie balem sie bo plaza nie jest objeta zakazem, miejscowi wynegocjowali z wlodarzami zgode na poszukiwania itd) ale mimo to ciekaw bylem reakcji policjantow. Nawet nie spojrzeli w moja strone. Sa tak przyzwyczajenie do poszukiwaczy, ze jesli nie zachowujesz sie podejrzanie, nie dewastujesz albo nie przypominasz kogos poszukiwanego to raczej nie tracac czasu jada dalej. I tak samo jest na polach. O ile ktos nie poprosi o interwencje no i nie niszczysz ewidentnie otoczenia, policjantow to nie obchodzi, ze chodzisz.
Moze napisze inaczej bo ktos pomysli, ze to kraina bezprawia, obchodzi ale nie obchodzi to, ze chodzisz z wykrywka.
Tak jest w UK.
Wiec reasumujac, to stygmatyzowanie poszukiwaczy w Polsce, ze sa potencjalnymi a moze i w 90% realnymi przestepcami jest razacym ograniczaniem praw wynikajacych wprost z konstytucji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 lipca 2018, 14:52 
Kapral
Kapral

Ryjec pełna zgoda, ja też tak rozumiem prawo jak Ty! Tylko poszukaj sobie jakie "dyspozycje" dostała policja i jaki kierunek interpretacji został przyjęty przez całe to archaistyczne szambo!
Najgorzej mnie wkurza to, że ludzie składają wnioski o poszukiwania to tak jakby się przyznawali że wszyscy szukamy tych przeklętych zabytków!!!
Nawet PZE ciągnie ten walec pod górę z tymi pozwoleniami....a może jest tak że wszyscy z PZE właśnie ich szukają i teraz jest problem bo można iść do paki....nie wspomnę o ich kolekcjach.... bo teraz może być tak ktoś z PZE z grona założycieli trzepie teren, przyjeżdżają smutni panowie i przeszukanko....jest o co walczyć z tymi "opiekunami zabytków" czy jak to określał Jacek już nie pamiętam a nie chce mi się szukać. (chodzi o to żeby je "zalegalizować" cokolwiek to znaczy)

W Polsce jest źle bo mamy socjalizm i brak wolności, to urzędnik wie lepiej czy możesz wyciąć swoje drzewo, pobudować dom, postawić ogrodzenie do odpowiedniej wysokości, czy masz zapinać pasy w samochodzie, czy masz szczepić dzieci, no i przede wszystkim wychodząc na swoje pole za stodołą z wykrywaczem to już na pewno wie że szukasz skarbu/zabytku i weź mu tłumacz że NIE!!! co mu powiesz: "Ja Panu święte słowa, a Pan moja krowa, moja krowa i nie da rady, Panie!"
:usta

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 lipca 2018, 15:01 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Jeśli się coś zmieni na korzyść poszukiwacza w naszym kraju to tak za 2 pokolenia... teraz tylko możemy sobie wierzgać nóżkami w tym szambie w pojedynkę lub zrzeszeni.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 lipca 2018, 17:26 
Kapral
Kapral

Ryjec napisał(a):
USTAWA GENERALNIE NIE JEST ZŁA. WIĘKSZOŚĆ Z NAS NIE POSZUKUJE ZABYTKÓW, 99,99 % TEGO CO ZNAJDUJEMY NIE WYCZERPUJE ZNAMION USTAWY! SZUKAMY ZŁOMU KOLOROWEGO, W KTÓRYM CZASAMI JEST JAKIŚ STARY PRZEDMIOT, NIE BĘDĄCY ZABYTKIEM! ZABRONIONE JEST POSZUKIWANIE ZABYTKÓW BEZ ZEZWOLENIA ( tu znaczenie ma intencyjność), A NIE ZNALEZIENIE ICH PRZYPADKOWO PRZY POSZUKIWANIU JAKIEGOŚ KOLOROWEGO NIE WIADOMO CZEGO, co los da!NA STANOWISKACH ARCHEO, NA TERENIE ZABYTKÓW, NIE MOŻNA SZUKAĆ NAWET ZŁOMU i to jest zrozumiałe i akceptowalne.

Przyjacielu Ryjec, oczywiście że tak, ale to nie jest nic odkrywczego. Otóż taka interpretacja miała zastosowanie do momentu kiedy SNAP i spółka nie zaczęli insynuować, że człowiek z detektorem to hiena cmentarna:

https://opinie.wp.pl/marcin-michalski-r ... 407025793a

Dzisiaj owszem, można sobie założyć, że poszukuje się złomu kolorowego, co więcej można nawet faktycznie poszukiwać tego typu rzeczy, ale nie zmienia to faktu, że ryzyko zatrzymania w terenie a następnie przeszukania mieszkania jest takie samo dla każdego kto posługuje się detektorem, bez względu na to czego faktycznie szuka. I teraz, jeżeli poszukiwacz meteorytów, obrączek gołębich, złomu czy czegokolwiek innego, natknie się na przedmiot zabytkowy, dajmy na to fibulę z OWR, to co on biedy ma zrobić z takim przedmiotem?

a) Zgodnie z przyjętymi zasadami ochrony zabytków należałoby zgłosić lokalizację znaleziska do WKZ, ponieważ może to być nowe miejsce na mapie stanowisk archeologicznych. Kiedyś takie zgłoszenia miały miejsce, natomiast w chwili obecnej robią to tylko szaleńcy lub pijani. Owszem, możesz zawsze powiedzieć, że znalazłeś przedmiot będąc na rybach czy grzybach i być może dostaniesz nawet nagrodę jeżeli fibula była ze złota. Ale jeśli okaże się, że znalazłeś ją za pomocą urządzenia technicznego, to nie dość że nie dostaniesz żadnej nagrody, to jeszcze dostaniesz karę grzywny i ryzyko więzienia, nie mówiąc już o przepadku detektora.

b) Zabezpieczyć i zabrać do domu, aby nie gniła w ziemi - jeszcze gorzej bo w przypadku kontroli miejsca zamieszkania fakty będą działały na Twoją niekorzyść. 2+2=4. Detektor + przywłaszczony zabytek = więzienie.

c) Zostawić w miejscu znalezienia i nie informować nikogo - zdecydowanie najlepiej w obecnej sytuacji, przy czym realizowane na masową skalę, to ogromna strata dla nauki, która mogłaby czerpać pełnymi garściami z zaangażowania detektorystów. Także strata dla dziedzictwa narodowego jako takiego, bo każdy kolejny rok przerzucania ziemi pługiem i doprawiania nawozami azotowymi to przyspieszone niszczenie przedmiotu aż do jego całkowitej degradacji.

Czy w tej sytuacji strategia przyjęta przez PZE nie jest jedyną słuszną? Czy gdyby nazywali się P.Z.Z.Z.K. i reprezentowali zbieraczy złomu kolorowego, to ktokolwiek chciałby ich zapraszać do ministerstwa na jakiekolwiek konsultacje? Raczej nie.

Zwróć uwagę, że PZE zaoferowało ochronę prawną na wypadek powyższych scenariuszy. Doskonale więc rozumie sytuację. Stara się wynegocjować jak najlepsze warunki dla poszukiwaczy, zarówno poszukujących przedmiotów zabytkowych jak i nienoszących znamion zabytku lub będących zabytkami pospolitymi. Ja również liczę na to, że w przyszłości, w wyniku tych konsultacji i innych działań, osoba nieszukająca zabytków tylko złomu kolorowego, będzie mogła robić to bez konieczności ciągłego oglądania się za ramię. Liczę też na to, że osoba zainteresowana historią swojego regionu, intencjonalnie poszukująca zabytków, będzie mogła to robić w pełni legalnie i z pożytkiem dla nauki. Ale to nie nastąpi z dnia na dzień. I nie jest to wina PZE tylko autora powyższego artykułu oraz jemu podobnych.

PS. Nie jestem członkiem PZE. Po prostu piszę o swoich odczuciach w tym temacie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 lipca 2018, 18:40 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
.pax napisał(a):
...jeżeli poszukiwacz meteorytów, obrączek gołębich, złomu czy czegokolwiek innego, natknie się na przedmiot zabytkowy, dajmy na to fibulę z OWR, to co on biedy ma zrobić z takim przedmiotem?

- żeby się zastanawiać co ma z tym zrobić musi wiedzieć co znalazł, że znalazł zabytek, a nie kawałek drutu, który za chwilę wyrzuci w krzaki.
- jeżeli podejrzewa, że znalazł zabytek to jeszcze musi wiedzieć jak postępować w takim przypadku, nie zna procedur, nie zna prawa, pochwali się w necie, wystawi na allegro, wpakuje się w kłopoty.
- gdy posiada wiedzę że znalazł zabytek, zna procedury i nie zastosuje się do przepisów prawa, zabytek niestety przepadł.
- gdy posiada wiedzę że znalazł zabytek, zna procedury, zastosuje się do przepisów prawa i przekaże zabytek to należy się nagroda.

Takie to niby proste. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 lipca 2018, 18:59 
Malkontent

Niby tak , ale może nie każdy chce do życiorysu dodać przeszukanie i sprawę sądową.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 lipca 2018, 19:21 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

.pax napisał(a):
Liczę też na to, że osoba zainteresowana historią swojego regionu, intencjonalnie poszukująca zabytków, będzie mogła to robić w pełni legalnie i z pożytkiem dla nauki.

To jest możliwe już od dość dawna. Ja w prawdzie dopiero od tego roku ale korzystam z tej możliwości. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 lipca 2018, 20:32 
Malkontent

Rozumiem Jansz że szukasz zabytków ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 lipca 2018, 21:09 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Tak.

edit: Choć w sumie powinienem napisać: Szukam też zabytków.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]