Teraz jest niedziela, 6 lipca 2025, 20:09

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Odkrycie osady pradziejowej.
PostNapisane: niedziela, 6 października 2019, 16:26 
Szeregowy
Szeregowy

Aśka72 napisał(a):
Ok. Nasze zdanie nie ma tu jednak znaczenia. Kłócimy się o coś czego tak naprawdę nie widzimy . Ja zakładam , że jednak archeolodzy widząc kilkadziesiąt czy kilkaset takich skorup, zwłaszcza charakterystycznie zdobionych, wiedzą jednak jaki to okres czasu. Pomijam takie drobiazgi jak ten "azbest". ;)
Nie zakładam też, że 1978mariusz pyta co myślimy o gwizdkach z internetu? Dlatego zachęcam go do oglądania i w necie, i w muzeum, przedmiotów przypominających to co znalazł, bo zakładam, że widział i miał w rękach coś konkretnego.
Ty frank mówisz " nie", a ja nie mam powodów by nie wierzyć archeologom, mimo, że nie pałam do nich wielką sympatią. To co kolega opisał nie jest rzadkością akurat. Pomijam oczywiście fakt, że wiele stanowisk stworzono zbyt pochopnie w określonym czasie. Wiele z nich, jeśli nie większość ujętych w AZP, powinna być zweryfikowana.
Gwiazdki gliniane w kształcie ptaka kogucika z odciskiem palca . Był i nie zdążyłem zrobić foto . Tych skorup podeślę wam kilka bo coś tam zrobiłem foto. Ale bardzo proszę nie kłóćmy się. Wiem co widziałem co miałem w łapach i wiem co przekazałem do WKZ a także do Torunia . Jesteście specjalistami[ img ][ img ][ img ][ img ][ img ]

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 6 października 2019, 18:48 
Specjalista
Specjalista

Jeśli znaleziono tam bursztyn to robi się bardzo ciekawie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 6 października 2019, 18:57 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
A jakie rewelacje będą na 4 stronie. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 6 października 2019, 19:03 
Szeregowy
Szeregowy

frank napisał(a):
A jakie rewelacje będą na 4 stronie. :)
Jeśli masz pytania dotyczące tego miejsca to pytaj . Jeśli nie masz to nie bądź uszczypliwy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 6 października 2019, 20:23 
Moderator
Moderator

Nie ma więcej pytań. Na razie stanowisko jakich wiele. Zapraszamy po badaniach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 6 października 2019, 22:41 
Generał Broni
Generał Broni

Tak się zastanawiam, czy jakaś pani z WKZ może nakazać komuś milczenie :? :ups: A jak ktoś się wygada, to co? W zabytkowe dyby zakują? :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 6 października 2019, 23:07 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Ryjec, myślę ze oni proszą o dyskrecję. Parę razy z tym się spotkałem, że proszono o dyskrecję do czasu aż się pojawią wykopać to co się zgłasza. Bardziej bym to traktował jako prośbę, a nie nakaz. Poczekamy do wiosny i może przeczytamy w gazetach że odkryto Biskupin BIS :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 października 2019, 00:08 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

buhahaaa... Pawilk Morozow wersja PS.02 To kształtowanie nowego wzorca usera na tym forum? Pojawia się kolo i opisuje z bomby jak to fajnie miźać się z WKZ? Aśka 72 w ramach połechtania po ego, przyklepie temat, uznając że to zajfajna postawa obywatelska. Proponuje jeszcze przygotować wzór donosu na policje jak ktoś pojawi się w pobliżu - choćby robiąc zdjęcia. Faktycznie - pojawianie się na tym forum to już troszkę siara....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 października 2019, 04:35 
Moderator
Moderator

Masz paranoję jakąś? Widzisz tam gdzieś ocenę " obywatelskiej postawy"? :o
Zbanować kogoś tylko dlatego, że coś zgłosił do WUOZ- u to trochę słabe. To jego osobista sprawa czy się lubi " miziać" z konserwatorem, dopóki nie próbuje indoktrynować innych.
Ale łączenie tego z donosem na policję jest już histerią z Twojej strony. Kup sobie walerianę, czy coś w tym stylu. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 października 2019, 07:50 
Specjalista
Specjalista

MiśFasci napisał(a):
buhahaaa... Pawilk Morozow wersja PS.02 To kształtowanie nowego wzorca usera na tym forum? Pojawia się kolo i opisuje z bomby jak to fajnie miźać się z WKZ? Aśka 72 w ramach połechtania po ego, przyklepie temat, uznając że to zajfajna postawa obywatelska. Proponuje jeszcze przygotować wzór donosu na policje jak ktoś pojawi się w pobliżu - choćby robiąc zdjęcia. Faktycznie - pojawianie się na tym forum to już troszkę siara....

Normalnie mnie zatkało. Jak śmiesz porządnego gościa porównywać ze sztandarowym donosicielem Rosji bolszewickiej.
Zrobił Ci Mariusz coś złego? Faktycznie, nie pojawiaj się na tym forum skoro to siara :n

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 października 2019, 09:28 
Generał Brygady
Generał Brygady

1978mariusz napisał(a):
Mam do was pewne pytanie. Odkryłem na dniach jak się okazało sporą osadę pradziejową jak się dowiedziałem od WKZ jest to mniej więcej okres kultury łużyckiej aż do średniowiecza . Wielkość terenu to około 5-6 hektarów na takiej powierzchni leżą ułomki ceramiki. Osadę pradziejową zgłosiłem była już pani z WKZ i kazali milczeć jeżeli chodzi o lokalizację. Najlepsze jest to , że znalazłem jeszcze tego samego dnia dalej kolejne i to starsze ułomki ceramiki jak się okazało ceramika kultury pucharów lejkowatych.
I teraz pytanie czy z tego tytułu należy się jakieś znaleźne ? WKZ mówi, że uścisk archeologa natomiast archolog doktor oraz pan z NIDu mówi, że tak i że mam się dogadać z tymi co będą już tam kopać . Ktoś coś w takich sprawach wie ?

No tak ale WKZ nie wie, że ma już ta osadę dawno zlokalizowaną i widniejącą na AZP :ups: :roll: bo na pewnym studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego jest już to miejsce oznaczone jako stanowisko archeo nr... ( i tu miłosiernie zostawię niedopowiedzenie) i jest opisane jako punkt osadniczy k. pucharów lejkowatych, osada k. łużycka, ślad osadnictwa kultura prapolska, i cmentarzysko?.

Więc co mają dać znaleźne za to, że odkryłeś osadę już dawno zlokalizowaną i opisaną?
Czy w tym WKZ mają taki burdel, że nie wiedzą co już dawno zidentyfikowali, opisali i nanieśli na mapy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 października 2019, 09:35 
Szeregowy
Szeregowy

Niestety nie mieli tęgo w AZP . Było to dla nich zaskoczeniem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 października 2019, 09:40 
Generał Broni
Generał Broni

Dobre :ups:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 października 2019, 10:32 
Generał Brygady
Generał Brygady

camelopardalis napisał(a):
No tak ale WKZ nie wie, że ma już ta osadę dawno zlokalizowaną i widniejącą na AZP :ups: :roll:

I jak tu człowiek w moim wieku, z prawdopodobnymi zaczątkami schizofrenii ( :ups: ), ma wierzyć w historię autora wątku? Że WKZ ani żaden z tych wielu archeologów, którzy odwiedzili stanowisko, z czystej chociażby ciekawości nie sprawdzili miejsca na mapie? Albo, że żaden z nich nie pamiętał tego miejsca w swoim rewirze? Cała ta sprawa dla mnie śmierdzi. Ale co ja tam wiem...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 października 2019, 10:57 
Moderator
Moderator

1978mariusz.
Jak na "grzybiarza" to jesteś zadziwiająco dobrze zorientowany w AZP , a wielu poszukiwaczy nawet nie wie o jego istnieniu. ;) Trudno wierzyć, że wiedząc o AZP nie wiedziałeś nic na temat nagród za ważne odkrycia. Wiatrołomów na dostarczonym zdjęciu też nigdzie nie widzieliśmy.
camelopardalis
Dzięki za odkrycie. No cóż. Miałam usunąć wczoraj tą mapkę na wszelki wypadek, żeby nikt przy tym nie grzebał ale zapomniałam w końcu...Usunęłam dzisiaj razem z innym postem "naprowadzającym". :)

Mamy następującą sytuację:
Albo 1978mariusz nas wkręca i nawet nie chcę już określać dokładnie motywu :n
Albo rzeczywiście w WUOZ Toruń mają taki bajzel.
Druga opcja mniej prawdopodobna, w dodatku łatwa do sprawdzenia bo KEZA ma datę założenia ;)

Jeśli ktoś poza camelopardalis odkrył, które to miejsce, niech trzyma się od tego z daleka.
Jak donoszą dobrzy ludzie : Potwierdzone info. W zeszłym tygodniu był nakaz na zwiększone patrolowanie terenów objętych ochroną ze szczególnym zwróceniem uwagi na osoby z wykrywaczami

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]