Teraz jest wtorek, 2 września 2025, 22:43

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wezwanie
PostNapisane: czwartek, 31 maja 2018, 17:30 
Moderator
Moderator

A ja uważam,że nic nie tłumaczy takiego zachowania :) urzędnika. Nie poznaję kolegi "franka". Osobiście jednak nie sądzę żeby to pracownik muzeum wpadł na pomysł zakapowania. To raczej WKZ postanowił pokazać kto tu rządzi. Nie rozumiem tego tłumaczenia ,że przecież to może być zabytek niewiadomego pochodzenia,może z kradzieży,może z przemytu. Pochodzenie zabytku jest takie jakie deklaruje znalazca i nie ma absolutnie powodu ,żeby mu nie wierzyć. Albo nie .Zmieniam zdanie. Połammy kolegę kołem ,może się jednak przyzna. :usta :D A tak zupełnie serio to niech urzędnik ruszy tyłek zza biurka i zrobi rozpoznanie w terenie,może się dowie czegoś więcej. Kolejny temat,który utwierdza mnie w przekonaniu,że zabytki powinny gnić w ziemi .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 31 maja 2018, 17:49 
Malkontent

marcin121 napisał(a):
Wnioskuję ze policja sprawe chcę zamknąć nic ci nie robiąc umozyc odmówić wszczęcia

Naprawdę ? Chyba Kolega nigdy nie miał styczności z tą instytucją ...chyba że mandat za parkowanie .

Aśka - odpuść Frank'owi - na południu jest +32 w cieniu ... ja w ''centrum'' nie wyrabiam a co dopiero on . :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 31 maja 2018, 18:07 
Moderator
Moderator

Nie rozumie po co te boje przecież taki dyrektor muzeum to urzędnik państwowy ( akurat Ministerstwa Kultury i sztuki ) on ma OBOWIĄZEK powiadomić że otrzymał przedmiot mogący pochodzić z przestępstwa jeśli tego nie zrobi to może odpowiadać karnie i dyscyplinarnie .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 31 maja 2018, 18:33 
Malkontent

I o to właśnie Prymek chodzi.
On ma OBOWIĄZEK powiadomienia - a my MOŻLIWOŚĆ wywalenia tego w krzaki .
Bez żadnych konsekwencji i nieprzyjemności - tak to ma wyglądać ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 31 maja 2018, 19:13 
Moderator
Moderator

Bez jaj. Skąd macie takie dane,że pracownik muzeum musi złożyć doniesienie ? Urzędnik nie jest od tego żeby przypuszczać ,że przedmiot pochodzi z przestępstwa. Pracownik muzeum ma obowiązek zgłosić znalezisko do WKZ bo znalazca tego nie uczynił. Odwróćmy trochę sytuację. Kolega Pułkownik L,był na grzybach i znalazł " coś " przypadkiem. Uznał ,że to coś ważnego dla kultury. Nie zna archeologa,nie ma muzeum blisko... Idzie do wójta i tam to zostawia.,dostaje jakiś dokument przekazania, podpisuje się i spoko. I co dalej? Jest wzywany na policję w sprawie przywłaszczenia ? To nie ma z prawem nic wspólnego. Setki ludzi przez lata oddawało w ten sam sposób zabytki i przez lata nikomu do głowy nie przyszło by sprawdzać ludzi przez policję. Jeśli o to chodzi to w samym prawie przecież nic się nie zmieniło. Nie powstały nowe przepisy na mocy których ktoś dostał nowe uprawnienia,lub przepisy które by tłumaczyły takie a nie inne postępowanie wymiaru sprawiedliwości. Skąd zatem nasza zgoda i rozgrzeszania różnej maści urzędników ? Czy tylko dlatego,że to się często zdarza to znaczy ,że tak ma być ? I tak jeszcze na marginesie ,urzędnik w naszym kraju naprawdę nie odpowiada za zbyt wiele rzeczy których dokonuje a tym bardziej zaniecha.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 31 maja 2018, 19:23 
Malkontent

Aśka72 napisał(a):
I tak jeszcze na marginesie ,urzędnik w naszym kraju naprawdę nie odpowiada za zbyt wiele rzeczy których dokonuje lub zaniecha. Urzędnik w naszym kraju jest praktycznie bezkarny.

Dokładnie ! Jest ( - a na pewno czuję się ''pierwszym po Bogu'' )
Może przez brak kompetencji zniszczyć firmę i z głupkowatym uśmiechem stwierdzić - cóż , pomyliłem się .
Zero odpowiedzialności .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 31 maja 2018, 19:35 
Moderator
Moderator

He he...Olek edytowałam ostatnie zdanie,żeby mnie forumowi urzędnicy nie zjedli z kopytami. Ale widzę,że mnie wsypałeś :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 31 maja 2018, 20:28 
Malkontent

To i ja siedzę ...
Szkoda że nie ma koedukacyjnych więzień - daleko od siebie nie mamy - tereny wspólne ... byłoby o czym pogadać ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 31 maja 2018, 21:31 
Moderator
Moderator

He he. Ja tam mało wiem.Ale pogadać możemy zawsze. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 1 czerwca 2018, 10:33 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
frank napisał(a):
Przekazując do muzeum w dobrej wierze zabytek, oczekujemy przynajmniej minimum uprzejmości i uznania, że robimy coś dla naszego dziedzictwa, ale trzeba też zrozumieć, że jednocześnie stawiamy w niezręcznej sytuacji człowieka, który w imieniu muzeum przyjmuje od nas zabytki, po prostu człowiek zgłaszając to na policję zabezpiecza się przed możliwymi konsekwencjami ze strony WKZ, i nie tylko. Zabytki mogą mieć różne pochodzenie, mogą być znalezione, mogą pochodzić z dawnej kolekcji, z kradzieży, z bazaru, z netu, z przemytu, rabunku stanowiska, tak samo intencje przekazującego mogą być różne, wywołanie sensacji, zwykła potrzeba dowartościowania się i dlatego podane wraz z zabytkiem informacje nie zawsze mogą być przyjęte za wiarygodne, szczególnie, gdy dotyczy to zabytków nietypowych dla miejsca znalezienia.
Zadaniem policji jest wyjaśnienie pochodzenia zabytków, weryfikacja podanych przy przekazaniu faktów, gdzie co i jak zostało znalezione, przy czym nie można dać się zastraszyć, jak zwykle możliwym, sugerowanym oskarżeniom o kradzież, paserstwo, zatajanie, czy o podanie nieprawdy co do miejsca znalezienia i ilości znalezionych zabytków, jak i próbami wyciągania informacji nie związanych ze sprawą przekazania zabytków, pytaniami o inne posiadane zabytki, o kontakty, o sugerowane znajomości wśród handlarzy zabytkami, złodziei, paserów itd.
Aśka72 napisał(a):
A ja uważam,że nic nie tłumaczy takiego zachowania :) urzędnika. Nie poznaję kolegi "franka". Osobiście jednak nie sądzę żeby to pracownik muzeum wpadł na pomysł zakapowania. To raczej WKZ postanowił pokazać kto tu rządzi. Nie rozumiem tego tłumaczenia ,że przecież to może być zabytek niewiadomego pochodzenia,może z kradzieży,może z przemytu. Pochodzenie zabytku jest takie jakie deklaruje znalazca i nie ma absolutnie powodu ,żeby mu nie wierzyć.

Nie wszystkie racje są po naszej stronie, wśród nas nie brakuje debili, idiotów, czy niedowartościowanych delikwentów o wybujałym ego. Kradzione z netu zdjęcia znalezisk z dorabianymi legendami można znaleźć tu na naszym forum, a „złoty pociąg” to już apogeum konfabulacji.
Więc dlaczego człowiek z muzeum ma bezkrytycznie wierzyć poszukiwaczowi, czy przypadkowemu znalazcy. Muzeum nie może sobie pozwolić na jakiś blamaż, zabytki są badane i opracowywane naukowo, więc muszą być dobrze udokumentowane, poza tym nikt nie chce ryzykować ciągania po sądach za przyjęcie zabytków pochodzących z kradzieży, z przemytu, czy o nieuregulowanych prawach własności.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 1 czerwca 2018, 10:42 
Specjalista
Specjalista

wulgaryzm przez muzeum darczyńcy na milicję to taka nowa , świecka tradycja ? Przepraszam , ale nie rozumiem. I Ty Brutusie o kontekście. :o Mało to w muzeach zabytków bez kontekstu leży ? I dziwnie jakoś Skarbowi Państwa takie zabytki nie śmierdzą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 1 czerwca 2018, 11:05 
Pułkownik
Pułkownik

Kol.frank ma po części dużo racji,jak wszędzie i w tej materii mamy czarne owce,zastanawia mnie tylko co innego,czy aż tak ustawa ciśnie konserwę i innych ?,znam dyrektora od lat,często sam mi pomagał w tworzeniu projektów własnych,na dobrą sprawę jeden jego telefon i niebyłoby tematu,więc o co kaman?,w końcowym efekcie to muzeum dostanie rykoszetem bo każdy nawet najbardziej uczciwy nie będzie nic zgłaszał,po prostu znajdzie to kopnie nogą,narzuci liści i pójdzie spokojnie sobie dalej czekając na normalne czasy mając głęboko w tyłku ten cały kontekst i sprawy z tym związane.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 1 czerwca 2018, 11:05 
Moderator
Moderator

Frank. I naprawdę uważasz,że najlepszą formą udokumentowania znalezisk i ich pochodzenia jest ściganie znalazcy przez policję.? No przykro mi ale policja do tego nie służy. Pojawił się pewien problem to należy go rozwiązać ale nie w sposób opresyjny dla znalazcy. Ja wiem ,że tak jest najprościej,ale jak wiemy to służy tylko i wyłącznie zaostrzeniu istniejącego konfliktu. Nauce nie służy to na pewno .Ten "urzędniczy świat",zwyczajnie nie nadążył z rozwiązaniami za rozwojem sytuacji. Nawet nie szukali takiego rozwiązania. Tak jak pisał w którymś wątku fishowiec:" w Anglii też się to rodziło w bólach...nie jest to system doskonały..."No ale coś się jednak urodziło. Ktoś wykonał jakiś krok do przodu. Komuś się chciało. Więc nie tłumaczmy urzędników ,że się nie da. Nie mówmy,że jedynym rozwiązaniem jest nasyłanie na ludzi policji. Chcesz mieć informację o zabytku to idź do człowieka ,który to przyniósł . Podał imię i nazwisko . Nie ukrywa się .Można się umówić na spotkanie,zaprosić go do biura ,na miejsce znalezienia...Generalnie urzędniku,rusz tyłek zza biurka bo to Twoja robota a nie policji !

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 1 czerwca 2018, 11:10 
Pułkownik
Pułkownik

Dziwne to wszystko Aśka bo nawet sam zaproponowałem podwózkę sprzętem pływającym na miejsce znalezienia gdyby była taka potrzeba,autem nie koniecznie się da,a tu taki klops :ups:
Pozostaje tylko poczytać wasze wpisy od deski do deski,skontaktować się przed wizytą z Jackiem,zasięgnąć rady papugi,skożystać z waszych rad,ułożyć wszystko w jedną całość i do boju :mg: ,na szczęście szmat czasu mam na przemyślenia,pzdr. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 1 czerwca 2018, 11:34 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Gdyby to było coś poważnego to już byś był po przeszukaniu mieszkania.

Pułkownik L napisał(a):
czy aż tak ustawa ciśnie konserwę i innych ?

To są sprawy formalno-prawne, każdy się zabezpiecza, coraz częściej muzea kupują zabytki wyłącznie poprzez firmy antykwaryczne, aukcyjne, które biorą odpowiedzialność za to co wystawiają do sprzedaży.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]