Teraz jest piątek, 4 lipca 2025, 18:32

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 129 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Jak dowiedzieć się, gdzie znajdują się stanowiska archeo
PostNapisane: wtorek, 17 stycznia 2012, 10:10 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Dzięki takim ludziom, którzy "przecierają szlak" można mieć nadzieję, że kiedyś prawo się zmieni...

Krzychu - jak najbardziej jestem za

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 stycznia 2012, 10:27 
Porucznik
Porucznik

Kiedyś rzuciłem Arturowi taki pomysł. Byłem skłonny pokryć koszty uzyskania rejestru z jednego czy dwóch województw - tych co mnie najbardziej interesują. Artur grzecznie odmówił. I wcale mnie to nie dziwi bo wszyscy widzimy ile z tym zachodu.
Podtrzymuję swoją propozycję - gdyby ktoś chciał się podjąć tematu odnośnie województwa mazowieckiego i lubelskiego, wspomogę działania finansowo.
Co do upubliczniania takich informacji - mam mieszane uczucia. Dla ludzi bez skrupułów byłoby to podanie miejscówek na tacy... Miałem kiedyś taki przypadek: kręcąc się w terenie, w którym znam rozkład stanowisk, spotkałem dwóch gości po fachu. Oblecieliśmy razem jedno pole ale z mizernymi efektami. Przejechałem w inne miejsce a koledzy spokojnie wleźli na teren tzw. obserwacji archeo mimo, że wcześniej poinformowałem ich, gdzie nie wolno szukać i dlaczego. Biłem się z myślami czy nie zadzwonić po :cop ale w końcu odpuściłem. Niesmak pozostał.

Inna sprawa, że tych miejsc obserwacji namnożyło się ostatnio sporo. Wystarczy parę cegieł na polu i już "na wszelki wypadek" miejsce ląduje w spisie, po czym przez lata nic się wokół tego nie robi...

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 stycznia 2012, 12:08 
Złosliwy Nieludzki Doktor

Jest takie określenie w nomenklaturze ,,miejsce obserwacji"?? Czy chodzi o potwierdzone znaleziskami powierzchniowymi AZP?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 stycznia 2012, 13:50 
Porucznik
Porucznik

Nie wiem czy jest w nomenklaturze archeologicznej ale występuje na planach zagospodarowania. Tu przykład legendy:

[ img ]

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 stycznia 2012, 16:35 
Specjalista
Specjalista

Dostałem płytę CD z fotokopiami księgi rejestru zabytków archeologicznych woj. podlaskiego. Jest tego około 100 plików o rozmiarach ok 2 MB każdy. Wklejam przykładową kopię jednej strony, z tym że musiałem plik znacznie skompresować, żeby wszedł na PS.

Załącznik:
rejestr.jpg

a poniżej fragment górnej części tej strony z dwoma wpisami w lepszej rozdzielczości:

Załącznik:
rejestr1.jpg

Zasłonięte są dane osobowe osób prywatnych- właścicieli nieruchomości, gdzie znajdują się poszczególne stanowiska. Najistotniejsza jest jednak informacja o numerze działki geodezyjnej, gdzie ono się znajduje. Ta informacja musi być udostępniona i jest - rubryka 5c. Tylko dzięki temu można omijać te stanowiska, bo niektóre wukazety podają na swoich stronach spis stanowisk, ale ocenzurowany. Informacja w rodzaju - cmentarzysko urnowe w okolicach miejscowości X nie jest praktycznie żadną informacją. Natomiast znając numer działki łatwo już dokładnie ustalić położenie przez sprawdzenie na mapach w starostwie lub na geoportalu.

Zaznaczam od razu, że nie będę udostępniał dalej tych fotokopii. Jeśli kogoś one interesują- proszę zawracać głowę podlaskiemu WKZ a nie mnie.

Odnośnie jeszcze wpisu Krzycha:

Cytuj:
Sądzę, że ostateczne rozwiązanie tej akurat sprawy interesuje nie tylko mnie, zatem może warto byłoby wspomóc finansowo tego typu przedsięwzięcie, które w pewnym sensie otwiera drogę do legalizacji naszego hobby - chodzi przecież o uniknięcie kolizji nas - poszukiwaczy z :cop i innymi służbami, mającymi w uzasadnionych przypadkach (naruszania stanowisk archeo) słuszne pretensje. Ludzie bez zasad i tak będą dewastowali, plądrowali i kopali wszędzie gdzie się da, zaś świadomym poszukiwaczom ta informacja ułatwi życie. Może jestem zbyt wielkim optymistą, ale wydaje mi się, że nikt o zdrowych zmysłach i mający choć trochę poszanowania dla czyjejś pracy i dziedzictwa narodowego nie będzie się pchał na oznaczone stanowiska.
Sądzę, że wystarczyłoby gdyby w interesie nas wszystkich na zabezpieczenie finansowe kosztów sprawy każdy z nas wpłaciłby symboliczną złotówkę. Dzięki temu nikt z nas nie zbiednieje, a może zyskamy wiele ( :que )
...W każdym razie ja jestem chętny

Jeśli to była sugestia skierowana do mnie, iż fajnie byłoby, gdybym użerał się z urzędami za jakieś składkowe pieniądze, dzięki którym można by na przykład w sieci wpuścić wszystkie rejestry archeo, to wyjaśniam: nie mam na to ani ochoty, ani czasu. Mam swoje życie, swoje sprawy i nie zamierzam brać sobie na głowę papierologii tylko dlatego, że ktoś sam nie potrafi/nie chce/boi się/nie ma czasu złożyć odpowiedniego podania do odpowiedniego urzędu. Założyłem ten wątek po to, żeby pokazać, także praktycznie na własnym przykładzie, jak sobie radzić z urzędami. Są tu gotowe wzory pism, odwołań, linki gdzie można się dokształcić. Kto chce, niech korzysta. Lepiej nauczyć się posługiwać wędką, niż czekać, że ktoś podrzuci pod drzwi rybę.
Artur
PS. Pomyliłem się wyżej,pisząc, że wpis od skargi do sądu administracyjnego na decyzję Ministra w sprawie informacji publicznej wynosi 500 zł. Wynosi 200 zł. Sorry. Sam zrezygnowałem przez to z wniesienia skargi na decyzję Ministra w sprawie lubuskiego WKZ, z którym też się użerałem jak kolega Konewa, bo decyzja z Ministerstwa nadeszła parę dni po decyzji w sprawie zachodniopomorskiego. Że to było tuż przed świętami i szkoda mi było zamrażać tysiaka, to zaskarżyłem tylko zachodniopomorskiego. Nadpłata zostanie oczywiście mi zwrócona, ale termin do zaskarżenia lubuskiego WKZ uciekł. No trudno. I tak chodzi mi tylko o zasadę, i czy taki czy owaki WKZ trafia na tapetę, jest mi obojętne, bo te informacje właściwie do niczego mi nie są potrzebne. Rozmieszczenie stanowisk w mojej okolicy i tak znam od dawna.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 16 kwietnia 2012, 10:17 
Specjalista
Specjalista

Piątek trzynastego, mój ulubiony dzień, jak zawsze okazał się dla mnie szczęśliwy, natomiast niezbyt przychylny dla Ministra Kultury i zachodniopomorskiego WKZ. 13 kwietnia odbyła się w sądzie administracyjnym w Warszawie rozprawa z mojej skargi na decyzję WKZ odmawiającą udostępnienia danych z rejestru zabytków dla woj. zachodniopomorskiego oraz danych z ewidencji o stanowiskach w trzech gminach (chodzi o tzw. AZP) i podtrzymanie tej decyzji przez Ministra. Sąd obie decyzje uchylił:

Cytuj:
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA – Agnieszka Góra – Błaszczykowska Sędzia WSA – Ewa Grochowska – Jung Sędzia WSA – Stanisław Marek Pietras (spraw.) Protokolant – asystent sędziego Bartosz Piwoński po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 13 kwietnia 2012 r. sprawy ze skargi A. B. na decyzję Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego z dnia [...] listopada 2011 r. nr [...] w przedmiocie odmowy udostępnienia informacji publicznej z wniosku z dnia [...] stycznia 2011 r. 1. uchyla zaskarżoną decyzję oraz poprzedzającą ją decyzję organu pierwszej instancji; 2. zaskarżona decyzja nie podlega wykonaniu w całości; 3. zasądza od Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego na rzecz skarżącego A. B. kwotę 200 zł (dwieście złotych) tytułem zwrotu kosztów postępowania.

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/07DD789DA2

Zatem WKZ jest zobowiązany do udostępniania tych danych. Gdy otrzymam wyrok z uzasadnieniem albo gdy pojawi się w bazie danych NSA pod powyższym linkiem to go wkleję w całości.

Wyrok jest nieprawomocny. Ministrowi przysługuje skarga kasacyjna do NSA.
Artur

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 16 kwietnia 2012, 11:39 
Złosliwy Nieludzki Doktor

:zdr :yay

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2012, 09:38 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Czyli już witasz się z gąską, chyba, że minister uparty podobnie :D

Gratulacje :zdr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2012, 20:28 
Chorąży
Chorąży

Po prostu gratulacje! Ciekawe co minister na to... :o

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 18 kwietnia 2012, 00:35 
Generał Broni
Generał Broni

arturborat napisał(a):
Jeśli to była sugestia skierowana do mnie, iż fajnie byłoby, gdybym użerał się z urzędami za jakieś składkowe pieniądze, dzięki którym można by na przykład w sieci wpuścić wszystkie rejestry archeo, to wyjaśniam: nie mam na to ani ochoty, ani czasu. Mam swoje życie, swoje sprawy i nie zamierzam brać sobie na głowę papierologii tylko dlatego, że ktoś sam nie potrafi/nie chce/boi się/nie ma czasu złożyć odpowiedniego podania do odpowiedniego urzędu. Założyłem ten wątek po to, żeby pokazać, także praktycznie na własnym przykładzie, jak sobie radzić z urzędami. Są tu gotowe wzory pism, odwołań, linki gdzie można się dokształcić. Kto chce, niech korzysta. Lepiej nauczyć się posługiwać wędką, niż czekać, że ktoś podrzuci pod drzwi rybę.

Nie chodzi Arturze o to, żeby ktokolwiek użerał się i angażował ponad miarę za jakieś składkowe pieniądze, dzięki czemu każdy na tacy miałby podane wszystkie rejestry archeo. I tak bardzo wiele Zrobiłeś, bo jeśli ostateczny wyrok w tej sprawie stanie się precedensem - będzie można się na niego zawsze powołać, zaś propozycja wsparcia finansowego nie wynika przecież ze złej woli, a jedynie z chęci solidarnej pomocy (gdyby np. brak środków był jedyną przeszkodą w kontynuowaniu tego godnego pochwały i w tym przypadku służącemu nam wszystkim przedsięwzięcia). :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 18 kwietnia 2012, 09:52 
Specjalista
Specjalista

Kilku kolegom, którzy odezwali się na priv pomagam w podobnych postępowaniach, jak to moje opisane wyżej, ale każdy z nich występuje w sprawie osobiście. Robię to całkiem za darmo i zawsze będę tak robił. Korespondencję koledzy prowadzą w swoim imieniu i sami ponosić będą stosowne opłaty sądowe, jeśli dojdzie do rozprawy. Uzyskanymi informacjami też, jak sądzę, nie będą się dzielić na prawo i lewo, bo uzyskują je dla siebie, a nie dla innych. Tak więc, jeśli ktoś chce uzyskać dostęp do danych o AZP (zarówno z rejestru jak ewidencji zabytków archeo) to musi sam przejść całą procedurę. Być może wukazety w końcu zrozumieją, że nie mają szans próbując dostęp utrudniać i uzyskiwanie danych będzie szło szybko. Ale też trzeba pamiętać, że ze zwykłej złośliwości mogą zawsze rzucać kłody pod nogi i bez wiedzy, jak sobie z tym radzić, się nie objedzie. Kto chce uzyskać stosowne informacje musi nauczyć się działać z otwartą przyłbicą, na własną odpowiedzialność i ryzyko i im wcześniej zacznie, tym lepiej dla niego, bo te sprawy ciągną się niestety długo.
Artur

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 3 maja 2012, 21:27 
Specjalista
Specjalista

W bazie orzeczeń NSA oprócz sentencji pojawiła się już osnowa sprawy oraz uzasadnienie wyroku. Nie będę wklejał całości, bo to długaśne, a w każdej chwili dostępne pod adresem:

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/07DD789DA2

Wkleję tylko fragment uzasadnienia Sądu odnośnie marudzenia WKZ, jaki to straszny mają problem z udostępnieniem żądanych informacji, bo nie wiedzą co gdzie leży i strasznie długo musieli by szukać. Sąd na to:

Cytuj:
(...) w świetle powyższych wyjaśnień organu trudno – mając na uwadze poczynione powyżej uwagi – uznać żądane przez skarżącego informacje za "przetworzone" w rozumieniu art. 3 ust. 1 pkt 1 ustawy. Dodać ponadto należy, że jeśliby nawet przyjąć ową czynność za wielce pracochłonną i wymagającą dużych nakładów finansowych, co ewentualnie uzasadniałoby uznać powyższą informację za "przetworzoną", to organ w żaden sposób nie wykazał, nawet orientacyjnie, jaki to byłby mniej więcej okres czasu niezbędny do wykonania tych czynności i z jakimi wiązałoby się to kosztami. Zatem owa ogólnikowość w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji i lakoniczność, nie zezwala nawet na weryfikację przez Sąd racji organu i w konsekwencji podane tam fakty uznać należy za gołosłowne, zaś w obszernej decyzji organu drugiej instancji przywołane przez niego w zasadzie tylko stanowisko judykatury, w niczym nie zmienia powyższych wątpliwości. Z tego mianowicie powodu, że w żadnym stopniu nie uzupełnia stanowiska organu pierwszej instancji.
Reasumując, to że organ do tego czasu nie zdołał uporządkować powyższych danych, nie może automatycznie oznaczać, iż mamy tu do czynienia z informacją przetworzoną, a w konsekwencji "obarczać" tym skarżącego. Gdyby się bowiem kierować tego rodzaju kryterium, to właśnie wszędzie tam, gdzie z różnych powodów nie uporano się dotychczas ze zorganizowaniem owej pracy, w sposób nieuprawniony można by było wykorzystywać do tego celu pojęcie informacji "przetworzonej". W tym miejscu zwrócić jeszcze należy uwagę na fakt, że w takich sytuacjach organ może korzystać w możliwości przewidzianej w art. 13 ust. 2 ustawy, a mianowicie jeżeli informacja publiczna nie może być udostępniona w terminie określonym w ust. 1 (14 dni od dnia złożenia wniosku), podmiot obowiązany do jej udostępnienia powiadamia w tym terminie o powodach opóźnienia oraz o terminie, w jakim udostępni informację, nie dłuższym jednak niż 2 miesiące od dnia złożenia wniosku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 3 maja 2012, 23:15 
Weteran
Weteran

arturborat napisał(a):
Reasumując, to że organ do tego czasu nie zdołał uporządkować powyższych danych, nie może automatycznie oznaczać, iż mamy tu do czynienia z informacją przetworzoną, a w konsekwencji "obarczać" tym skarżącego. Gdyby się bowiem kierować tego rodzaju kryterium, to właśnie wszędzie tam, gdzie z różnych powodów nie uporano się dotychczas ze zorganizowaniem owej pracy, w sposób nieuprawniony można by było wykorzystywać do tego celu pojęcie informacji "przetworzonej".

do roboty lenie !!!!!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 3 maja 2012, 23:43 
Generał Broni
Generał Broni

atylla napisał(a):
do roboty lenie !!!!!

Można to także skomentować jedną z ulubionych scen:

http://www.youtube.com/watch?v=adO1MFr4-7A

:lol:

P.S.
Arturowi znów wielkie brawa za wytrwałość i przetarcie nam szlaku! Nic tak nie otrzeźwia butnych urzędasów jak sądowe uzasadnienie ich zaniedbań i własnego widzimisię.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 19 lipca 2012, 12:53 
Szeregowy
Szeregowy

Nie ma co się dziwić że WKZty nie udostępniają informacji o stanowiskach mimo iż prawnie są to informacje jawne. Polska mentalność jest taka, że jeśli udostępniło by się dokładne informacje o stanowiskach to nastąpiłaby plaga nielegalnych poszukiwań z wykrywaczami metali, wyrywania zabytków z kontekstu i odzierania ich z informacji naukowej. Taka jest prawda, każdy poszukiwacz chce mieć piękną kolekcję w domu, ale nie każdy już myśli o tym że chowając zabytek do prywatnej szuflady pozbawia warstwę archeologiczną cennych danych. Jeśli ktoś chce się bawić w "poszukiwanie skarbów" zapraszam na archeologię. Ja skończyłam te studia, pracuje w zawodzie i robię to co kocham zgodnie z prawem i mając pełen dostęp do informacji na temat stanowisk i badań na nich w całej południowo-zachodniej Polsce i nie wchodząc w konflikty z WKZ.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 129 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]