Teraz jest wtorek, 2 września 2025, 03:21

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 182 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  Następna strona

Jaką kwotą jestem skłonny wesprzeć PZE ?
150 zł/rok wraz z ochroną prawną 46%  46%  [ 227 ]
100 zł/rok wraz z ochroną prawną 36%  36%  [ 176 ]
100 zł/rok ochrona prawna mnie nie interesuje 2%  2%  [ 8 ]
50 zł/rok 5%  5%  [ 24 ]
PZE nie jest mi do niczego potrzebne 4%  4%  [ 21 ]
Dorzucę więcej niż 150 zł rocznie bo idea jest tego warta 7%  7%  [ 34 ]
Liczba głosów : 490
Autor Wiadomość
 Tytuł: Składki w PZE - Ankieta - Bardzo ważne !!!
PostNapisane: piątek, 30 marca 2018, 19:16 
Generał Broni
Generał Broni

stan12
W odwrotnej sytuacji po co komu pomoc prawna skoro będzie miał wszelkie pozwolenia? Kto go będzie miał zawinąć z pola skoro okaże wymagane dokumenty?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Składki w PZE - Ankieta - Bardzo ważne !!!
PostNapisane: piątek, 30 marca 2018, 20:14 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Weź po uwagę, że Policja musi mieć wiedzę co to są za dokumenty, a z pewnością nie mają i takich papierów nie widzieli na oczy.

Kiedyś korzystałem z dwuletniego bezpłatnego wstępu do muzeów i tylko w dwóch muzeach akceptacja okazywanego dokumentu odbyła się bez żadnych przeszkód.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 30 marca 2018, 20:33 
Generał Broni
Generał Broni

frank
Nie wiem jaka jest rzeczywistość ale skoro mają być zatrzymywane osoby bez stosownych pozwoleń to zakładam że Policja wie jak wygląda stosowne pozwolenia żeby nie popełniać błędów.

Z drugiej strony jaki zarzut byłby postawiony osobie z takim pozwoleniem? Że pozwolenie jest fałszywe? Nie potrafię sobie tego wyobrazić.

Dlatego po prostu jestem ciekaw po co ta ochrona prawna osobom posiadającym stosowne pozwolenia.
Czy to forma podobna do OC samochodu?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 30 marca 2018, 20:58 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Jestem pewien, że takich zezwoleń nie widzieli, detektorysta może być poproszony o zaprzestanie poszukiwań, a dokumenty mogą być zatrzymane do wyjaśnienia.
Dotychczas w skali kraju było wydawanych rocznie ok.100 zezwoleń na ściśle określone miejsce i na ściśle określony czas poszukiwań, i prawdopodobnie to się nie zmieni.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 30 marca 2018, 21:50 
Generał Broni
Generał Broni

Jacek w którymś watko wyjaśniał na czy polega pomoc prawna
Jeśli ktoś myśli że z legitką PZE będzie mógł sobie swobodnie biegać po polu i szukać zabytków to jest debilem
Tyle w temacie
ode mnie na pewno kasa pójdzie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 30 marca 2018, 21:53 
Generał Broni
Generał Broni

monty :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 31 marca 2018, 14:12 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

stan12 napisał(a):
Myślę że przydało by się aby ktoś wyjaśnił co oznacza "pomoc prawna" od PZW bo wydaje mi się że wielu uważa że będzie sobie chodził bez wymaganych zezwoleń i w razie wpadki to związek go wybroni, przy prawie obowiązującym na dzień dzisiejszy.
Przed nowelizacją to było łatwiejsze teraz to już tak prosto nie będzie.

Jacek już wyjaśniał , że posiadacze arsenałów w piwnicach i "kolekcjonerzy" fantów ze stanowisk archeo pomocy bezpośredniej od PZE nie otrzymają.
Widzisz Kolego Stan 12, ja własnie wyobrażam sobie ,że będę chodził bez wymaganych zezwoleń i zbierał to co mogę zbierać , i że w razie jak mnie napadnie milicja , to PZE będzie mnie bronił. I dlatego składka musi być wysoka bo takich jak ja może być wielu.
Mozliwe ,że wielu poszukiwaczy w przekonaniu , że PZE ich chroni wyjdzie zza krzaków i zacznie szukać w miejscach, w których wcześniej szukać się bali by nie być napadniętymi przez niby stróżów prawa.
A czy przed nowelizacja było łatwiej, to na razie nie wiadomo , bo chyba jakos drastycznie nie wzrosła ilość spraw przeciwko detektorystom,a pierwszy kwartał juz za nami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 31 marca 2018, 14:16 
Chorąży
Chorąży

Wiadomo wiadomo JaKuba
Mnóstwo osób zrezygnowała z hobby a ci co zostali kryją się jeszcze lepiej.Ot i cała tajemnica braku nawału spraw w sądzie.
U mnie na rejonach zrezygnowali goście co kopią po 20 lat(Pracownicy którzy muszą być niekaralni by wykonywać swoją pracę)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 31 marca 2018, 14:36 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Rysio z Klanu napisał(a):
Wiadomo wiadomo JaKuba
Mnóstwo osób zrezygnowała z hobby a ci co zostali kryją się jeszcze lepiej.Ot i cała tajemnica braku nawału spraw w sądzie.)

Zgadzam się z przedmówcą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 31 marca 2018, 15:22 
Główny Administrator
Główny Administrator

Ilość spraw nie wzrosła bo na polach bagno i jeszcze zamarznięta gleba.
Prace wykopaliskowe na trasie S8 miały rozpocząć się 1 marca. Dziś albo łopaty nie wbijesz albo utoniesz w bagnie.
PZE jest powołana przede wszystkim jako organizacja mająca na celu ucywilizowanie prawa w dziedzinie poszukiwań i kolekcjonerstwa. Ochrona prawna to projekt przejściowy i ma pomóc osobom prześladowanym a nie regularnym grabieżcom.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 31 marca 2018, 15:36 
Generał Broni
Generał Broni

Jacek napisał(a):
. Ochrona prawna to projekt przejściowy i ma pomóc osobom prześladowanym a nie regularnym grabieżcom.

Kim ja będę chodząc u kolegi na polu i zwiną mnie kulsony, prześladowanym, czy grabieżcą?
Zakładając, że pole kolegi to nie stanowisko archeo.

Widzę, że PZE będzie szło w kierunku tylko i wyłącznie legalnego szukania z papierkiem od WKZu, pod czujnym okiem archeo, a nam spontanicznym poszukiwaczom, nie należących do żadnych stowarzyszeń nalepi się naklejkę "grabieżcy"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 31 marca 2018, 15:58 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

JaKuba napisał(a):
stan12 napisał(a):
Myślę że przydało by się aby ktoś wyjaśnił co oznacza "pomoc prawna" od PZW bo wydaje mi się że wielu uważa że będzie sobie chodził bez wymaganych zezwoleń i w razie wpadki to związek go wybroni, przy prawie obowiązującym na dzień dzisiejszy.
Przed nowelizacją to było łatwiejsze teraz to już tak prosto nie będzie.

Jacek już wyjaśniał , że posiadacze arsenałów w piwnicach i "kolekcjonerzy" fantów ze stanowisk archeo pomocy bezpośredniej od PZE nie otrzymają.
Widzisz Kolego Stan 12, ja własnie wyobrażam sobie ,że będę chodził bez wymaganych zezwoleń i zbierał to co mogę zbierać , i że w razie jak mnie napadnie milicja , to PZE będzie mnie bronił. I dlatego składka musi być wysoka bo takich jak ja może być wielu.
Mozliwe ,że wielu poszukiwaczy w przekonaniu , że PZE ich chroni wyjdzie zza krzaków i zacznie szukać w miejscach, w których wcześniej szukać się bali by nie być napadniętymi przez niby stróżów prawa.
A czy przed nowelizacja było łatwiej, to na razie nie wiadomo , bo chyba jakos drastycznie nie wzrosła ilość spraw przeciwko detektorystom,a pierwszy kwartał juz za nami.

A ja kolego JaKuba sobie wyobrażam że jak będę stosował się do obowiązujących przepisów to obrony nie potrzebuje, a jak już złamie prawo to nawet związek mnie nie wybroni.
Ja raczej od związku oczekuje że będzie się starał aby interpretacja i wymagania były jednakowe w całym kraju, aby definicja zabytku i stanowiska archeologicznego była jasna i zrozumiała i żebym mógł zostawić sobie coś co jest raczej pamiątką niż zabytkiem, abym nie musiał składać stosu nikomu nie potrzebnych dokumentów, aby nikt nie nazywał mnie przestępcą i temu podobne.
Chciałbym aby w miarę możliwości starał się aby ta ustawa była bardziej przyjazna dla nas i wskazywała że działamy społecznie dla dobra i odkrywania historii naszego kraju.

Natomiast obrona tylko w wyjątkowych wypadkach bo obrona wszystkich raczej nie możliwa, i myślę że wyobrażenia niektórych kolegów mogą się nie sprawdzić.

Wiem że wielu z kolegów nie zgodzi się ze mną, ale takie jest moje zdanie i je przedstawiam a czy mam racje pokaże czas.
Życzę tym wszystkim którzy organizują PZE wytrwałości i dużo zdrowia bo to nie będzie łatwe i wymagać sporo czasu.
Zbliżają się święta Wielkanocne więc dla wszystkich wszystkiego najlepszego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 31 marca 2018, 16:02 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

monty napisał(a):
Jeśli ktoś myśli że z legitką PZE będzie mógł sobie swobodnie biegać po polu i szukać zabytków to jest debilem
Tyle w temacie

więc jeżeli ludzie i tak będą się musieli starać o stosowne pozwolenia od WKZtu
to przynależenie do PZE jak i ochrona prawna jest zbędna
bo jaki inny miało by to cel ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 31 marca 2018, 16:14 
Podpułkownik
Podpułkownik

Ja chętnie skorzystam z ochrony prawnej przed naciąganiem prawa i oskarżeniami o domniemane przestępstwo. Przypominam kolegę, którego chciano zrobić przestępcą z racji posiadania aluminiowej łyżki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 31 marca 2018, 16:21 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Arpres, taki że wspierasz ludzi którzy właśnie walczą aby nie trzeba było posiadać zezwoleń od WKZ na szukanie poza stanowiskami.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 182 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]