JaKuba napisał(a):
stan12 napisał(a):
Myślę że przydało by się aby ktoś wyjaśnił co oznacza "pomoc prawna" od PZW bo wydaje mi się że wielu uważa że będzie sobie chodził bez wymaganych zezwoleń i w razie wpadki to związek go wybroni, przy prawie obowiązującym na dzień dzisiejszy.
Przed nowelizacją to było łatwiejsze teraz to już tak prosto nie będzie.
Jacek już wyjaśniał , że posiadacze arsenałów w piwnicach i "kolekcjonerzy" fantów ze stanowisk archeo pomocy bezpośredniej od PZE nie otrzymają.
Widzisz Kolego Stan 12, ja własnie wyobrażam sobie ,że będę chodził bez wymaganych zezwoleń i zbierał to co mogę zbierać , i że w razie jak mnie napadnie milicja , to PZE będzie mnie bronił. I dlatego składka musi być wysoka bo takich jak ja może być wielu.
Mozliwe ,że wielu poszukiwaczy w przekonaniu , że PZE ich chroni wyjdzie zza krzaków i zacznie szukać w miejscach, w których wcześniej szukać się bali by nie być napadniętymi przez niby stróżów prawa.
A czy przed nowelizacja było łatwiej, to na razie nie wiadomo , bo chyba jakos drastycznie nie wzrosła ilość spraw przeciwko detektorystom,a pierwszy kwartał juz za nami.
A ja kolego JaKuba sobie wyobrażam że jak będę stosował się do obowiązujących przepisów to obrony nie potrzebuje, a jak już złamie prawo to nawet związek mnie nie wybroni.
Ja raczej od związku oczekuje że będzie się starał aby interpretacja i wymagania były jednakowe w całym kraju, aby definicja zabytku i stanowiska archeologicznego była jasna i zrozumiała i żebym mógł zostawić sobie coś co jest raczej pamiątką niż zabytkiem, abym nie musiał składać stosu nikomu nie potrzebnych dokumentów, aby nikt nie nazywał mnie przestępcą i temu podobne.
Chciałbym aby w miarę możliwości starał się aby ta ustawa była bardziej przyjazna dla nas i wskazywała że działamy społecznie dla dobra i odkrywania historii naszego kraju.
Natomiast obrona tylko w wyjątkowych wypadkach bo obrona wszystkich raczej nie możliwa, i myślę że wyobrażenia niektórych kolegów mogą się nie sprawdzić.
Wiem że wielu z kolegów nie zgodzi się ze mną, ale takie jest moje zdanie i je przedstawiam a czy mam racje pokaże czas.
Życzę tym wszystkim którzy organizują PZE wytrwałości i dużo zdrowia bo to nie będzie łatwe i wymagać sporo czasu.
Zbliżają się święta Wielkanocne więc dla wszystkich wszystkiego najlepszego.