Teraz jest środa, 16 lipca 2025, 02:40

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 148 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: nie moge inaczej odp na PW
PostNapisane: niedziela, 9 lutego 2020, 18:09 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

nadal nie mogę odpowiedzieć na PW. Myśle ,ze moja sprawa skończyła się dobrze z powodu braku możliwości powiązania przedmiotow ( które biegły określił jako zabytki) z nielegalnymi poszukiwaniami

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 lutego 2020, 18:17 
Moderator
Moderator

Sprawę zgłosił policjant , który inwigilował grupy na FB. Poszukiwacza przeszukano i zabezpieczono u niego rożne przedmioty. Same bzdety...Przesłuchana w charakterze świadka pracownica z WUOZ-u w Katowicach zeznała,że są to zabytki archeologiczne. Powołano jednak biegłego z zakresu dzieł sztuki, antyków i pokrewnych, który stwierdził,że przedmioty te nie są zabytkami gdyż nie posiadają wartośći historycznej w rozumieniu wartości historycznej zabytku. Biegły podszedł do sprawy profesjonalnie ...nie chce mi się rozpisywać na ten temat za bardzo. Sprawę umorzono z końcem grudnia. Jednak na początku lutego poszukiwacz otrzymał zawiadomienie z prokuratury o wznowieniu postępowania w związku z uwzględnieniem zażalenia złożonego przez Śląski Wojewódzki Urząd Ochrony Zabytków w Katowicach. Tak to wygląda na chwilę obecną.
O sprawie pisaliśmy na FB.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 lutego 2020, 18:21 
Moderator
Moderator

canabis.dw napisał(a):
nadal nie mogę odpowiedzieć na PW. Myśle ,ze moja sprawa skończyła się dobrze z powodu braku możliwości powiązania przedmiotow ( które biegły określił jako zabytki) z nielegalnymi poszukiwaniami

Ok. Rozumiem. Wysyłam Ci coś na pw.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 lutego 2020, 19:24 
Podporucznik
Podporucznik

Teraz wiem co i jak. Indiana Jones w spódnicy nie może się pogodzić z faktem,że biegły stwierdził, mimochodem zresztą, że się myli. Tak to wygląda patrząc na to z boku i bez emocji.
Smutne to że tacy ludzie, pracujący w WUOZach, tak lekkomyślnie marnotrawią państwowe dotacje, czyli nasze, podatników pieniądze. Nie wszyscy pracownicy tacy są, ale jak widać tacy się trafiają. Marnotrawią pieniądze, bo w razie przegranej, a w tym przypadku wszystko wskazuje że tak będzie, z tych to pieniędzy będzie zapłacony zwrot kosztów postępowania. Nie ma w tym przypadku tłumaczenia że chciała dobrze. Nie, nie chciała, bo doskonale wiedziała że jest ekspertyza biegłego. Ignorowanie tego faktu pokazuje jasno że chce za wszelką cenę pokazać że jest mądrzejsza od biegłego który ma na ten temat odmienne zdanie.
Dlaczego to robi?, ano dlatego bo wie że w razie niepowodzenia nic jej nie grozi, nic nie zapłaci bo koszty będą zapłacone z pieniędzy które otrzymał WUOZ od państwa na działalność tej jednostki. Tak marnotrawi się nasze, bo z naszych podatków pieniądze.
Mylę się w ocenie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 lutego 2020, 21:14 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Odblokowałem PW.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 lutego 2020, 22:00 
Moderator
Moderator

:za

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 10 lutego 2020, 13:40 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Przegrają bo nie mogą obalić opini biegłego. Pytanie która to księżniczka godność by się zdała i jaki konfident z milicji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 10 lutego 2020, 14:09 
Pułkownik
Pułkownik

Sprawy sie maja jak wiele innych w dziedzinach zycia mocno odleglych detektoryzmowi...
Nie bede sie powtarzal ale najwieksza zmiana musi zajsc w mentalnosci "kasty urzedniczej".
Urzednicy musza zrozumiec iz nie sa monarchia a slugami obywateli i maja sumiennie wykonywac zadania, do ktorych sa wyznaczeni.
Tutaj i policjant byl "slabej jakosci", sad o dziwo zachowal sie godnie a pani z WUOZu uznala, ze "sad sadem a sprawiedliwosc musi byc po naszej stronie".. Bo jak mniemam ta pani jest przekonana, ze jak zalapala sie na koryto to ona tam rzadzi i basta! Ona wie najlepiej! Tak wlasnie Mi sie kojarzy sledzac te sprawe. W calym tym nadymanym patosem bredzeniu o "panstwie" jak cien kroczy... wladza, nieodparta potrzeba pokazania kto rzadzi! Czyj zamysl ma byc realizowany..
Pisalem o tym juz kilkukrotnie a swoje przekonanie oparlem o wlasne doswiadczenia z urzednikami oraz postronne z nimi rozmowy.
Duzym krokiem naprzod w poprawianiu jakosci zycia obywateli jest zastepowanie urzednikow aplikacjami zaprogramowanymi na wyreczanie nieudolnych urzednikow, zaplatanych we wlasne widzimisie.. Tak juz sie dzieje w wielu krajach. Ale jak to?! Gotuja sie pewnie niektorzy... to ja studiowalem, uzylem wszelkich znajomosci aby usiasc na stolku i mam sluchac procedur albo zostac zastapiony aplikacja? To po co tyle studiowalem?! To po co tak sie wdzieczylem (albo i odwdzieczalem), zeby teraz uslugiwac petentowi???
A no wlasnie...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 10 lutego 2020, 16:06 
Moderator
Moderator

nomennescio napisał(a):
Urzednicy musza zrozumiec iz nie sa monarchia a slugami obywateli i maja sumiennie wykonywac zadania, do ktorych sa wyznaczeni.

Nie zgadzam się z jednym słowem z twojej wypowiedzi. Urzędnik nie jest sługą, urzędnik pozostaje w służbie cywilnej i swoją pracę winien na tym poczuciu służby opierać. Pojęcie sługa ma wymiar pejoratywny i jeżeli do urzędnika będziesz stosował tego typu nomenklaturę to nie ma się czemu dziwić, że u niektórych może wziąć górę subiektywizm wynikający z poczucia znieważenia. Szanujmy innych i oczekujmy poszanowania.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 10 lutego 2020, 16:48 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Petent z zasady podchodzi z szacunkiem do urzędnika bo chce szybko i dobrze załatwić to z czym przyszedł do urzędu, a mimo to przez pana i władcę najczęściej jest zbywany, poniewierany i traktowany jak zło konieczne, bo z założenia urzędy są dla urzędników, a petenci też z założenia są problemem urzędnika.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 10 lutego 2020, 16:56 
Podporucznik
Podporucznik

Owszem, zgoda że należy szanować urzędnika ale ten urzędnik musi sobie zdawać sprawę z faktu, że jest tam na tym stanowisku aby rozwiązywać problemy z którymi przyszedł petent. Musi mieć w sobie trochę empatii a nie z góry zakładać że ten po drugiej stronie biurka to cwaniak i złodziej. Najważniejsze to że urzędnik ma tak pokierować i załatwić sprawę, aby petent był nie poszkodowany przez jego działania, czy to zamierzone lub z niewiedzy tego urzędnika. Przede wszystkim zaś ma tak postępować aby nie marnować pieniędzy podatnika. Pieniędzy podatnika które idą na jego pensję i na utrzymanie urzędu w którym pracuje.
W takim USA np. są na te sprawy bardzo wyczuleni a odszkodowania idą w miliony dolarów.
Taki urzędnik powinien być natychmiast, po nagłośnieniu i zbadaniu sprawy, zwolniony ze stanowiska i wydalony z urzędu. Tak to działać i u nas powinno.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 10 lutego 2020, 18:21 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

pomijacie panowie jedna kwestie, mianowicie ci wszyscy urzędnicy (biegli, prokuratorzy, policjanci)przekonywani są przez jakby ekspertów (archeologów) że podejmowane działania są słuszne i konieczne, a wszelkie interpretacje i w tym nadinterpretacje mają tu służyć dobru ogólnemu tzn. ochronie "dziedzictwa narodowego" i niestety bardzo jest ciężko z pozycji poszukiwacza przekonać kogoś, że tak nie jest

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 10 lutego 2020, 23:04 
Podporucznik
Podporucznik

canabis.dw napisał(a):
pomijacie panowie jedna kwestie, mianowicie ci wszyscy urzędnicy (biegli, prokuratorzy, policjanci)przekonywani są przez jakby ekspertów (archeologów) że podejmowane działania są słuszne i konieczne, a wszelkie interpretacje i w tym nadinterpretacje mają tu służyć dobru ogólnemu tzn. ochronie "dziedzictwa narodowego" i niestety bardzo jest ciężko z pozycji poszukiwacza przekonać kogoś, że tak nie jest

Masz rację. Po przeczytaniu tych wszystkich przypadków widać to jak na dłoni. Chodzi jedynie o to aby działała ustawa o odpowiedzialności urzędniczej za podejmowane decyzje. Tyle i aż tyle.
Ustawa niby jest ale nie słyszałem aby jakiś urzędnik został na mocy tej ustawy ukarany.
Gdyby pani Indiana Jones została zmuszona zapłacić koszty postępowania z własnej kieszeni a nie cudzymi pieniędzmi, to dwa razy by się zastanowiła mając opinię biegłego, czy nadal się odwoływać wiedząc że sprawa przegrana i znowu trzeba będzie zapłacić.
To takie proste że zastanawiam się dlaczego ta ustawa nie działa.
Skończyły by się wyimaginowane wojenki z petentami. Owszem, kopałeś na stanowisku archeo czy w strefie zakazanej to inna bajka i tam mogą się jeden z drugim wykazać.
Druga sprawa to konkrety;
dostępna mapa, szczegółowa,aktualna, na stronie WKZ . Tak zrobiona aby każdy mógł bez problemu sobie ściągnąć i skserować. Mam mapę i widzę gdzie mogę a gdzie nie. Dodatkowo powinny być takie stanowiska archeo oznakowane tablicami ostrzegawczymi z mapką odkąd dokąd. Włazisz i kopiesz to masz pod górkę .
Jesteś poza terenem , możesz szukać. Proste jak zwój drutu.
Wiem że to przypomina walkę z wiatrakami ale od czegoś trzeba zacząć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 11 lutego 2020, 00:59 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

witaj DANIELU głowa do góry ja za nic przeleżałem pod celą 297 dni nie złamali mnie walczę o kolekcję okradli mnie na obecną chwilkę zamiatają pod dywan,ale jak kiedyś go zwiną to się przewrócą o swe błędy wierzę w to.pozdrawiam walcz nie poddawaj się lepiej polec w walce niż w niewoli :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 24 czerwca 2020, 20:24 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Witam. Wygląda na to, że moja radość była przedwczesna...
Dziś otrzymałem takie oto pismo:
Może mi ktoś powiedzieć co to w praktyce oznacza?

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 148 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]