Załączam niżej skargę, może się przydać też innym, bo tricki urzędów są zawsze identyczne.
Pouzupełniaj daty pism w tekście. 100 zł musisz wpłacić na konto WSA w Opolu (nr. konta znajdziesz w necie). W polu tytułem wpisz: "skarga na bezczynność WKZ w Opolu w sprawie informacji publicznej". Skargę wysyłasz na adres WKZ, oni ją przekazują do sądu z aktami sprawy.
Miejscowość, data....
imię, nazwisko
adres
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Opolu
za pośrednictwem
Opolskiego Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków
Skarżący:
adres
Strona przeciwna:
Opolski Wojewódzki Konserwator Zabytków
ADRES WPISZ
Skarga
na bezczynność Opolskiego Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków
w sprawie informacji publicznej
Działając w imieniu własnym, na podstawie art. 3 § 2 pkt. 8 w zw. z pkt. 4 ustawy z 30 sierpnia 2002 r. – Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi, wnoszę skargę na bezczynność Opolskiego Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków w przedmiocie nieudostępnienia w terminie informacji publicznej poprzez naruszenie przepisów:
- art. 61 ust. 1 i 2 Konstytucji RP i art. 1 ust. 1 w zw. z art. 10 ust. 1 i art. 13 ust. 1 i art. 14 ust. 1 ustawy z dnia 6 września 2001 r. o dostępie do informacji publicznej (dalej: u.d.i.p.) poprzez nieudostępnienie informacji publicznej zgodnie z wnioskiem w określonym terminie.
Jednocześnie wnoszę o:
1.zobowiązanie strony przeciwnej do dokonania czynności w zakresie udostępnienia informacji publicznych zgodnie z moim wnioskiem złożonym dnia WPISZ DATĘ WNIOSKU,
2.zasądzenie kosztów postępowania według norm przepisanych.
Uzasadnienie
Wnioskiem z dnia .... (UWAGA _ SPRAWDŹ DATĘ WNIOSKU) 2012 r. zwróciłem się do WKZ o udostępnienie informacji publicznej w przedmiocie:
1. Wszystkich stron ksiąg oznaczonych literą "C" w rozumieniu § 2 ust.1pkt. 3 rozporządzenia Ministra Kultury z dnia 26 maja 2011. w sprawie prowadzenia rejestru zabytków, krajowej, wojewódzkiej i gminnej ewidencji zabytków oraz krajowego wykazu zabytków skradzionych lub wywiezionych za granicę niezgodnie z prawem czyli wszystkich stron z rejestru zabytków archeologicznych dla woj. Opolskiego
1.
2. Kart ewidencji zabytków archeologicznych wchodzących w skład ewidencji zabytków dla woj. opolskiego w rozumieniu art. 22 ust. 2 ustawy o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami i rozporządzenia Ministra Kultury z dnia 26 maja 2011 w sprawie prowadzenia rejestru zabytków, krajowej, wojewódzkiej i gminnej ewidencji zabytków oraz krajowego wykazu zabytków skradzionych lub wywiezionych za granicę niezgodnie z prawem dla wszystkich zabytków archeologicznych leżących na obszarze gmin: Dobrzeń Wielki, Lubsza, Łubniany, Murów, Pokój, Popielów,
Wnosiłem o przesłanie wyżej wymienionych informacji w postaci fotokopii na płycie CD na mój adres pocztowy, zastrzegając równocześnie anonimizację danych wrażliwych dotyczących osób prywatnych.
Pismem z dnia .... (UWAGA SPRAWDŹ) otrzymałem odpowiedź, w której WKZ informuje, iż żądane przeze mnie informacje mogą być uznane za informację przetworzoną oraz że znajdują się na stronie internetowej urzędu i wskazał, iż informacje udostępniane są przez Urząd Ochrony Zabytków w Opolu na zasadach regulaminu archiwum urzędu.
W odpowiedzi pismem z dnia..... roku wezwałem WKZ do usunięcia naruszenia prawa i udostępnienia żądanej informacji zgodnie z wnioskiem, gdyż informacje na stronie internetowej urzędu nie są tymi, o które wnosiłem. Wskazałem też, iż zgodnie z art.14 ust. 1 udostępnienie informacji publicznej musi nastąpić w sposób i w formie zgodnych z wnioskiem. Mimo że moim zdaniem żądana informacja nie jest informacją przetworzoną, wskazałem także przesłanki przemawiające za tym, iż jej udostępnienie leży w interesie publicznym.
W odpowiedzi na wezwanie pismem z dnia........ WKZ podtrzymał swoje wcześniejsze stanowisko.
Art. 61 Konstytucji RP z 1997 r. stanowi, że obywatel ma prawo dostępu do wiedzy o działalności władz publicznych. Działalność władz publicznych prowadzona jest w oparciu o art. 7 Konstytucji, który stanowi, że organy władzy publicznej działają na podstawie i w granicach przepisów prawa. Oznacza to, że każdy organ, w zakresie swoich kompetencji wykonuje zadania publiczne w oparciu o konkretne przepisy powszechnie obowiązującego prawa. Potwierdza to również treść art. 1 ust. 1 u.d.i.p. , który stanowi, że informację publiczną stanowi każda informacja o sprawach publicznych. Szeroką interpretację tego przepisu wyłożył Naczelny Sąd Administracyjny w wyroku z dnia 30 października 2002 roku,wskazując, iż informację publiczną stanowią informacje wytworzone przez władze publiczne oraz osoby pełniące funkcje publiczne oraz inne podmioty, które wykonują funkcje publiczne lub gospodarują mieniem publicznym (komunalnym lub Skarbu Państwa), jak również informacje odnoszące się do wspomnianych władz, osób i innych podmiotów, niezależnie od tego, przez kogo zostały wytworzone” (II SA 181/02).
Do prowadzenia rejestru i ewidencji zabytków zobowiązuje WKZ ustawa o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami.
Ustawa o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami jak też akty wykonawcze do niej w żaden sposób nie określają sposobu i zasad udostępniania informacji z ewidencji i rejestru zabytków. Nie zawierają też delegacji dla WKZ, która pozwalałby domniemywać, iż informacje te mają być udostępniane na jakichś szczególnych zasadach i że udostępnianie ich podlega jakimkolwiek ograniczeniom. W art. 6 pkt. 3 f u.d.i.p. ustawodawca bezpośrednio wskazał, iż udostępnianiu podlega w szczególności informacja o rejestrach, ewidencjach i archiwach. Należy zatem przyjąć, iż winny być udostępniane w trybie przewidzianym w ustawie o dostępie do informacji publicznej, w tym w formie określonej we wniosku. A zatem na podstawie art. 61 ust 4. Konstytucji RP właściwą ustawą określającą tryb dostępu do żądanych przeze mnie w treści wniosku informacji będzie ustawa z dnia 6 września 2001 roku o dostępie do informacji publicznej.
Mój wniosek nie został zrealizowany, gdyż dane wskazane na stronie internetowej urzędu nie są informacjami, o które wnosiłem. Zawartość księgi rejestru zabytków oraz karty ewidencyjnej zabytku reguluje rozporządzenia Ministra Kultury z dnia 26 maja 2011. w sprawie prowadzenia rejestru zabytków, krajowej, wojewódzkiej i gminnej ewidencji zabytków oraz krajowego wykazu zabytków skradzionych lub wywiezionych za granicę niezgodnie z prawem. Zgodnie z § 3 ust.1 i 2 tego rozporządzenia księga rejestru zabytków zawiera 11 rubryk dla każdego zabytku wpisanego do rejestru. Zawartość tych rubryk jest ściśle określona. Tabela na stronie internetowej urzędu zawiera zaś tylko nazwę zabytku i miejscowość, gdzie jest położona. Brakuje tam choćby danych wymaganych w myśl § 3 ust.2 pkt.5:
miejsce położenia lub przechowywania zabytku — adres miejsca położenia lub przechowywania zabytku, z podaniem nazwy miejscowości, nazwy ulicy i numeru posesji, oraz nazwy gminy i powiatu
czy § 3 ust.2 pkt.7:
numer katastru nieruchomości — nazwę własną jednostki ewidencyjnej oraz jej identyfikator w krajowym rejestrze urzędowym podziału terytorialnego kraju, nazwę obrębu lub jego numer oraz numer działki;
a także innych danych wymaganych przez w/w rozporządzenie.
Także w przypadku kart ewidencyjnych w/w rozporządzenie określa dokładnie, co powinny one zawierać. Zawiera ono także urzędowy powszechnie obowiązujący wzór karty ewidencyjnej. I, jak w przypadku danych z rejestru zabytków, strona internetowa UOZ Opole podaje jedynie część danych wymaganych w/w rozporządzeniem. Nie można się zatem zgodzić ze stanowiskiem WKZ, iż po anonimizacji danych wrażliwych, informacje o które wnosiłem, byłyby tożsame z tymi na stronie internetowej urzędu.
Nie bez znaczenia jest też, że strona internetowa o adresie
http://www.wuozopole.pl nie jest stroną Biuletynu Informacji Publicznej, zatem nie może tutaj mieć w ogóle zastosowania art. 10 ust. 1 u.d.i.p.
W wyroku z dnia 6 września 2012 r. sygn. akt II SAB/Wa 204/12 WSA w Warszawie stwierdził, iż dane z rejestru zabytków są informacją publiczną i podlegają udostępnieniu na zasadach określonych w u.d.i.p. Nadto, ponieważ w tamtej sprawie skarżony organ także powoływał się na fakt umieszczenia żądanych przez wnioskodawcę danych na swojej stronie internetowej, warto przytoczyć fragment z uzasadnienia wskazanego wyroku:
"Umieszczenie żądanej informacji na stronie internetowej urzędu nie zwalniało od udzielenia odpowiedzi na wniosek skarżącego. Taki skutek pociągałoby bowiem jedynie umieszczenie stosownej informacji w Biuletynie Informacji Publicznej. Tym bardziej, że zamieszczone na stronie internetowej informacje nie stanowiły realizacji wniosku skarżącego, gdyż były niepełne, co potwierdził pełnomocnik organu na rozprawie i stwierdził, że strony internetowe urzędu nie są stronami Biuletynu Informacji Publicznej."
Podobnie wypowiedział się WSA we Wrocławiu w wyroku z dnia 28 listopada 2012 r. sygn. akt IV SAB/Wr 96/12, gdzie sprawa dotyczyła tak danych z rejestru zabytków jak też kart ewidencji zabytku.
Zważywszy wszystko co powyżej, wnoszę jak na wstępie.
Imię, nazwisko
Załączniki:
1. Potwierdzenie wniesienia opłaty sądowej.