Teraz jest poniedziałek, 26 stycznia 2026, 19:04

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 stycznia 2008, 18:53 
Plutonowy
Plutonowy

Jestem za stworzeniem jakiejś strony przeznaczonej wyłącznie do tego celu. Deklaruję się na zdobycie jek największej liczby podpisów(nie tylko 25-50), z kasą będzie gorzej bo nie mam żadnych dochodów, ale jeżeli będę w stanie to wpłace ile będzie możliwe. Dałem link do tego tematu na forum www.scrapmetalhunters.fora.pl

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 stycznia 2008, 19:10 
Mr. Sturmgewehr

Zanim wszyscy ochoczo i spolecznie zabiora sie do zbiorki podpisow polecam lekture http://prawo.ngo.pl/x/4769;jsessionid=9 ... 1219D100BA To nie tak na lapu capu tylko kilka formalnych warunkow tez trzeba spelnic - to samo ze zbiorka kasy: http://prawo.ngo.pl/x/1162

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 stycznia 2008, 19:23 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Witam.. nie zabierałem do tej pory głosu, ale uważnie śledzę.. nie żebym chciał kogoś zniechęcać, ale w latach '90-tych pracowałem w NGO i wiem, że bez sponsorów to ciężka sprawa.. a załatwianie spraw społecznych (osiedla) za friko już mi bokiem wychodzi.. niemniej jednak życzę powodzenia..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 stycznia 2008, 22:00 
Major
Major

Ze swojej strony deklaruję przemycenie nieokreślonej jeszcze liczby podpisów i udział w zrzutce. :za

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 stycznia 2008, 22:26 
Specjalista
Specjalista

Jestem pesymistą. Przed dwoma lub trzema laty była podobna inicjatywa na forum Odkrywcy. Jak zwykle skończyło się na gadaniu, bo gdy trzeba było przejść od słów do czynów, to wszyscy mieli ważniejsze sprawy. Obym tym razem się mylił.
Mam wrażenie, że środowisko poszukiwaczy, przynajmniej warszawskie nie chce już współpracować ani spotykać się. W 2003 r. część ludzi miała jeszcze ochotę spotykać się raz w miesiącu w Szparce przy placu Trzech Krzyży, w grudniu 2003 i 2004 byli jeszcze chętni na ognisko w Powsinie na zakończenie sezonu. Kiedy próbowałem zorganizować takie ognisko w 2005 r. nie było już zainteresowanych. Teraz kontaktują się tylko dobrzy znajomi w ramach hermetycznych grupek. Miejscówek coraz mniej a fanty nie grzyby.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 stycznia 2008, 19:07 
Szeregowy
Szeregowy

Witam, wszedlem z linka na innym forum jako zywo zainteresowany tematem. Osobiscie wchodze w taki temat, zarowno finansowo jak i organizacyjnie. Takze na poczatek moge dac miejsce na serwerze i domene, jako ze projekt powinien byc dostepny dla wszystkich zainteresowanych. PS jest forum zamknietym a poza tym jest wielu poszukiwaczy ktorzy z roznych powodow na forach sie nie rejestruja.

Jakis czas temu rozmawialem z prawnikami w mojej firmie o projekcie ustawy, czesc pracy mozna samodzielnie wykonac ale doswiadczony legislator bedzie na pewnym etapie niezbedny (co oznacza fundusze).

Poza tym trzeba pomyslec nie tylko o kopaniu ale takze o kolekcjonerach. Pamietajcie jak wiele osob zbiera a nie szuka. I za kilka niezbitych splonek lub wytartych rzymkow z Bulgarii sa oskarzani jak zwykli kryminalisci.

Generalna uwaga - ja bym powolal fundacje lub stowarzyszenie - wtedy i latwiej zbierac fundusze i rozmawiac z urzedami itp.

Pozdrawiam,

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 26 stycznia 2008, 00:03 
Generał Broni
Generał Broni

Mam wrażenie, że wywarzacie otwarte drzwi. Przecież istnieje już całkiem sporo stowarzyszeń poszukiwaczy i to od dawna, a ustawa i tak się nie zmieniła. W żadnm razie nie chcę Was zniechęcać, ale nie róbcie sobie zbyt wielu nadziei ;) Chyba, że któryś z Was ma wysoko postawonych przyjaciół.
Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 stycznia 2008, 18:41 
Generał Brygady
Generał Brygady

Lipek napisał(a):
Mam wrażenie, że wywarzacie otwarte drzwi. Przecież istnieje już całkiem sporo stowarzyszeń poszukiwaczy i to od dawna, a ustawa i tak się nie zmieniła. W żadnm razie nie chcę Was zniechęcać, ale nie róbcie sobie zbyt wielu nadziei ;) Chyba, że któryś z Was ma wysoko postawonych przyjaciół.
Pozdrawiam!

Są niby stowarzyszenia, ale czy przynależenie do jakiegoś z takowych zwalnia od przestrzegania przepisów w ustawie?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 stycznia 2008, 14:23 
Generał Broni
Generał Broni

A to przynależenie do Waszego stowarzyszenia będzie a priori od stosowania tych przepisów zwalniać? :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 stycznia 2008, 23:20 
Główny Administrator
Główny Administrator

Żeby wprowadzić pod obrady obywatelski projekt ustawy nie trzeba zakładać żadnego stowarzyszenia. Wystarczy natomiast zgromadzić odpowiednią ilość podpisów. Jeżeli uzbieracie te podpisy to nie znaczy, że w tym kształcie ustawa taka przejdzie. Należy ją w prawidłowy sposób napisać, a co najważniejsze uzyskac poparcie. Taki projekt trafi do odpowiedniej komisji i zapewniam Was, że padnie. Dlaczego ? Otóż przepisy, które chcemy zaproponować nie będą dotyczyły tylko nas i moga byc wykorzystane do różnego rodzaju nadużyć czemu strona "przeciwna" na pewno da odpór. Tak więc uważam, że jeżeli nie stworzymy tej ustawy razem z środowiskiem archeo to nie stworzymy jej wcale.
W najbliższym czasie tzn w kwietniu będzie organizowane cos w rodzaju konferencji, której efektem ma być projekt ustawy nam przychylnej. Z naszego środowiska jest zaangażowanych parę osób do prac nad tą ustawą. Co z tego wyniknie zobaczymy wkrótce.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 stycznia 2008, 09:54 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

FDJ napisał(a):
W najbliższym czasie tzn w kwietniu będzie organizowane cos w rodzaju konferencji, której efektem ma być projekt ustawy nam przychylnej. Z naszego środowiska jest zaangażowanych parę osób do prac nad tą ustawą. Co z tego wyniknie zobaczymy wkrótce.

Jak mawiali starożytni Polacy "Nic o nas bez nas".
1. Jakie są założenia żeby ustawa była "przychylna" :que
2. Kto z naszego środowiska (i czy to jest jeszcze "nasze" środowisko) ma mandat na to żeby takie prace podejmować :que
pozdrawiam
juras

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 stycznia 2008, 13:59 
Generał Broni
Generał Broni

Heh :)
Wiedziałem od razu, że jak FDJ napisze swojego posta, to pojawią się takie głosy jak jurasa: nic o nas bez nas, kto wam dał mandat, kto was wybrał...generalnie płacz i jęki jak zwykle pokrzywdzonych.
Mandat dostali Ci, którzy od dawna pracują nad zmianą naszego wizerunku i współpracą ze srodowiskiem archeo. A przy tym mają kompetencje, żeby w takim projekcie uczestniczyć. I to jest zasadne i jedyne rozsądne wyjście. Bo jak inaczej mielibyśmy wybrać swoich przedstawicieli? Przez ankietę, po ilości postów ;) ?
Zanim ktoś zacznie marudzić i święcie się oburzać, niech pomyśli, co sam zrobił aby zmienić obecną sytuację. Płacze i jęki na forach internetowych, jak to jest źle i jak nas nie lubią, nie zaliczają się do prób zmiany prawa :bir

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 stycznia 2008, 16:07 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Lipek napisał(a):
Mandat dostali Ci, którzy od dawna pracują nad zmianą naszego wizerunku i współpracą ze srodowiskiem archeo. A przy tym mają kompetencje, żeby w takim projekcie uczestniczyć. I to jest zasadne i jedyne rozsądne wyjście. Bo jak inaczej mielibyśmy wybrać swoich przedstawicieli? Przez ankietę?

Nie, pocichutku, żeby nikt nie wiedział :1 .

pozdrawiam
juras
PS A czytałeś "Folwark zwierzęcy?".

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 stycznia 2008, 16:31 
Generał Broni
Generał Broni

juras napisał(a):
Lipek napisał(a):
Mandat dostali Ci, którzy od dawna pracują nad zmianą naszego wizerunku i współpracą ze srodowiskiem archeo. A przy tym mają kompetencje, żeby w takim projekcie uczestniczyć. I to jest zasadne i jedyne rozsądne wyjście. Bo jak inaczej mielibyśmy wybrać swoich przedstawicieli? Przez ankietę?

Nie, pocichutku, żeby nikt nie wiedział :1 .

pozdrawiam
juras
PS A czytałeś "Folwark zwierzęcy?".

Sorry Juras ale jesteś z lekka przewrażliwony :/
Nie sądzisz , że właśnie środowisko czynnych eksploratorów wraz w archeo mają mandat do reprezentowania nas na zewnątrz ?
Jeśłi myśłisz inaczej to zaproponuj jakiś lepszy pomysł !
Myślę że to dobra inicjatywa i czekajmy na jej efekty - ale jeśłi masz zamiar unosić sięhonorem , że Ty nie bierzesz w tym udziału - no cóż - to już chyba Twój problem.
Pozdrawiam i życzę więcej luzu :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 stycznia 2008, 16:33 
Moderator
Moderator

Czy po cichutku czy głośno... Co za różnica... Ważne, żeby skutecznie!
Ile już było jęków i płaczu na forum PS i O? Efekt? Żaden!
Jak chcesz coś robić to nie męcz klawiatury i zacznij działać. Zgłoś swoją kandydaturę w wątku Kocia "Rada Starszych" itd.
Nie dziw sie, że niektóre rzeczy są planowane bez rozgłosu i zapraszania wszystkich chętnych. To kwestia zaufania...
Tak jak wspólne akcje z archeo.
Jeżeli myslisz, że powinno być ogłoszenie na forum, że może jechać kto chce to gratuluję poczucia humoru.
Dzięki Bogu komunizm zdechł jakiś czas temu i pojęcie wszystko dla wszystkich (czyli niczyje) straciło sens...
A jeżeli legalne poszukiwania mają się stać Elitarnym Klubem? No to co? Trzeba wszystko zrobić, żeby się w nim znaleźć...
Projekt, o którym wspomniał FDJ moim zdaniem jest odważny i może być (chociaż nie musi) momentem zwrotnym w aspekcie wspólpracy poszukiwacze vs archeo.
Niewątpliwie będzie to wsadzenie kija w mrowisko.

Pozdrawiam, mab1978.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]