Teraz jest poniedziałek, 7 lipca 2025, 10:34

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Strefa ochronna wokół zabytków
PostNapisane: piątek, 22 sierpnia 2014, 09:17 
Porucznik
Porucznik

Przeszukałem forum ale nie znalazłem zadowalającej mnie odpowiedzi na temat stref ochronnych wokół zabytków.
Czy może ktoś przytoczyć definicję takiej strefy?

Chciałbym widzieć co mogę odpowiedzieć jeśli przytrafi mi się taka sytuacja jak ostatnio.

Jakieś 500 m od zabytkowego cmentarza spotkał mnie skądinąd rozgarnięty i w miarę zorientowany (?) pan policjant i poinformował że kopanie w strefie ochronnej wokół zabytku/stanowiska archeo jest zabronione.
Po tym fakcie przeszukałem wykaz zabytków dostępny na stronie dziedzictwa narodowego i tam figurują jedynie wykazy zabytków bez żadnych informacji o strefach ochronnych i ich wielkości.

W co drugiej wiosce jest zabytkowy kościół czy coś innego i na upartego wszystkie pola wokoło można by podciągnąć pod strefę ochronną zabytku, mylę się?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Strefa ochronna wokół zabytków
PostNapisane: piątek, 22 sierpnia 2014, 10:42 
Major
Major

Sporo informacji znajdziesz w Miejscowym Planie zagospodarowania Przestrzennego - w porządnym planie znajdziesz porządną mapkę z pozaznaczanymi stanowiskami, zabytkami wpisanymi do rejestru, strefami ochronnymi itp.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 26 sierpnia 2014, 15:30 
Sierżant
Sierżant

Ustanowienie strefy ochronnej do jedna z form ochrony zabytków, dokonywana z reguły przez wpis w planie zagospodarowania (art. 7 ustawy o ochronie zabytków...). Strefa ochrona dotyczy m.in. zabytków nieruchomych wpisanych do rejestru i ich otoczenia, innych zabytków nieruchomych, znajdujących się w gminnej ewidencji zabytków oraz parków kulturowych. Jak napisał bayo, obszaru danej strefy należy szukać w konkretnym planie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 27 sierpnia 2014, 20:36 
Pułkownik
Pułkownik

Z moich doświadczeń wychodzi że strefa to nie metry, kilometry tylko zasada że nikt cę nie może kojarzyć że szukasz, kopiesz, masz wykrywkę. To najlepsza strefa bezpieczeństwa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 28 sierpnia 2014, 12:03 
Major
Major

Chyba lekko przesadzasz...jak chodząc z wykrywką możesz udawać , że jej nie masz. Moim zdaniem nie ma się co kitrać przed ludźmi, bo to tylko wzmaga ich podejrzliwość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 28 sierpnia 2014, 12:24 
Generał Broni
Generał Broni

Dobrze zrozumiałem, że Kolega próbuje dopytać o coś co ma być wokół strefy ochrony archeologicznej ? Bo nie rozumiem.
Plan zagospodarowania przestrzennego da Ci odpowiedź gdzie są i jakie obszary objęte są różnego stopnia ochroną, a konkretnie mapa i opisy. Tam nie wchodź i tyle.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 września 2014, 21:45 
Porucznik
Porucznik

emil napisał(a):
Dobrze zrozumiałem, że Kolega próbuje dopytać o coś co ma być wokół strefy ochrony archeologicznej ? Bo nie rozumiem.
Plan zagospodarowania przestrzennego da Ci odpowiedź gdzie są i jakie obszary objęte są różnego stopnia ochroną, a konkretnie mapa i opisy. Tam nie wchodź i tyle.

Przepraszam że dopiero teraz odpisuję ale ucichło w wątku i umknęły mi ostatnie odpowiedzi.
Szukam jakiejś definicji/zasady dotyczącej strefy ochronnej wokół zabytków.

Podałem przykład cmentarza, i pola ornego odległego od niego jakieś 500m, na którym spotkany :cop powiedział, że to jest strefa ochronna i kopać nie wolno.
Przejrzałem dostępne na oficjalnych stronach plany zagospodarowania i nic tam nie było.
I w tej "strefie ochronnej" rolnik talerzuje, orze na 40 cm, sypie nawozy itd., ciekawe czy ktoś mu powie że to strefa ochronna :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 września 2014, 22:16 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
...możliwe, że spotkany policjant sam kopie, albo ma kolegów kopiących,
...możliwe, że po prostu dał pokaz władzy (jeżeli użył określenia: „wokół zabytku/stanowiska archeo”),
...możliwe, że rzeczywiście jest tam stanowisko archeo wpisane do rejestru zabytków, i nie chodzi o cmentarz,
...itd. :)

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]