Teraz jest piątek, 18 lipca 2025, 21:51

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Czy unikać tylko miejsc wpianych w WKZ w kartach typu "C" ?
PostNapisane: wtorek, 14 października 2014, 19:34 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Witam

Mam w planach pobiegać z wykrywką po okolicach starych, zrujnowanych i opuszczonych dworków. (na teren samego dworku nie mam zamiaru się zapuszczać, choć to i tak już ruina) i szukając w necie danych dojazdowych do wybranego miejsca trafiłem na taki przypis "

"Forma ochrony prawnej - Wpisy w wojewódzkim rejestrze zabytków:

Park dworski w Bujnicach, nr rej.: 289 z 1983-08-31
Park dworski w Bujnicach, nr rej.: 289 z 1995-07-14"

Mam od łódzkiego WZK wykaz zabytków archeologicznych (z kart typu "C") i tam to miejsce nie figuruje, figuruje natomiast - co sprawdziłem - w zestawieniu "ZABYTKÓW NIERUCHOMYCH" (czyli w kartach typu "A" - zabytek nieruchomy)

W innych postach na tym forum, koledzy znający się na rzeczy, zalecali (w celu uniknięcia niepotrzebnych nieprzyjemności) żeby wystąpić do miejscowych WKZtó (na podstawie prawa o dostępie do informacji publicznej) o wydanie kart typu "C" - a jak już taki rejestr dostaniemy - unikać chodzenia po terenach tam wpisanych. co też mam zamiar robić - omijać z daleka :roll:

I właśnie w związku z tym nasunęło mi się takie pytanko - a jak się ma sprawa z terenami (i teoretycznie - zabytkami) wpisanymi do rejestru w księgach typu "A". Czy tam też lepiej nie wchodzić?

W związku z tym, że doświadczeni i bardziej biegli w prawie koledzy zachęcali do do tego, aby piać do WKZ-tów tylko o karty. typu "C" byłem przekonany, że na innych "terenach" można spokojnie szukać, a teraz już nie jestem tego taki pewny.

Nie chiałbym naciąć się na jakąś "minę" więc na razie wstrzymam się z moim planowanym wypadem i jak zawsze w takich momentach mam prośbę - jakby ktoś mądrzejszy, znający się na naszym prawie miał jakieś konkretne dane na ten temat i zechciał się nimi podzielić to będę wdzięczny

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Czy unikać tylko miejsc wpianych w WKZ w kartach typu "C
PostNapisane: niedziela, 19 października 2014, 13:46 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Trochę to smutne, że nie znalazł się na razie nikt, kto znałby odpowiedź na moje pytanie :roll:
Trochę liczyłem na kol. "arturborat" bo widać po jego postach że ma olbrzymią wiedzę w "tych" tematach, a co ważniejsze, chętnie się nią dzielił, ale niestety jak wynika z historii wejść, nie było go tu od czerwca.

No trudno, poczekam jeszcze, a nuż znajdzie się ktoś znający odpowiedź a na razie dalej muszę szukać w przepastnych ostępach internetu.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 19 października 2014, 14:14 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
...unikaj jakichkolwiek miejsc z jakiejkolwiek ewidencji wukazetu, poza tym niektóre miejsca mogą być po zgłoszeniu, lub w trakcie badań i mogą być jeszcze nie wciągnięte w ewidencję.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 19 października 2014, 20:35 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Oki - dzięki za poradę

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]