Teraz jest środa, 23 lipca 2025, 06:40

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Nagrody za odkrycie, znalezienie zabytków archeologicznych.
PostNapisane: czwartek, 25 grudnia 2014, 19:22 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Dlaczego nagrody za odkrycie lub znalezienie zabytków archeologicznych są tak rzadko przyznawane?

...odpowiada Sekretarz Stanu w Ministerstwie Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Piotr Żuchowski (10-08-2012 r.), na interpelację posła Macieja Orzechowskiego w sprawie przypadkowo odkrytych zabytków archeologicznych (27-06-2012 r.):
Cytuj:
Kwesta nagradzania jest drugorzędna i nie powinna być nadmiernie akcentowana. Oczekiwanie korzyści finansowej w zamian za zrealizowanie ustawowych obowiązków nie powinno być głównym motywem postępowania znalazcy zabytku. Ubocznym skutkiem szerokiej kampanii informacyjnej o nagrodach mogłoby być wzmożone zainteresowanie działalnością poszukiwawczą wśród osób powodowanych jedynie chęcią zysku.

Na marginesie należy wyjaśnić, że ustawa o ochronie zabytków w obecnym brzmieniu nie przewiduje tytułu do przyznania gratyfikacji na rzecz znalazcy, który ujawnił zabytek w następstwie przedsięwzięcia podjętego bezpośrednio w tym celu. Nie ma przy tym znaczenia, że rezultat poszukiwań uwarunkowany jest czynnikiem losowym.

...interpelacja i odpowiedź: http://www.maciejorzechowski.pl/15699/i ... znych.html

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Nagrody za odkrycie, znalezienie zabytków archeologiczny
PostNapisane: piątek, 26 grudnia 2014, 20:12 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

No wlaśnie.

W związku z tym tematem, ostatnio podczas spotkania z przedstawicielami NID-u, zadałem pytanie: aby Pan z NiD przedstawił jak wg niego można podzielić użytkowników wykrywaczy, na jakie podstawowe grupy i wg niego której z tych grup istnieje możliwość wydania nagrody a której nie:).

Biedny zrobił wielkie oczy i stwierdził że jak znalezione za pomocą wykrywacza to nie ma przypadkowości odkrycia i kropka:(.

Na szczęście kończę pewną akcję z tym związaną i już wkrótce przedstawie jej efekty:).
Pozdrawiam Saper

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 27 grudnia 2014, 00:04 
Generał Broni
Generał Broni

...Dlatego moja dewiza od lat brzmi: z instytucjami państwowymi i ich urzędnikami najlepiej nie mieć nic wspólnego i ich "nagrody" mieć tu: :dupa

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 12 lutego 2015, 19:20 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Mam namiar na miejscówkę,gdzie szkopy coś zakopywali w ziemi,na zdjęciach satelitarnych faktycznie widać inny kolor ziemi w miejscu mi wskazanym.Muszę jeszcze dopytać osoby ,która mi to przekazała o więcej szczegółów.Niebawem podskocze tam z wykrywką zobaczę czy będzie jakiś sygnał.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]