Teraz jest niedziela, 13 lipca 2025, 22:22

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Posiadanie kolekcji broni w UE
PostNapisane: środa, 22 kwietnia 2015, 00:15 
Podporucznik
Podporucznik

Nie bardzo wiem gdzie wkleic ten watek ....ale zaczne w tym miejscu
Najwyzej moderator przeniesie mnie w jakies inne miejsce
Mam nadzieje ze , ze będzie bardzo dużo wpisow
Sam jestem zainteresowany tym tematem

zaznaczam -mieszkam poza obszarem naszego kraju gdzie posiadanie historycznej broni bez pozwolenia jest legalne z roznymi
np. wyjątkami . N.p. w Belgii można do dzis kupic wszędzie dzialajace ,sprawne stare karabiny ...lebele ,berthiery ,mausery i wszystkie wcześniejsze i można je mieć legalnie /sprawne / w swojej kolekcji itp. z wyjątkiem nowszej broni automatycznej (do późnych lat 80 była możliwość zakupu broni automatycznej w sklepie na rynku w Antwerpii ) gdzie na przeciw stacji kolejowej sklep miał wielki szyld WAPENS ...czyli bron .
W Holandii gdzie mieszkam sprawa zawsze byla i jest bardziej skomplikowana i nie latwa ....można posiadac historyczna bron w kolekcji jak się posiada certyfikat z uznanej legalnej firmy ondnosnie ..przez te firme uitilizacji bojowej broni .W/g prawa i wymagan w Holandii bron która chcemy upiekszyc sciane w kolekcji nie może mieć zadnych ruchomych części i wlot lufy musi być obowiązkowo zaspawany ,czyli zadnych cech bojowych ????
Sam certyfikat nie jest tak obowiązkowy i wymagany jak same zalecenia ....czyli lufa i części ruchome zaspawane .
Takie unieruchomione karabiny sprzedaje się wszędzie na militarnych i internetowych gieldach ale nie znajdziesz ich na popularnych pchlich targach (vloienmaarkt ) Latwo i dosc tanio mozna to kupic ale później nie każdemu pokazujesz kolekcje
Chociaz jak się urzędnicy upra ....bez certyfikatu jak chca możesz mieć przerabane i bez legalnych certyfikatow -skonfiskują ci
kolekcje a najczęściej jak znajda jakies dodatkowe zrodlo przestępstwa .... których dużo w Holandii
W Holandii zakaz i certyfikat nie dotyczy broni wyprodukowanej przed ....ok 1850 rokiem czyli w większości broni -odprzodkowych
To tyle co wiem o przepisach w moim kraju w którym mieszkam a co jest i jakie przepisy sa w waszych krajach ? Chetnie poczytam w odpowiedziach

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]