Teraz jest wtorek, 15 lipca 2025, 14:57

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: jak oni to legalizują?
PostNapisane: niedziela, 25 października 2015, 20:16 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

lubię oglądać strony z bronią. na stronie okop.com.pl wystawiają sturmgewehra, mp 40, niemieckie karabiny czy angielskie. ktoś musiał je mieć, sprzedać im? czy jak, nielegalne na pewno. no bo skąd takie coś jest potem zalegalizowane z papierami i wystawione na sprzedaż. rozumiem broń LWP . wycofuje wojsko z swoich arsenałów. chce się pozbyć złomu i zarobić. jakieś firmy to przejmują, ustawowo niszczą, wszyscy zarabiają i ludzie mogą sobie kupić diektariewa czy kałasza. ale broń zagraniczna? zapytałem się z ciekawości o to na stronie ROMB to dostałem odpowiedź ze nie możliwe jest zalegalizowanie takowej broni. wiec o co tu chodzi? prawo się zmieniło na lepsze czy jak? kolekcjonerzy pozbywają się swoich kolekcji , oddają swoje karabiny żeby zalegalizować i potem sprzedać?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: jak oni to legalizują?
PostNapisane: poniedziałek, 26 października 2015, 16:22 
Kapral
Kapral

na żadnej stronie nie znajdziesz prawdziwej broni...ta broń to tylko repliki lub dekoracyjna... z niej nie da się strzelać... służy ona jedynie np do tworzenia rekonstrukcji bitew lub po prostu dla nacieszenia oka przez kolekcjonera, a co do legalizacji starej broni?? pierwszy raz słyszę

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 26 października 2015, 17:11 
Chorąży
Chorąży

Tu masz wszystko na ten temat:
https://www.youtube.com/watch?v=A9LgSJT-o1c
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 26 października 2015, 17:52 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

obejrzałem filmik. ale tu jest o posiadaniu broni z której można strzelać. mi chodzi o broń z której nie można strzelać czyli broń kolekcjonerską deko. wielu kolekcjonerów jak widzę nie potrzebuje karabinów żeby strzelać tylko żeby powiesić sobie na ścianie legalną ustawowo zniszczoną żeby nie można było z niej strzelać a służy tylko podziwianiu. czyli taka co jest w tych sklepach. ale przecież ta bron która tam jest to nie wzięła się z kosmosu ani z jakiś arsenałów WP. to typowe strychowce z czasów drugiej wojny i wcześniejsze. ktoś musiał im je dać żeby je zalegalizowali i potem wystawili do sprzedaży. ale skoro jak się pytałem to jest niemożliwe to jak to jest tutaj możliwe. to jak oni to robią ? czy jakieś prawo jest dla jednych takie a dla innych inne?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 26 października 2015, 19:42 
Pułkownik
Pułkownik

kondziu72 napisał(a):
czy jakieś prawo jest dla jednych takie a dla innych inne?

Witamy w Polsce :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 listopada 2015, 00:01 
Kapitan
Kapitan

kondziu72 napisał(a):
obejrzałem filmik. ale tu jest o posiadaniu broni z której można strzelać. mi chodzi o broń z której nie można strzelać czyli broń kolekcjonerską deko. wielu kolekcjonerów jak widzę nie potrzebuje karabinów żeby strzelać tylko żeby powiesić sobie na ścianie legalną ustawowo zniszczoną żeby nie można było z niej strzelać a służy tylko podziwianiu. czyli taka co jest w tych sklepach. ale przecież ta bron która tam jest to nie wzięła się z kosmosu ani z jakiś arsenałów WP. to typowe strychowce z czasów drugiej wojny i wcześniejsze. ktoś musiał im je dać żeby je zalegalizowali i potem wystawili do sprzedaży. ale skoro jak się pytałem to jest niemożliwe to jak to jest tutaj możliwe. to jak oni to robią ? czy jakieś prawo jest dla jednych takie a dla innych inne?

W Polsce z tym tematem to lepiej siedziec cicho i nie wywoływać wilka z lasu.Nie wazne czy broń jest strzelająca czy nie.Przekonał się o tym mój kolega kolekcjoner z Częstochowy...... :usta

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 listopada 2015, 18:29 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Przecież broń dekoracyjna jest pozbawiona jakichkolwiek cech bojowych więc można sobie posiadać takową i :cop mogą nam za przeproszeniem "skoczyć".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 18 listopada 2015, 21:15 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

może coś obecna władza zmieni. nowi ludzie nowe pomysły nowe prawo.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]