Teraz jest środa, 9 lipca 2025, 01:36

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wniosek o pozolenie na poszukiwania - uzupełnienie
PostNapisane: niedziela, 3 lipca 2016, 10:43 
Szeregowy
Szeregowy

Cześć braci poszukiwawcza,
Złożyłem wniosek o wydanie pozwolenia na poszukiwania.
We wniosku zgodnie z wymaganiami było załączone pozwolenie od właściciela terenu i program.
Urząd po miesiącu wezwał mnie do uzupełnienia wniosku o:
1. Wskazanie sposobu wytyczenia obszaru poszukiwań
2. Sposób wytyczenia obszaru poszukiwań z pominięciem stanowisk archeologicznych
3. Sposób zabezpieczenia zabytków do czasu przekazania do muzeum.

Proszę o pomoc w tych punktach. Czy składaliście wnioski i wskazywaliście takie elementy jak powyżej.
Nie bardzo mam pomysł na wytyczenie (GPS ?) i sposób zabezpieczenia.

Wszelkie pomysły i gotowe rozwiązania mile widziane.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Wniosek o pozolenie na poszukiwania - uzupełnienie
PostNapisane: niedziela, 3 lipca 2016, 11:12 
Generał Broni
Generał Broni

Po co Ci to? Złożyłeś wniosek o zezwolenie poszukiwania zabytków czy czego? Tak pytam, bo może chcesz poszukiwać czegoś na co wcale nie potrzeba zgody i niepotrzebnie komplikujesz sobie życie? Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 lipca 2016, 17:04 
Szeregowy
Szeregowy

Złożyłem wniosek zgodnie z tym co wymagane jest na legalne poszukiwanie porzuconych zabytków ruchomych urządzeniami elektronicznymi. To co wymaga polskie prawo.
Chciałem połazić w rejonie legalnie.
W rejonie były walki jest też pewnie kilka stanowisk archeologicznych.
Mam zgodę od lasów, czekam na zgodę od konserwatora.
Chodzicie z wykrywaczem, zgodnie z prawem chyba trzeba mieć zezwolenie.
Wiem że na poszukiwania zabytków, ale czy łuska, guzik czy moneta to zabytek ?
Ot właśnie mi to jest po to.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 lipca 2016, 17:58 
Generał Broni
Generał Broni

Jeśli chcesz poszukiwać zabytków na obszarach objętych ochroną archeo to musisz mieć zgodę. Jeśli chodzisz poza tymi obszarami i nie szukasz zabytków ale jakiejś kolorowej drobnicy, którą niektórzy ogólnie określają jako metalowe artefakty, to o ile wiem i nic się nie zmieniło, to nie musisz mieć na to żadnych zezwoleń.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 lipca 2016, 00:44 
Moderator
Moderator

Na poszukiwania ZABYTKÓW przy pomocy urządzeń elektronicznych potrzebna jest zgoda WKZ. I nie ważne czy na stanowisku czy nie na stanowisku. ZABYTKÓW. O tym, czy znaleziony przedmiot jest zabytkiem, czy też nim nie jest, decyduje tylko WKZ. Więc każdy znaleziony przedmiot może być "podejrzewany" o to, że jest zabytkiem, bo Ty, ani nikt inny nie ma ustawowo uprawnień, by o tym zdecydować. Kiedyś o tym decydował sąd (opierając się na opinii biegłego z danej dziedziny), teraz tylko WKZ.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 lipca 2016, 09:26 
Pułkownik
Pułkownik

specyfick napisał(a):
Chciałem połazić w rejonie legalnie.

....żaden WKZ nie wystawia pozwoleń na "rejon" tzn. nie ma pozwoleń na daną gminę itp. Pozwolenie uzyskuje się na daną działkę potwierdzoną numerem geodezyjnym w terenie. Obecne rozporządzenie ministra kultury i dziedzictwa narodowego do ustawy o ochronie zabytków odnośnie pozwoleń, mówi tak jak pisze kolega Grzebiuszka.

pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 lipca 2016, 12:09 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Grzebiuszka napisał(a):
Więc każdy znaleziony przedmiot może być "podejrzewany" o to, że jest zabytkiem, bo Ty, ani nikt inny nie ma ustawowo uprawnień, by o tym zdecydować.

USTAWA z dnia 23 lipca 2003 r. o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami:
Cytuj:
Art. 33. 1. Kto przypadkowo znalazł przedmiot, co do którego istnieje przypuszczenie, iż jest on zabytkiem archeologicznym, jest obowiązany, przy użyciu dostępnych środków, zabezpieczyć ten przedmiot i oznakować miejsce jego znalezienia oraz niezwłocznie zawiadomić o znalezieniu tego przedmiotu właściwego wojewódzkiego konserwatora zabytków, a jeśli nie jest to możliwe, właściwego wójta (burmistrza, prezydenta miasta).

...z treści art.33.1. bardzo jasno wynika, że to znalazca (zgodnie z posiadaną wiedzą) decyduje, czy znaleziony przedmiot zasługuje na zainteresowanie WKZ.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 lipca 2016, 13:24 
Pułkownik
Pułkownik

Ryjec napisał(a):
Jeśli chcesz poszukiwać zabytków na obszarach objętych ochroną archeo to musisz mieć zgodę.

Kol.Ryjec,na końcu tej papierkowej roboty dostanie parę km2 a i tak na mapkach WKZ mu wyrysuje gdzie ma dzioba nie wsadzać,nikt mu nie wystawi kwitów na kopanie w takich miejscach stąd pytanie punkt 2 jak zamierza autor wymierzyć gdzie ma łazić a gdzie nie wolno,zupełnie logicznie do tego podchodzą,ja osobiście uważam że czym więcej takich pozwoleń będzie uzyskiwanych tym większa szansa na normalność w tym środowisku,fakt że zaraz ktoś napisze że po co?,że meteoryty i inne opowieści nie znaczy że jak trafi kosa na kamień :cop będzie fajnie,póki co nie ma co się oszukiwać ale większość nas albo ma szczęście,albo przyjazny region,albo znajomości,normalnie jak by było inaczej wyłapali by wszystkich za wszystko i byłoby pozamiatane,niewielu upartych by zostało bo nie każdego stać na koszty spraw i tego typu inną szarpaninę,jak dla mnie autor niech się stara i nie piszcie że nie trzeba,to czy trzeba czy nie zależy od dowolnej interpretacji urzędasów a jak w praniu wyjdzie to tego nawet najmądrzejsi nie wiedzą. ;)
Niestety nie ma innego póki co rodzaju zezwoleń na łażenie z wykrywaczem więc chyba wielkiego wyboru nie ma,niech działa a ja mu życzę powodzenia i spokojności z patykiem w ręku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 lipca 2016, 14:22 
Szeregowy
Szeregowy

Dzięki za odpowiedzi.
W kwestii legalności prawo jest jasne, musisz mieć pozwolenie od WKZ.
W kwestii wniosku to został złożony, opłata skarbowa uiszczona oraz pozwolenie od właściciela gruntu tez jest.
We wniosku zostały wskazane działki w rejestru leśnego oraz numery z katastru oraz a archeologicznej mapy polski (czy jakieś takiej).
Wniosek w zasadzie był poprawny, ale dostałem takie pytania, jak powyżej.
Chcę na nie odpowiedzieć aby sprawę ciągnąć i pytam czy ktoś coś podobnego wykonywał.
Do do oznaczenia działek to mam wiedzę jak to zrobić, z geodezyjnego punktu widzenia i posiadam urządzenia i techniki aby dokonać oznaczenia takiej działki. Oczywiście nie będę tego robił, będę to tylko opisywał w uzupełnieniu do wniosku aby się odczepili.
Co do konserwacji przed przekazaniem do muzeum. Napisałem że będę wszystko przekazywał do muzeum właściwego do tego co szukam. Rejon jest po konkretnych bitwach i ma też zainteresowane muzeum.
Zatem pytają jak mam zamiar zabezpieczyć przed przekazaniem. Nie wiem jak to się robi zgodnie z literą metodyki, ale już mam takowa metodykę i zamierzam opisać zgodnie z nią jak to zorbie.

Zatem opiszę coś tam i zobaczymy.
Wieżę że się uda. Myślałem że ktoś już miał podobne pytania.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 lipca 2016, 14:46 
Generał Broni
Generał Broni

...pozwoleń na poszukiwania wg art. 36, ust. 1, pkt. 12 U.O.Z. rocznie wydawanych jest tylko ok. 80 do 100.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 lipca 2016, 15:06 
Pułkownik
Pułkownik

No i co z tego?,są regiony gdzie nie ma z tym najmniejszego problemu a są takie gdzie jest to nie możliwe,to do tematu nic nie wnosi,nie znasz przypadków gdy łazisz bez kwitów,coś ciekawego znajujesz,walisz do swojego archeo a on Ciebie tak pokieruje że kwity gwarantowane,każdy biadoli jaki to system brytyjski jest wspaniały a nasz do dupy ale jednocześnie biernie patrzy i liczy chyba na mannę z nieba,niestety ale takie czasy że takie możliwości trzeba sobie wypracować,nie ma lekko ale daj Boże jeżeli jest z górki :idea

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 lipca 2016, 20:49 
Pułkownik
Pułkownik

specyfick napisał(a):
Napisałem że będę wszystko przekazywał do muzeum właściwego do tego co szukam.

hmm, nie wiem z jakim WKZ-tem wymieniasz pisma ale w Opolskim działa to tak:Posiadając zezwolenie na daną działkę, podejmując z niej przedmioty które mogą nosić znamiona zabytku określasz ich położenie GPS-em w terenie, robisz dokumentację włącznie z fotograficzną i takową przesyłasz na ich pocztę mailową i to oni decydują gdzie przekażesz swoje odkrycia. Korespondowałem swego czasu z ta instytucją, czym więcej pism wysyłałem z zapytaniami tym bardziej absurdalne wymagania rosły.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 lipca 2016, 23:23 
Generał Broni
Generał Broni

...w zależności od zainteresowania i widzimisię WKZ, znaleziska może odebrać WKZ by dalej je rozdysponować, lub przekazujemy je do określonego w zezwoleniu na poszukiwania muzeum z działem archeo, które wyraziło zgodę się na przyjęcie naszych znalezisk, lub do byle jakiego muzeum, nie koniecznie związanego z rejonem poszukiwań.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 lipca 2016, 01:16 
Moderator
Moderator

frank napisał(a):
...z treści art.33.1. bardzo jasno wynika, że to znalazca (zgodnie z posiadaną wiedzą) decyduje, czy znaleziony przedmiot zasługuje na zainteresowanie WKZ.

Niestety nie. Ustawa mówi o tym, że znalazca ma wątpliwości ("jeżeli istnieje przypuszczenie "), a nie "jest pewien". Ustawodawca przyjmuje pewien stopień świadomości społeczeństwa . Zakłada, że obywatel jak znajdzie garnek z monetami, to jest świadomy tego, że mógł znaleźć zabytek. Nie jest pewien, więc ustawodawca wskazuje mu podmiot, który mu tę sprawę wyjaśni. Tym podmiotem jest WKZ.

Wg ustawy o rzeczach znalezionych z 20 lutego 2015r.
http://orka.sejm.gov.pl/proc7.nsf/ustawy/2064_u.htm
Art. 23.
1. W terminie 7 dni od dnia otrzymania zawiadomienia, o którym mowa w art. 22, wojewódzki konserwator zabytków dokonuje w siedzibie właściwego starosty albo w miejscu znalezienia oględzin rzeczy znalezionej i stwierdza, czy jest ona zabytkiem lub materiałem archiwalnym.

Wg Ustawy o Ochronie Zabytków ze zmianami na dzień 09.07. 2015r
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0031621568
przeanalizujmy Art32 pkt5

Po dokonaniu oględzin odkrytego przedmiotu wojewódzki konserwator zabytków wydaje decyzję:
1) pozwalającą na kontynuację przerwanych robót, jeżeli odkryty przedmiot nie jest zabytkiem;
2) pozwalającą na kontynuację przerwanych robót, jeżeli odkryty przedmiot jest zabytkiem, a kontynuacja robót nie doprowadzi do jego zniszczenia lub uszkodzenia;
3) nakazującą dalsze wstrzymanie robót i przeprowadzenie, na koszt osoby fizycznej lub jednostki organizacyjnej finansującej te roboty, badań archeologicznych w niezbędnym zakresie.

Ustawodawca wierząc w kompetencje wojewódzkiego konserwatora zabytków dał mu prawo do tego, by to on stwierdził czy przedmiot znaleziony podczas prac budowlanych jest zabytkiem, czy też nie jest i czy prace mogą być kontynuowane czy nie. Czyli po oględzinach on decyduje :to jest zabytek, albo to nie jest zabytek. W tym przypadku chyba wszystko jest jasne i nikt nie ma tu żadnych wątpliwości.
Każdy prawnik w tym miejscu powie, że nie jest to jakaś sytuacja wyjątkowa i jeżeli WKZ ma prawo decydować czy przedmiot jest zabytkiem, czy nie jest przy przypadkowym jego odkryciu podczas prac budowlanych, jeżeli decyduje o tym przy przedmiocie znalezionym (cytowany fragment ustawy o rzeczach znalezionych), to tak samo wie czy coś jest zabytkiem czy nie jest w każdej innej sytuacji, więc ma prawo decydować o tym w KAŻDYM innym przypadku. Krótko: o tym czy przedmiot jest zabytkiem, czy też nie, decyduje konserwator zabytków. Oczywiście od decyzji można się odwołać w stosownym trybie prawnym. W obu wspomnianych ustawach jeżeli jest mowa o tym czy coś jest zabytkiem lub nie, to tylko w odniesieniu do decyzji podejmowanej przez WKZ, nie pojawia się w tym temacie żaden inny podmiot prawny.
Stąd też wniosek jest taki:
Jedyną osoba wg polskiego prawa, która może określić czy przedmiot jest zabytkiem, czy też nie, jest wojewódzki konserwator zabytków.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 lipca 2016, 01:34 
Generał Broni
Generał Broni

... :roll:

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]