Teraz jest środa, 4 lutego 2026, 19:05

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kolekcja a prawo?.
PostNapisane: sobota, 11 lutego 2006, 12:31 
Starszy Sierżant Sztabowy

Szanowni Forumowicze co Wy na to?.
http://www.giwera.pl/artykuly/2003/news17/deko.htm

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 11 lutego 2006, 12:49 
Generał Broni
Generał Broni

stary ten tekst i triche nieaktualny.
ogólnie nie sie nie zmieniło, poza tym że policja jeszcze bardziej ściga i potrafi sie dopieprzyć do samych spłonek w łuskach :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 11 lutego 2006, 22:09 

A jak wygląda sprawa z wykopkami kupowanymi na Allegro?.
Czy ktoś może się wypowiedzieć na ten temat?.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 11 lutego 2006, 23:02 
Generał Broni
Generał Broni

Jowisz napisał(a):
A jak wygląda sprawa z wykopkami kupowanymi na Allegro?.
Czy ktoś może się wypowiedzieć na ten temat?.

Po jakimś czasie namierzaja cię :cop robia ci kipisz w domu, zabierają wszystko co ma cokolwiek wspólnego z bronia lub amunicja do expertyzy. Następnie dowiadujesz sie że jesteś groźny przestępcom i dostajesz 2 lata w zawisach, późniejco jakiś czas masz odwiedziny panów :cop i raczej nie przychodzą "na kawe" tylko robia kolejne kipisze, a nazywa się to "prewencja"

Taka smutna polska rzeczywistość :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 12 lutego 2006, 08:12 
Chorąży
Chorąży

Lokalizacja: Duch Qattra z Galas -"kraina na krańcu swiata"(koło rzeki Saynfhis) ...
Dokładnie tak ja właśnie zostałem szcześliwym posiadaczem wyroku,ale i tak nie zrezygnuje z hobbi.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 12 lutego 2006, 18:05 

O ile dobrze zrozumiałem to nie ma możliwości zalegalizowania tych kawałków złomu oprawionych czasami w drewno.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 14 lutego 2006, 00:14 
Major
Major

Mam kolege policjanta, jak pokazałem mu zdjęcie mojego mp-40(którego odkopałem, zardzewiały) to kazał mi wrzucić go do wisły, żebym nie miał problemów( odpowiedziałem mu żeby sam się wrzucił i od tamtej pory patrzy na mnie z " z byka")

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 15 lutego 2006, 23:13 
Mr. Sturmgewehr

Jowisz napisał(a):
O ile dobrze zrozumiałem to nie ma możliwości zalegalizowania tych kawałków złomu oprawionych czasami w drewno.

Nie ma, nawet najmniejszej - ale na pocieszenie powiem Ci, ze z tego co wiem to nigdzie na swiecie nie mozna zalegalizowac takich "ziemniakow"

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 16 lutego 2006, 01:30 
Moderator
Moderator

Nie wiem jak na Świecie, ale np. w Niemczech można :) Tyle, że nikt tego nie robi, bo nie opłaca się wydawać 50-80 Euro na dekowanie. Zwłaszcza, że wykopy są tam tańsze niż u nas i mało jest na nie chętnych. Po co wieszać na scianie jakieś ogryzki w kolbach z sosny, skoro można pójść do antykwariatu i za 100-150 Euro kupić sobie magazynówkę. A jezeli w sklepie z bronią, lub w internecie znajdziecie jakąś ostrą zabawkę, którą chcielibyście mieć, dzwonicie do rusznikarza. Rusznikarz wyrabia pozwolenie na ten konkretny egzemplarz broni, dokonuje zakupu, dekuje i odsprzedaje go wam. Cała procedura trwa do 2tygodni i kosztuje wspomniane 50-80 Euro.
A wracając do wykopów, władza w praktyce nie traktuje ich poważnie (czyli traktuje realistycznie) i policja nie ugania się za posiadaczami poskręcanych Mauserów. Policja zajmuje się poważnymi sprawami.
Jaki niebezpieczny kraj, te Niemcy...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 16 lutego 2006, 10:39 
Generał Broni
Generał Broni

A jak to jest jeśli pojadę sobie za Odre i kupie tamtejszego dekowanego z kwitkiem np. GEW 88 ? w polsce jestem ścigany o posiadanie broni? czy też niemiecki świstek jest u nas ważny (wkońcu to Mumia Europejska) :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 lutego 2006, 01:36 
Moderator
Moderator

Prosta sprawa (jak wszystkie w polskim "prawie"): po przekroczeniu granicy automatycznie stajesz się przestępcą. Polskie "prawo" nie uznaje tych brzydkich, szwabskich dekowań. Dlaczego? Bo tak.
W Niemczech możesz mieć broń zdekowaną w taki sposób, że da się z niej strzelać nabojami hukowymi (salut). W Polsce nie.
Większość niemieckich, zdekowanych karabinów jakie widziałem nie miała nawet oficjalnych oznaczeń BKA. Zostały więc zdeaktywowane przez właścicieli we własnym zakresie. Jest to niezgodne z prawem niemieckim, ale nikt nie robi z tego problemu. Bo każdemu urzędnikowi, którego inteligencja jest wyższa niż koczkodana z berlińskiego ZOO, wydaje się jasne, że 5 dziur w lufie, zaspawana komora i spiłowana iglica uniemożliwiają strzelanie. To w Niemczech. U nas dobór kadr do prokuratury, przebiega widocznie w odmienny sposób. A w jaki, możemy się domyślić...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 lutego 2006, 16:15 

A jeśli oprzeć się na ustawie o "Broni i Amunicji" i doprowadzić wykopka do takiego stanu że w żaden sposób (oczywiście bez złej woli) nie mozna by go uznać za broń - w rozumieniu ustawy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 lutego 2006, 19:47 
Generał Broni
Generał Broni

Jowisz napisał(a):
A jeśli oprzeć się na ustawie o "Broni i Amunicji" i doprowadzić wykopka do takiego stanu że w żaden sposób (oczywiście bez złej woli) nie mozna by go uznać za broń - w rozumieniu ustawy.

choć byś nie wiem jak go kastrował to i tak prawnie będzie to broń - możesz spawać, ciąć , wiercić, klepać młotkiem - nic ci to nie da , jedynie tylko możliwość że trafisz na przychylnych :cop którzy to oleja i zostawią w spokoju. Prawnie nadal to będzie broń palna, za którą możesz beknąć :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 lutego 2006, 06:05 
Moderator
Moderator

Jest tak, jak napisał Indiana.
Pod względem uregulowań prawnych, jesteśmy nie w ogonie, a pod ogonem Europy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 lutego 2006, 21:50 
Specjalista
Specjalista

Renald napisał(a):
Prosta sprawa (jak wszystkie w polskim "prawie"): po przekroczeniu granicy automatycznie stajesz się przestępcą. Polskie "prawo" nie uznaje tych brzydkich, szwabskich dekowań.

Tez tak kiedyś myslałem ale jest chyba iskierka nadziei,luknijcie sobie tu(kolega prawo studiuje)

http://niewypaly.poszukiwania.pl/forum/ ... c&start=15

A co do niemieckiego DEKOwania to tam całkiem ....! na to kładą!prztwiozłem raz Mausera 98k. (od BKA )ktory miał wspawany pret w lufe miedzy
komorą i szczerbinka i ...lufe ta mozna było bez problemu wykrecic i wstawic n..... i nic tylko na polowanie!
(niemcy nie ruszaja zamka w wersji salut)

Pozdro.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]