Schizol89 napisał(a):
Witam.
Jedynie potencjalnie zabytkowe przedmioty jakie mam w domu i na posesji to kolekcja monet zakupiona w renomowanych domach aukcyjnych. Na wszystkie mam paragony lub faktury. Czy policja będzie miała prawo mi je zarekwirować? Jak w takim wypadku udokumentować ich stan zachowania, by nie wróciły do mnie zniszczone? (Wszystko jest ogradowane przez NGC i PCGS). Do tego chciałbym wiedzieć czy mogą dokonać przeszukania gdy nikogo nie ma w domu i czy wolno nagrywać policjantów w czasie przeszukania?
Pozdrawiam kolegów "bandytów", trzymajmy się ;)
Jeżeli masz świadomość że przyjdą to paragony i faktury będa pomocne wszystko inne wraz nawet z podkowami zabiorą
jednakże mogą zarekwirować do sprawdzenia każdy przedmiot zostanie opisany skatalogowany i wrzucony w strunówke
dodatkowo zostaną zrobione zdjęcia przedmiotów a ty dostaniesz protokół
jeżeli masz cenne monety żądaj dokładnego opisania z otoku i szczegółów a nie tylko opis "moneta" bo tak robią najczęściej
komputer i tak zabiorą więc miej uszykowany taki z którego nie korzystasz nie ma dla nich większego znaczenia
dodatkowo przeszukane zostaną wszystkie pomieszczenia i pomieszczenia gospodarcze
znajdą wykrywacz zabiorą więc jak masz to go zawieź do rodziny
dostaniesz protokół po kilku dniach pismo od proroka że przeszukanie było na prawie a potem wezwanie na komendę na złożenie zeznań
nagrywać można ale nie będziesz miał do tego głowy uwierz mi na słowo, przeszukania bez ciebie raczej nie zrobią ale każą po ciebie zadzwonić np żonie i poczekają
to tak po łebkach