Teraz jest poniedziałek, 7 lipca 2025, 00:58

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Plaża 2018 - pytanie
PostNapisane: wtorek, 29 maja 2018, 15:13 
Kapral
Kapral

Witajcie Panowie,

Prośba o potwierdzenie czy w świetle ostatnich (wiadomych) zmian w prawie dotyczących naszego hobby można bez konsekwencji chodzić z wykrywaczem po plażach? Pytam bo widziałem na jednym z profili FB skany pisma od WKZ Szczecin w którym WKZ twierdził że plaża nie jest obszarem podlegającym ochronie, z drugiej strony kojarzę że nawet w jednym z wątków na naszym forum pojawiały się relacje ze spotkań z przedstawicielami UM Gdynia którzy odgrażali się że od początku roku (2018) "wezmą się" za nas (cokolwiek to by znaczyło)...

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam
miesiek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Plaża 2018 - pytanie
PostNapisane: wtorek, 29 maja 2018, 21:28 
Podporucznik
Podporucznik

Na pewno inaczej jest z plażami na jeziorach, a inaczej z plażami nadmorskimi bo te podlegają chyba Urzędowi Morskiemu, gadałem w weekend majowy z poszukiwaczem w Sopocie i mówi, że np w Sopocie nie muszą mieć ludzie pozwolenia na chodzenie, ale już np. w Gdyni chyba tak, co urząd to inne wytyczne i przepisy...

pozdro

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 maja 2018, 21:40 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

przecież Sopot należy pod UM Gdynia?!
Podstawa prawna: Zarządzenie nr 2 Dyrektora Urzędu Morskiego w Gdyni z dnia 21 stycznia 2004 r. w sprawie ogłoszenia granic pasa technicznego morskich wód wewnętrznych od strony lądu na terenie Miasta Sopotu
Podstawa prawna: Zarządzenie nr 17 Dyrektora Urzędu Morskiego w Gdyni z dnia 28 lipca 2005 r. w sprawie określenia granic pasa ochronnego na terenie Miasta Sopot.
:lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 maja 2018, 21:47 
Generał Broni
Generał Broni

Witam
Ja odpowiem wg. własnego doświadczenia - od 5 lat chodzę wyłącznie po plażach( kąpieliskach )
Mam również pismo od WKZ z Torunia , iż na poszukiwania współczesnych przedmiotów zagubionych na plażach nie wymaga się pozwolenia z WKZ - nie leży to w ich kompetencjach.

Osobiście chodzę po plażach bez krępacji - jeśli trafię na nadgorliwego policjanta- będę najwyżej dochodził swoich praw przed sądem - a o wynik ewentualnej sprawy jestem raczej spokojny.
Pewną dolegliwością jest na pewno przeszukanie mieszkania - ale człek w życiu przechodził gorsze rzeczy i żyje ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 maja 2018, 22:03 
Kapral
Kapral

Powiem Wam że pokręcone to wszystko, bo jeszcze nie tak dawno (2015) UM Szczecin oficjalnie potwierdzał że nie wymaga żadnych zgód: https://bezprawnik.pl/przeszukiwanie-plaz-z-wykrywaczem-metalu-w-zachodniopomorskim-w-pelni-legalne/

Dołączam też skany zapytania wysłanego do WKZ oraz otrzymanej odpowiedzi. Co ciekawe, w zapytaniu jest mowa ogólnie o plażach i kąpieliskach (bez rozróżnienia czy to plaże nadmorskie czy kąpieliska nad wodami śródlądowymi).

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 maja 2018, 22:07 
Major
Major

Dario napisał(a):
Witam
Ja odpowiem wg. własnego doświadczenia - od 5 lat chodzę wyłącznie po plażach( kąpieliskach )
Mam również pismo od WKZ z Torunia , iż na poszukiwania współczesnych przedmiotów zagubionych na plażach nie wymaga się pozwolenia z WKZ - nie leży to w ich kompetencjach.

Osobiście chodzę po plażach bez krępacji - jeśli trafię na nadgorliwego policjanta- będę najwyżej dochodził swoich praw przed sądem - a o wynik ewentualnej sprawy jestem raczej spokojny.
Pewną dolegliwością jest na pewno przeszukanie mieszkania - ale człek w życiu przechodził gorsze rzeczy i żyje ;)

Idealne podejście do sprawy :1

miesiek napisał(a):
Witajcie Panowie,

Prośba o potwierdzenie czy w świetle ostatnich (wiadomych) zmian w prawie dotyczących naszego hobby można bez konsekwencji chodzić z wykrywaczem po plażach? Pytam bo widziałem na jednym z profili FB skany pisma od WKZ Szczecin w którym WKZ twierdził że plaża nie jest obszarem podlegającym ochronie, z drugiej strony kojarzę że nawet w jednym z wątków na naszym forum pojawiały się relacje ze spotkań z przedstawicielami UM Gdynia którzy odgrażali się że od początku roku (2018) "wezmą się" za nas (cokolwiek to by znaczyło)...

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam
miesiek

A czy zwykłe pole lub łąka jest obszarem podlegającym ochronie? Co WKZ to inna opinia, a interpretacja przepisów przez Policję i Sąd również może być inna :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 30 maja 2018, 22:47 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

kolego baniakmp, nie mieszaj pół i łąk do tematu plaży bo taka czynność rozmydli temat...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 2 czerwca 2018, 21:59 
Major
Major

Kombi27 tu nie ma co "rozmydlać tematu" przepis jest przepis :( , w każdym województwie, mieście może być inne podejście do sprawy. Jak się znajdzie nadgorliwy ktoś; to czy plaża, pole czy łąka problemów może narobić :( . Ale jestem tego samego zdania co Dario :1
Pozdro.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 2 czerwca 2018, 22:43 
Kapitan
Kapitan

Niestety ale tak jest.
Pomimo kwitów wszystko zależy od lekarza pierwszgo kontaktu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 czerwca 2018, 14:26 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Nie ma podstawy prawnej zakazujacej szukania śmieci metalowych/drobnej obowiązującej waluty na plaży za pomocą sprzętu elektronicznego itp.
:h

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Plaża 2018 - pytanie
PostNapisane: poniedziałek, 4 czerwca 2018, 16:27 
Generał Broni
Generał Broni

A jednak... Nie jest to takie proste....
A jak na tej plaży w przeszłości odpoczywał któryś z królów polskich albo królowa i zgubił jakiś zabytek?
Nawet tatarzy go mogli napaść i trzeba było schować skarby koronne w piasek że o głowie nie wspomnę...
Najlepiej mieć papier jak koledzy powyżej i święty spokój :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 czerwca 2018, 17:48 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Ktokolwiek przebywal, cokolwiek zgubil... oprocz ustawy o ochronie zabytkow jest jeszcze ustawa o rzeczach znalezionych.
Ja po przeczytaniu obu juz mialem przygotowane kolano aby roztrzaskac o nie moja wykrywke i tylko bolu sie zlaklem :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 czerwca 2018, 22:06 
Kapral
Kapral

Panowie, prośba żeby może nasze doświadczenia i spostrzeżenia z wypadów plażowych umieszczać tutaj (w sensie w jednym wątku).

Od siebie mogę dodać że na razie żadnych niemiłych doświadczeń nie miałem (ale dodać też muszę że byłem na plaży sam, znaczy się Kolegów na razie brak).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 7 czerwca 2018, 12:32 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

damiano napisał(a):
A jednak... Nie jest to takie proste....
A jak na tej plaży w przeszłości odpoczywał któryś z królów polskich albo królowa i zgubił jakiś zabytek?
Nawet tatarzy go mogli napaść i trzeba było schować skarby koronne w piasek że o głowie nie wspomnę...
Najlepiej mieć papier jak koledzy powyżej i święty spokój :1

To wtedy wszystkie osoby znajdujące się na plaży nie mogą z niej korzystać...a już w ogóle dzieci które kopią dzióry i przesiewają piach...ba nawet go wynoszą...paragrafy by się znalazły. ..
Nie dajmy się zwariować :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 7 czerwca 2018, 14:06 
Pułkownik
Pułkownik

Panowie,skopiować uzasadnienie i ustawę od kol. misiek jak się zgodzi,trzymać w kieszeni,przy jakimś nadgorliwcu podać się na własne dobre chęci i doświadczenie lub brak świadomości na regionalne regulacjie,w wypadku plaż ogólnodostępnych obowiązuje tylko ustawa o rzeczach znalezionych,ja bynajmniej nie mam zamiaru sobie tego luksusu odmawiać.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]