Teraz jest środa, 16 lipca 2025, 15:33

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: WI, WII i WIII
PostNapisane: piątek, 8 maja 2020, 11:48 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

Witam ponownie Szanowne Grono. Dzisiaj chciałbym Was, poniekąd specjalistów, zapytać o znaczenie tych stref pchrony archeologicznej. Nigdzie nie mogę wyszukać dokładnego opisu tych skrótów. Interesuje mnie ten temat ponieważ złożyłem wniosek o poszukiwania... i traf chciał iż na terenie mojego zainteresowania jest bardzo dużo takich stref:/ Całe moje młodzieńcze życie wychowałem się w tych rejonach i przez ostatnie ok 25 lat nic tam nie było robione. Wiem z opowieści ojca że kiedyś tam, ktoś coś x lat temu szukał. Ale do meritum. Chodzi o to że po rozmowie z Panią z wkz szczecin, stwierdziła że podane przeze mnie działki, jeśli choćby 1m2 takiej strefy będzie się tam znajdował, zostaną wykreślone. Niestety, spowoduje to że z ok 20 działek pozostanie może z 5, i w dodatku będą to te które podałem jako margines do terenów mojego zainteresowania. Jak z tym walczyć? Dodam, że ze względu na to iż jestem mundurowym, nie mogę sobie pozwolić na żadne sprawy karne, dlatego proszę, nie oceniajcie mnie ze względu na to że napisałem wniosek. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: WI, WII i WIII
PostNapisane: piątek, 8 maja 2020, 12:57 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Strefa określona jako "W" to teren na którym znajdują się relikty archeologiczne, strefa ochrony archeologicznej, podlega ochronie konserwatorskiej.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: WI, WII i WIII
PostNapisane: piątek, 8 maja 2020, 13:15 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

"
Strefa „W.I” – pełnej ochrony archeologiczno-konserwatorskiej – obejmuje stanowiska archeologiczne o własnej formie krajobrazowej wraz ze strefą ochrony krajobrazowej; stanowiska wpisane do rejestru zabytków oraz ujęte w ewidencji konserwatorskiej; w strefie tej obowiązują następujące rygory:
- zakaz wszelkiej działalności inżynieryjnej, budowlanej i innej związanej z pracami ziemnymi (np. kopanie studni, melioracji, karczunku drzew, itd.);
- zachowanie istniejącego układu topograficznego wraz z obiektem ujętym w rejestrze zabytków i ewidencji;
- w przypadku podjęcia jakichkolwiek działalności na terenie objętym granicami strefy, a wynikającej ze sposobu użytkowania terenu obowiązuje występowanie o szczegółowe wytyczne do Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków;

Strefa „W.II” – częściowej ochrony archeologiczno-konserwatorskiej – celem ochrony jest wszechstronne udokumentowanie pozostałości działalności człowieka poprzez prowadzenie archeologicznych badań wykopaliskowych wyprzedzających inwestycję na danym terenie, w strefie tej obowiązują następujące rygory:
- zachowanie stanowiska ujętego w ewidencji służby konserwatorskiej;
- uzgadnianie i opiniowanie wszelkich poczynań inżynieryjnych i budowlanych przez konserwatora; obowiązuje każdorazowo występowanie o szczegółowe wytyczne konserwatorskie i opinie przed podejmowaniem decyzji o jakiekolwiek działalności;
- w przypadku podjęcia realizacji inwestycji na terenie objętym granicami strefy obowiązuje przeprowadzenie badań ratunkowych na koszt inwestora, wyprzedzających proces przygotowania inwestycji;
- rozpoczęcie prac ziemnych związanych z realizacją inwestycji uzależnia się od uzyskania stosownego zezwolenia od Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków;

Strefa „W.III” – częściowej ochrony archeologiczno-konserwatorskiej – celem ochrony jest wszechstronne udokumentowanie pozostałości działalności człowieka poprzez prowadzenie archeologicznych badań interwencyjnych w formie nadzoru archeologicznego realizowanego w trakcie prowadzenia procesu inwestycyjnego; w strefie tej obowiązują następujące rygory:
- uzgadnianie i opiniowanie wszelkich poczynań inżynieryjnych i budowlanych przez Wojewódzki Urząd Ochrony Zabytków;
- w przypadku podjęcia realizacji inwestycji na terenie objętym granicami strefy obowiązuje prowadzenie nadzoru archeologiczno-konserwatorskiego oraz ewentualnych badań ratunkowych na koszt inwestora;
- rozpoczęcie prac ziemnych związanych z realizacją inwestycji uzależnia się od uzyskania stosownego zezwolenia od Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków.
"

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]