Teraz jest wtorek, 3 lutego 2026, 20:53

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 10 marca 2006, 11:58 
Major
Major

Zastanawiają mnie sformułowania w takich publikacjach odnośnie przechowywania monet ze skarbów - "zbiór prywatny" , "właściciel prywatny" , "w rękach prywatnych" itp. Przecież w obliczu prawa ci wszyscy właściciele to PRZESTĘPCY . Dlaczego im się pobłaża.

Do lochu z nimi :666 :666 :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 10 marca 2006, 13:34 
Moderator
Moderator

Jack napisał(a):
Zastanawiają mnie sformułowania w takich publikacjach odnośnie przechowywania monet ze skarbów - "zbiór prywatny" , "właściciel prywatny" , "w rękach prywatnych" itp. Przecież w obliczu prawa ci wszyscy właściciele to PRZESTĘPCY . Dlaczego im się pobłaża.

Do lochu z nimi :666 :666 :666

Jest pewnie pare powodów: jeden to taki, że pozostają oni anonimowi, inny- że to może być znalezisko "po dziadku" więc zdaje się przestępstwo jest "przedawnione" (ale mam wątpliwości...)... w kazdym razie: mozna zgłosić znalezisko, opublikować je i ... zatrzymać skarb. Nie jest to legalne, ale przyodrobinie dobrych chęci- możliwe. Nauka na tym zyskuje, bo skarb jest zewidencjonowany, opracowany a i my możemy miec satysfakcję, że zrobilismy cos pożytecznego :)

(do admina tego działu: może wydzielić posty Jacka i moj i wrzucić je do działu prawnego?...)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 kwietnia 2006, 00:43 
Generał Brygady
Generał Brygady

mirek napisał(a):
w kazdym razie: mozna zgłosić znalezisko, opublikować je i ...

wojewódzki konserwator zabytków wzbogaci swoją kolekcje (i paru kumpli kolekcjonerów) - znam człowieka, który wykopał (koło Pobiedzisk) na swoim ogródku garnek z jakimiś czeskimi bodajże monetami średniowiecznymi (chodziłem wtedy do podstawówki - sto lat temu). Zgłosił, a owszem .... przyjechał jakiś typek z legitymacją konserwatora oraz dwóch gliniarzy w cywilu - nawet stanowisk nie zakładali (garniec olali) - wypisali protokół przekazania na liczbę - dużo, zabrali monety i ..... tyle ich widziano :pa . Jak się sporo lat później dowiedziałem pracując w Urzedzie Miejskim - monetki trafiły do prywatnych kolekcji (tych słusznych oczywiście) :jezor . Znając stosunki w naszym kraju i skłonności wielu Polaków (na stanowiskach) do kombinowania - nie jestem skłonny wierzyć, że coś się w tym względzie zmieniło.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 kwietnia 2006, 15:09 
Kapral
Kapral

normalnie nikomu nie błąd ortograficzny!!! o nim pozdro
:jump

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]