pajakt napisał(a):
FDJ napisał(a):
Problem w tym, że sami dajemy się wciągać w taki właśnie tok rozumowania.
Nie wymaga papieru ani ekspertyzy coś co bronią nie jest.
Niby tak. Ale można też wykopać broń w stanie idealnym (jakiś depozyt). Można takiej broni użyć, albo ją sprzedać. Nic dziwnego, że Policja chce takie rzeczy kontrolować.
I na chceniu sie konczy, policja ( ale głownie ustawodawcy) dalej nie rozumie ze prowadzac restrykcyjna polityke w tym momencie strzela sobie w stope, bo jej postawa nie sprzyja ( a wrecz uniemozliwia) legalizacji takiego znaleziska i powoduje zasilenie przez nie drugiego obiegu, zazwyczaj kolekcjonerskiego ale jednak drugiego.
Nie oszukujmy sie, zyjemy w Polsce ..... trafiasz depozyt a w nim kilka ciekawostek w oleju ...... oddajesz ????
Pytanie retoryczne jak sie pewnie domyslasz, przypomnij sobie wyniki tzw abolicji z roku bodajze 2000 gdzie to wchodzila nowa UoBiA, ile wowczas zdano lewej broni ......... blamaż to mało powiedziane.
Nie rozumiem jednego, mam pozwolnie na bron, mam je kupe lat, nikogo do tej pory nie zastrzeliłem i chyba jestem w miare poukładany, wiec co stoi na przeszkodzie aby po odpowiednich badaniach tej broni, jesli wyraże taka wole zarejestrował na siebie takie znalezisko ????
pajakt napisał(a):
Pozostaje jeszcze kwestia wykopków w stanie, nazwijmy to, pośrednim. Coś, co dalekie jest od sprawności, ale wciąż mogłoby być zdolne strzelić. Niby niesprawne, ale jest w stanie miotać pociski. I co wtedy? Też tylko zabrać do domu i polegać na własnej opinii?
Nie ma czegos takiego jak bron w stanie "posrednim", albo jest sprawna technicznie, albo nie i koniec , jest sprawna technicznie to jest wówczas bronią, nie jest sprawna , to trzeba bez zbednych ceregieli uniemożliwic metodami mechanicznymi strzelanie z niej i czesc, ( i wtedy automatycznie przestaje byc bronia ) troche za długo obcuje z bronia i kilka rozerwanych luf już było mi dane widzieć i to wcale nie w wykopkach, wystarczy ze lufa jest zuzyta, czy ma wrzery spowodowane korozja mimo ze zewnetrznie wyglada super .