KIEDY ZACZNIEMY SIĘ NAWZAJEM PILNOWAĆ
m4rsh4ll napisał(a):
kiedy ta nasza Polska sie podniesie... ?
U nas jest mniej więcej tak (to tylko przykład, nie mówię, że ja czy Wy tak robicie):
Rolnik wyrzuca pełen wóz śmieci do lasu, widzi to jego sąsiad i sobie myśli: "ot szuja, kawał chama, ale co mnie to obchodzi, lepiej trzymać gębę na kłódkę, nic nie mówić, bo po co sobie wrogów we wsi robić? Jeszcze będą wołać konfident. Zresztą, to nawet niezły pomysł, jutro zrobię tak samo, jeszcze zaoszczędzę na wywózce".
Powiem Wam, że w krajach, które nazywamy cywilizowanymi sąsiedzi żyją ze sobą w o wiele lepszych stosunkach niż u nas. Ale niech no który z nich zacznie robić rzeczy niezgodne z prawem, od razu znajdzie się dziesięciu aby donieść. Mimo, że kiedyś też myślałem, że to jest nie fair, nie powinno się "donosić" (u nas to słowo ma szczególnie negatywne brzmienie) na Swoich-ziomali, to teraz myślę, że chyba w tym tkwi sedno sprawy. Jeśli nie będziemy się nawzajem pilnować i nie będziemy potępiać złych postaw, to na nic zwiększone kary i gadanina w mediach.
Czym się różni Norweg od Polaka? Według historii to właśnie Norweg powinien być złodziejem, chamem itp. A dlaczego nie jest? Na to pytanie sami sobie odpowiedzcie.
To były moje dyrdymały hehe
Mat