Teraz jest czwartek, 29 stycznia 2026, 12:55

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Spotkanie ze strażą leśną
PostNapisane: środa, 11 lipca 2007, 10:00 
Buszujący w śniegu

Chciałem się podzielić wrażeniami ze spotkania w lesie ze strażą leśną. Chodzę sobie z kolesiem i wykrywką po lesie a tu nagle z za zakrętu leśną drogą podjeżdża patrol w jakiejś seledynowej terenówce. Wychodzi dwóch panów z kalmkami przy pasie, podchodzą i się pytają co my tu robimy. Koleś lekko podchmielony odpowiada im, że my tak rekreacyjne na grzybki :) i że nasza wykrywka to kosiarka żyłkowa do grzybków. Ja w tym momencie nie wytrzymałem i zacząłem się śmiać, ale tak na maksa. Chyba spodobała im się ściema bo pojawiły im się uśmiechy na poważnych twarzach. Najlepsze w tym wszystkim było to, że nie dość że się nie doczepili to jeszcze nagrali miejscówki w lesie i ostrzegli przed niewypałami. Całkiem w porządku ludzie i nawet chyba im było na rękę że się kręciliśmy po lesie gdyż jak nam powiedzieli pilnują tutaj żeby metrów z kupek miejscowi nie kradli. :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 lipca 2007, 11:31 
Generał Broni
Generał Broni

I wychodzi na to,że dobra ściema to połowa sukcesu.A druga połówka to luz.Strażnik też człowiek,tylko bardziej spięty niż my.
Kiedyś postanowiliśmy przed kopaniem uprzedzić leśniczego.Gdy dowiedział się z czym przychodzimy,to miał taką minę,że jego zdjęcie można było zamieścić w dziale "dziwne zdjęcia".Po ok.40 min.dialogu usłyszeliśmy w końcu-"pozwolić to za bardzo nie mogę,ale nie będę przeszkadzał.A najlepiej to idźcie "tu i tu".I było bezstresowo.Po obu stronach.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 lipca 2007, 12:32 
Porucznik
Porucznik

Miałem bliskie spotkanie 3 stopnia ze Strażą Leśną na Mierzei (konkretnie okolice Mikoszewa).

Już myślałem, że będzie wtopa, ale po krótkiej dyskusji udaliśmy się ze strażnikiem w miejsca, które przekopaliśmy i po sprawdzeniu, że teren nie wygląda ja kretowisko mogliśmy śmigać dalej ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 lipca 2007, 13:57 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

to ja miałem lepszy numer: ja zwykrywką zjednej a leśniczy z drugiej -wymieniliśmy się poglądami i wskazał kilka miejsc na mapie ale jeszcze tam nie dotarłem (może teraz bo ide na urlop ;) )

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 lipca 2007, 18:36 
Generał Broni
Generał Broni

Witka :)
Bardzo podbudowujące opowieści - mam nadzieję , że mamy w polsce więcej normalnych leśników ;P
Pozdrawiam :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 lipca 2007, 19:18 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Chyba tak.
Miałem spotkanie ze Strażą Leśną w nadleśnictwie Oborniki Śląskie. Najpierw ich trochę zdziwiło , co o piątej rano może robić w lesie facet z łopatą (wykrywka spoczywała jeszcze w plecaku); potem jednak miła pogawędka, porównywanie map (leśnictwa i moich), opowiadanie o znaleziskach itp.
Na koniec , kilka godzin później, za wycieraczką mojego samochodu, który zaparkowany był kilometr dalej na drodze wjazdowej do lasu, zamiast mandatu znalazłem tylko grzeczne pouczenie, że nie należy zastawiać dróg pożarowych oraz , że Straż Leśna " życzy miłego pobytu na terenie naszego Nadleśnictwa". :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 lipca 2007, 19:32 
Generał Broni
Generał Broni

Ja miałem jedno spotkanie z leśnikiem, byłem z kolegą loslau i takim jednym Tomkiem notabene :cop.
stoimy sobie w lesie, wykrywki z boku oparte o drzewo saperki w ziemi my gadka szmatka, nagle przez las jedzie sobie samochód patrzymy leśnik i teraz co? uciekać nie ma sensu to stoimy, podjeżdza bliżej otworzył okno popatrzył na nas, zapytał sie tylko: kopiecie? my tak. zamknął szybe i pojechał.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 lipca 2007, 20:58 
Generał Broni
Generał Broni

Ale milusio się zrobiło.Czemu nie jest tak zawsze? :) :pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 lipca 2007, 21:16 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam.
Ja natomiast - mi też ciężko było w to uwierzyć - spotkałem nie strażnika leśnego - ale podleśniczego który także sobie grzebał z wykrywką. Wspominam to jako miły kontakt, który przyniósl wiele ciekawych informacji ;) . Aktualnie jeśli jestem w terenie, należacym do juryzdykcji tego aktualnie już leśniczego chętnie go odwiedzam i razem po robocie wypijemy po zimnym :piwo .
Pozdro - Darglo44

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]