Policja chwali sie kolejnym sukcesem:
http://www.policja.pl/portal/pol/1/1238 ... towie.html
OK. Amunicja (w tym artyleryjska) to byc może przestępstwo (chociaż cholera wie co to znaczy 'amunicja' 0- może gość miał skorupy same) ale co do reszty:
Cytuj:
Przeszukując kolejne pomieszczenia i dom znaleźli rewolwer "Lefosze", kuszę "Pancer II", wiatrówkę "Slavia" i "kamuflowaną broń białą".
Lefosze (pomijam pisownie, sam nie wiem jak się to pisze) jest zdaje sie z przed 1850 i można go mieć legalnie... kusza- jak to jest z legalnościa kuszy?
wiatrówka... cholerny arsenał - pewnie jeszcze 1000 sztuk amunicji do niej, ale to chyba też legalne (do 17 J?) ... a zakamuflowana broń biała to przepraszam co? nie wolno mieć np. noża ukrytego w parasolce?
może jestem przeczulony, ale po raz kolejny śmierdzi mi to kupą.
no i jeszcze jedna notka:
http://www.policja.pl/portal/pol/1/1227 ... nicje.htmlCytuj:
Na terenie posesji zabezpieczono: dwa elementy przypominające wyglądem lufę karabinową z językiem spustowym zamka, 5 skrzynek drewnianych, w których znajdowało się ponad 1300 sztuk amunicji kaliber 7,62 mm, skrzynkę drewnianą wypełnioną metalowymi przedmiotami przypominającymi amunicję przeciwlotniczą i przeciwpancerną, 5-litrowe kanistry plastikowe wypełnione amunicją, elementy przypominające zamki karabinów oraz dwie pokryte rdzą jednostki broni palnej krótkiej, 33 zapalniki pocisków, 3 ładownice z amunicją, woreczek foliowy z prochem strzelniczym, blisko 200 elementów zapalników pocisków, 6 łusek armatnich i 3 kryzy łusek armatnich.
Arsenał zgromadzony przez mężczyznę został zabezpieczony przez Zespół Minersko-Pirotechniczny i przewieziony na poligon wojskowy, gdzie zostanie zdetonowany.
Ryszard K. został zatrzymany. W trakcie przesłuchania powiedział, że interesuje się bronią i amunicją z czasów wojny. Przedmioty, które znaleziono na jego posesji, sam znajdywał na okolicznych terenach używając - specjalnie w tym celu zakupionego - wykrywacza metali.
szczegolnie fajne są
dwa elementy przypominające wyglądem lufę karabinową z językiem spustowym zamka oraz
elementy przypominające zamki karabinów