Teraz jest poniedziałek, 26 stycznia 2026, 19:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wypowiecie sie?
PostNapisane: sobota, 24 listopada 2007, 01:57 
Mr. Sturmgewehr

Zaczelo sie tu http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=548883 i przepoczwarzylo w to http://www.po.org.pl/forum/viewtopic.php?p=146816

Zobaczymy jaka bedzie reakcja jak sie z tym wyjdzie do ludzi na tamtym forum

PS Robi, ja wiem, forum jest apolityczne, ale chyba teraz cel uswieca srodki...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 listopada 2007, 02:28 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

.....

Ostatnio edytowano poniedziałek, 10 listopada 2008, 10:17 przez pablo11, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 listopada 2007, 09:10 
Moderator
Moderator

Good. Zacząłes na Forum PO, zobaczymy, czy Ci ktos odpowie. Ale wiesz, że za tym idzie dyskusja: zmienić prawo, ale na jakie? A tu masz cały watek pokonferencyjny (konferencja w OODA rok remu) i jeszcze kilkakrotnie wracajace dyskusje, bo część poszukiwaczy chciałaby w ogóle ryć bez ograniczeń, część godziłaby sie na rejestrację u WKZ, część, lubi starożytności, jeszcze inni widzą w hobby business. Dwia najczęściej dyskutowane pomysły to tzw. model angielski - wszyscy ryja gdzie chcą, o ile im własciciel gruntu pozwoli, Panstwo ogranicza jedynie dostep do stanowisk archeologicznych i ma prawo pierwokupu przedmiotów; drugi odel to tzw. "karta wędkarska" - każdy kto ma licencję może poszukiwać (kwestia własności przedmiotów wymaga dyskusji) oraz kilka rozwiązań posrednich... duża dyskusja :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 listopada 2007, 11:02 
Porucznik
Porucznik

mirek... Narzekać jest najłatwiej.
Bacznie śledzę temat odnośnie jakiejkolwiek legalizacji poszukiwań i jeżeli w ogóle nie będzie podnosić się problemu to nic w tej kwestii nie będzie zrobione.
dect słusznie zauważył, że nareszcie jest realna możliwość zmienienia obecnego CHOREGO prawa. Niech mądre państwo ma kontrolę nad nami, wprowadzenie ewidencji poszukiwaczy, którzy mogą kopać dalej niż na swoim podwórku ułatwiło by życie nam i "im".

Oddajcie swój głos, nawet jeśli jest to kolejne "podnoszenie wiadra".

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 listopada 2007, 17:57 
Pułkownik
Pułkownik

Sprawa jest prosta, to co w ziemi jest własnością posiadacza gruntu. Państwo jeśli zechce powinno mieć prawo pierwokupu przedmiotów zabytkowych. W przypadku grodzisk itp. odkupuje grunt po cenach rynkowych. Właściciel pogoni z flintą każdego z wykrywką , chyba, że ten przyjdzie do chłopa o się z nim dogada. Zabranie wykopkę będzie wtedy kradzieżą. Proste?? Dla mnie proste.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 listopada 2007, 16:37 
Generał Broni
Generał Broni

yapi66 napisał(a):
Sprawa jest prosta, to co w ziemi jest własnością posiadacza gruntu. .

A co, jeśli za parę lat wejdzie prawo pozwalające na wykup ziemi przez obcokrajowców? Chciałbyś, żeby nasze dziedzictwo kulturowe wyjeżdżało bez żadnej wiedzy za granicę?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 listopada 2007, 19:46 
Pułkownik
Pułkownik

Przeczytaj następne zdanie. Przedstawiłem tylko ogólny zarys mojego podejścia do tematu. Uważam , że każdy powinien mieć prawo do kopania na swoim terenie lub za zgodą właściciela terenu.Natomiast jeśli coś znajdzie powinien to zgłosić, np. przesyłając dokładne fotki i opisem i lokalizacją do WKZ - tu i jeśli WKZ przez 30 dni nie zgłosi jakichś pretensji do znaleziska to właściciel powinien uznać , że jest to jego własność i może z nią zrobić co chce . Poza tym i tak co ciekawsze znaleziska wyjeżdżają za granicę . Na moich terenach zresztą trudno o Polskie Dziedzictwo Narodowe ;) .

Ostatnio edytowano niedziela, 25 listopada 2007, 22:51 przez yapi66, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 listopada 2007, 20:35 
Moderator
Moderator

Royalty napisał(a):
mirek... Narzekać jest najłatwiej.

taa, tacy jak ja, fdj, Piotr, mab1978, tomato, 111, szary wilk, atylla, jakerks, proscan, saper i im podobni to tyle co narzekac potrafią!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 listopada 2007, 20:52 
Porucznik
Porucznik

mirek - źle mnie zrozumiałeś....
Chodzi mi, że jest to kolejna okazja na wypowiedzenie się.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 listopada 2007, 23:58 
Generał Broni
Generał Broni

Wiecie co... śmiać mi się chce jak widzę te wszystkie narzekania na tzw. chore prawo !!!! Poszukiwacze nie potrafią dbać o swoje !!! Już wkrótce posiadanie wykrywacza metali będzie nielegalne. I BARDZO DOBRZE !!!!!!! Poszukiwaczom nie chce się nawet myszką kliknąć by to zmienić !!!!! Żenada !!!!

http://www.po.org.pl/forum/viewtopic.php?p=146816

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 listopada 2007, 11:40 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Ja jako tylko niedzielny spacerowicz się pod tym podpisuje.I zachęcam innych.Myślę iż pozostałych opanował strach przed podjęciem decyzji lub w ogóle wypowiedzenie sie w temacie.Pewnie dalej bedą ryc doły i rozglądać sie czy ktoś za plecami nie stoi :).Nasza brać to dużo młodego narybku który nie wie nie rozumie i nie potrzbuje zmian bo po co.Myśle iż jako lużni poszukiwacze bez formalnego stowarzyszenia specjalnej szansy nie mamy ale zawsze warto próbowac kropla drąży .... :za Mam nadzieje iz nikogo nie uraziłem tym narybkiem :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 listopada 2007, 13:30 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Nauczono mnie walczyć o swoje prawa. Popieram zryw i do niego się przyłączam! :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 listopada 2007, 14:17 
Generał Broni
Generał Broni

Witam panowie :)
Pomysł jest szalenie trafiony i potrzebny i nie ważne czy to się uda czy nie - ważne że próbujemy sami cośzmienić - jestem pod wrażeniem.
Takie inicjatywy powinny pojawiaćsięczęściej - uwierzcie mi , że internet to potęga i jak jeśłi nie w ten sposób można zwrócić uwae otoczenia na to co mamy do powiedzenia.
Wyjdźmy poza to forum i poruszajmy nasze problemy - tam , gdzie mogą byćone rozwiązane - bo póki co siedzimy na swoim podwórku i narzekamy jak jest nam źle.

A więc do boju panowie - upominajcie się o swoje prawa - bo nikt za Was tego nie uczyni !
Zabrałem głos na stronie PO i myślę , że w końcu ktoś będzie musiał się tym problemem zająć.

Zawsze znajdą się marudzerzy , którzy nie robiliby nic - ale cóż to - jak mawiano RAZEM NAS BACHATO _ NAS NIE PODOŁATY :)
Pozdrawiam i zachęcam do zabrania głosu w słusznej sprawie :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 listopada 2007, 16:24 
Pułkownik
Pułkownik

Witam
Idea bardzo słuszna i dobrze byłoby coś z tym zrobić.Zmiany prawa są konieczne, nie trzeba go wymyślać od nowa, inni już to wymyślili i sprawdzili, przetłumaczyć tylko na nasze np model brytyjski i po sprawie. Tylko kto to zrobi, dobrze by było mieć jakąś organizację zrzeszającą poszukiwaczy, która reprezentowałaby nasze sprawy.Wtedy siła przebicia większa.

buszmen pozdrawia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 listopada 2007, 17:17 
Mr. Sturmgewehr

Po niecalym tygodniu czas na male podsumowanie. Watek na forum PO ma 1200+ odslon i za moment bedzie najczesciej odwiedzanym w tym dziale - to cieszy.

Gorzej z aktywnoscia - jak napisal Hitboy (moderator) "Na forum [Odkrywcy] jest ponad 60 000 kont, gorzej z ich aktywnością". Na razie glosow oddano 31 za i 1 przeciw. Nie za dobrze, biorac pod uwage, ze wiadomosc o tym watku wisi tez tu.

Coz :) Uznaje jednak, ze poczatki sa zawsze trudne i nie nalezy sie zniechecac.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]