Teraz jest piątek, 23 stycznia 2026, 06:51

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: problem
PostNapisane: czwartek, 3 września 2009, 22:30 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam. Jestem jednym z was i mam problem.
W zeszłym roku mieliśmy "nalot" na dom. Przeszukano całe mieszkanie, pomieszczenia gospodarcze itd.
Zabrali rzeczy moje, mojego brata oraz inne przednioty, które według policjantów miały związek z poszukiwaniami.
U brata znaleźli stary rewolwer z 19 wieku kilka niesprawnych sztuk amunicji i jakiś dzbanek. Ja posiadałem własną kolekcje kilku hełmów, guzików, monet, bagnetów, wykrywacz metali (używany był jedynie na potrzeby m,ojej działalności gospodarczej czyli tartak),
Brat dostał wyrok w zawieszeniu a ja jako podejrzany o nielegalne wykopaliska itd zostałem uniewinniony (umożono moją sprawe). Chcąc odzyskać kolekcje Jeździłem do prokuratury i do komendy policji (jedni odsyłali mnie do drugich, że niby "tam" są moje fanty). byłem wczoraj w komendzie i sie dowiedziałem że w związku z prawomocnym wyrokiem mojego brata z marca!!! orzekł o przepadzie na rzecz państwa moich przedmiotów, razem z wykrywaczem. O niczym nic nie wiedziałem i cały czas szukałem swoich przedmiotów. co mam robić? prosze o pomoc.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 września 2009, 23:45 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Takie jeżdżenie i pytanie na gębę jest bez sensu, wszystko załatwia się na piśmie. Każde pismo odbija się na ksero, oryginał się składa i na kopii żąda się potwierdzenia- podpisu i pieczątki, to tak na przyszłość ;)

Przedstawiłeś za mało danych.

Brat mieszkał z Tobą w jednym gospodarstwie?

Czy w spisie przedmiotów które zatrzymano podczas przeszukania, a później w postanowieniu o zatrzymaniu ich jako dowodów rzeczowych było wyraźnie określone że część z nich stanowi własność brata a część Twoją?

Za co brat dostał wyrok? i czy była w nim mowa o przepadku przedmiotów?

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 września 2009, 17:41 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Brat mieszka razem ze mną.
W naszych zeznaniach było wyraźnie napisane i rozdzielone co moje a co jego.
Dostał wyrok za posiadanie broni i amunicji (mimo tego że eksperci podczas ekspertyzy stwierdzili że przedmioty są nie sprawne i silnie skorodowane ale mimo tego to broń)
Nie było zadnego wyroku za poszukiwania

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 września 2009, 18:30 
Chorąży
Chorąży

To juz w tym kraju zakrawa na paranoję. Na jakiej podstawie mogli zabrać chełmy, bagnety oraz wykrywacz? Domniemanie to jeszcze nie przestępstwo a tak ogólnie to od kiedy posiadanie wykrywacza jest zabronione. Tak jak poradzono powyżej wszystko na piśmie! Nie chce mi się czasami do tego kraju wracać. Dzierżyński wiecznie żywy a sądy... ach.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 września 2009, 22:37 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Napisz do prokuratury wniosek o zwrot rzeczy zatrzymanych podczas przeszukania, albo - jeśli otrzymałeś takie postanowienie - wymienionych w postanowieniu o uznaniu zatrzymanych rzeczy za dowody rzeczowe.

We wniosku opisz całą sytuację - kiedy zatrzymane, w jakiej sprawie (numerki), że sprawa umorzona, że próbowałeś je już odzyskać ale byłeś zbywany przez policjantów. O bracie nic nie pisz.
Wniosek złóż tak jak pisałem wyżej - z potwierdzeniem na kopii.

Nie bój żaby, wszystko oddadzą :1

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 września 2009, 23:02 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Jak oddadzą jak już tego nie ma w magazynie? koledze zabiorą mówiąc "stary, no wiesz, dostałeś, ale gościu kaszanę robi i trza mu oddać.." Skoro masz tartak, to mam nadzieję, że stać Cię na prawnika, najlepiej takiego na którego w środowisku mówią "Pirania", niech pisze i chodzi.. prędzej wychodzi zwrot albo odszkodowanie niż Ty sam..

Niezależnie od tego życzę powodzenia..

A poza tym - było się do niczego nie przyznawać.. a teraz to d... zbita..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 5 września 2009, 00:27 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

prokurtatorowi mówiłem że posiadanie wykrywacza nie jest zabronione i dlatego miałem umożoną sprawe o podejrzenia.
Mam znajomego prawenika i wiem że jest jednym z lepszych. dzięki za podpowiedzi

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 5 września 2009, 10:40 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Tylko dodam, bo prokuratorzy w takich sprawach (aut. słownik - korzystać przez rz!) niewiedze osób takich jak ty. "Bagnet" nie nalezy do "broni białej", na którego posiadanie wymagane jest pozwolenie na broń. Wynika to z art. 4, ust. 1, pk. 4. ustawy "o broni i amunicji". Posiadanie wykrywacza jak już była mowa tez nie wymaga żadnego stosownego zezwolenia. Co do "oporządzenia" (czyt. hełmu) w żadnym wypadku nie powinni Ci go zabrać z domu, no cóż :cop ale te tłumoki biorą wszystko (wiem też miałem nalot ale co do części swoich przedmiotów się wykłuciłem). Jeśli przedmioty zostały zatrzymane i nie chcą Ci ich oddać oznacza to, że Sąd wydał postanowienie o przepadku przedmiotów na rzecz skarbu państwa (powinieneś dostać taki kwit - tylko z Sądu a nie z prokuratury) i jak najbardziej możesz się odwołać od tego. Jeśli takiego kwitu nie dostałeś zgłoś się do prokuratury i zawiadom o popełnieniu przestępstwa, czyli kradzieży przedmiotów przez Policjię.

Bym Ci pomógł ale musiałbym znać stan faktyczny tzn. jakie psima dostałeś i od kogo, a tak to na razie jest wróżenie z fusów.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 5 września 2009, 15:01 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

właśnie przeczytałem jeszcze raz postanowienie o umożenie śledztwa. wyrażnie jest napisane które przedmioty są moje i że nie złamałem prawa posiadając je.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 5 września 2009, 21:51 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

No to trzymam kciuki, żebyś jak najszybciej dostał z powrotem swoje klamoty.. Powodzenia.. Tylko im nie popuść w niczym, ma być wszystko i kompletne..

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]