Teraz jest czwartek, 22 stycznia 2026, 08:25

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Przed policją uratowała mnie policja!
PostNapisane: czwartek, 10 kwietnia 2008, 22:41 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam. Często czytam co tam nowego w naszym prawie, ale niedawno mogłem sie przekonać. chodziłem z wykrywka obok sporego zamczyska. Słuchajcie szczere pola, ani żywej duszy, kilka kilometrow do najbliżej cywilizacji. Nagle z tyłu słyszę hałas, oglądam się a tu terenowy radiowóz chyba Aro. Było aż trzech. Rzucili mnie na glebę,. zabrali szpadel. Potem straszyli mnie rewizją osobistą a na koniec trzymali mnie trzy godziny w moim aucie obok swojego radiowozu. Ale co najdziwniejsze nie przyczepili sie do wykrywki. Nawet pozwolili mi ja schować. Za to chcieli zabrać mi szpadel(Fiskars). Oczywiście na pytanie co robię odpowiadalem, ze szukam obrączki, ktorą zgubiła moja żona w trakcie wczorajszego spaceru. I tej wersji trzymałem się uparcie do samego końca. Puścili mnie dopiero po tym jak zadzwoniłem na........ 997!? Ich kolega przez papuge kazał im mnie puścić. Całość trwała około 4 godzin. I co wy na to? Pozdrawiam i jednak nikomu nie życze takich wrażeń.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 kwietnia 2008, 22:53 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Osobiście myślę że BAJKI PISZESZ

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 kwietnia 2008, 23:02 
Generał Brygady
Generał Brygady

A ja myślę że chcesz mnie obrazić. jestem poszukuwaczem z wieloletnim stażem. Mam 42 lata dorosle dzieci i powazna prace i daleki jestem od pisania bajek. Ja wiem ze to co napisalem brzmi jak SF ale tak bylo, powiem wiecej ominąłem jeszcze i tak kilka pikantnych szczegółow z tego zdarzenia. Poniewaz sa dla mnie bardzo przykre i nie chce o nich pisać. Zwracalem sie kilka dni temu z ta sprawa o porade do prawnika. Niestety jedyne co mi doradzil to szybko O WSZYSTKIM ZAPOMNIEĆ i tyle. Jesli chcesz możesz napisać do mnie na priva a opowiem ci co mi jeszcze zrobili.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 kwietnia 2008, 23:20 
Kapitan
Kapitan

mam nadzieje ze Pana nie wykorzystali :D, (taki żarcik;-)

a tak powaznie mówiąc policja to policja, Oni są prawem więc lepiej kulturalnie i ze spokojem podchodzic do tego rodzaju rzeczy, Twoje zeznania i tak nic nie dadzą bo Oni zeznaja wszyscy to samo, nawet mimo tego iż tak nie było, byc moze Ciebie z kims pomylili, byc moze chcieli Ci pokazac kto tu rządzi, ludzie są rózni, skoro nie chcieli Twojego wykrywacza znaczy się że nie chodziło im o to, pamiętaj policjanci tez ludzie, nie muszą byc kulturalni non stop, często sie spotykaja z patologią i to ich bardzo zmienia, stają sie także agresywni

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 kwietnia 2008, 01:35 
Moderator
Moderator

m4rsh4ll napisał(a):
...Oni są prawem więc lepiej kulturalnie i ze spokojem podchodzic do tego rodzaju rzeczy

Skąd Ty, na litość Boską piszesz? Z Białorusi?
m4rsh4ll napisał(a):
"...pamiętaj policjanci tez ludzie, nie muszą byc kulturalni non stop"

Muszą. Nie są żadnym "prawem", ale wyłącznie urzędasami. Nie wymaga się od nich nadzwyczajnych zdolności ani inteligencji, więc to minimum spełniać powinni. Zwłaszcza, że to my im płacimy. Nie wiem czy Ty, ale ja na pewno.
m4rsh4ll napisał(a):
...często sie spotykaja z patologią i to ich bardzo zmienia, stają sie także agresywni...

To powinni wyp... ze służby. I koniec. Nikt nikogo na siłę do policji nie werbuje. To nie Legia Cudzoziemska, glejtu po pijaku nie podpisywali. Wiedzieli na co się godzą.
Krew mnie zalewa, kiedy spotykam takie podejście do policji, bo samoupadlający stosunek do tej formacji, powoduje ich rozzuchwalenie. Dosyć się na to napatrzyłem za komuny, gdy z byle buraka robił się "pan władza".

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 kwietnia 2008, 08:47 
Wielki Przełamywacz Lodów

A ja myślę że miałeś dużo szczęścia i gdyby Ci policjanci znali dokładnie przepisy to dzisiaj miałbyś postawione zarzuty za poszukiwania na stanowisku archeologicznym (bo tereny dookoła każdego zamku także są wciągane do rejestru). Nie wiem po co się w ogóle chwalisz czymś takim publicznie ... ja bym się spalił ze wstydu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 kwietnia 2008, 09:04 
Specjalista
Specjalista

Witam
McKane napisał(a):
A ja myślę że miałeś dużo szczęścia i gdyby Ci policjanci znali dokładnie przepisy to dzisiaj miałbyś postawione zarzuty za poszukiwania na stanowisku archeologicznym (bo tereny dookoła każdego zamku także są wciągane do rejestru). Nie wiem po co się w ogóle chwalisz czymś takim publicznie ... ja bym się spalił ze wstydu.

Czy mozesz wyjaśnić, jak rozległy jest przykładowo teren stanowiska wokół zamku i czy jakoś są oznaczane jego granice? Bo chyba powinny.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 kwietnia 2008, 09:09 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Właśnie to samo pytanie kiedyś stawiałem i nie było żadnej konkretnej odpowiedzi poza żartami.. W JAKIEJ ODLEGłOśCI OD STANOWISKA ARCHEO TEREN NIE JEST JUZ STANOWISKIEM..

Druga sprawa.. dobrze, że pojawił się taki post i nie jest to żaden powód do wstydu.. to daje nam wszystkim jakieś pojęcie jak się zachować, dopóki nie zostaną zmienione przepisy.. oczywiście zakładam i jestem przekonany, że autor postu nie kopał w cieniu murów zamkowych tylko w znacznej odległości od niego..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 kwietnia 2008, 09:39 
Wielki Przełamywacz Lodów

Generalnie nie ma czegoś takiego jak konkretna odległość od każdego zamku która jest także objęta ochroną (przynajmniej ja o niczym takim nie wiem).

Każdy zamek miał inną historię i tego typu obszary wyznaczane są indywidualnie w oparciu o badania archeologiczne bądź powierzchniowe.

Mogę powiedzieć jak to jest w przypadku zamku łowickiego gdyż ten znam dosyć dobrze.

Obecnie na powierzchni pozostały tylko pozostałości zamku wysokiego oraz umocnień bastionowych. Przez zamek niski przebiega droga krajowa połączona z mostem przez Bzurę. Ochroną objęty jest więc cały teren na którym znajdował się zamek a więc też i ten pod drogą oraz na wschód od niej oraz cały teren umocnień bastionowych i obszaru poza nimi w kierunku rzeki.
Ponadto po wybudowaniu zamku wykształciła się obecna dzielnica Łowicza czyli Podgrodzie. Właściwie powinna się nazywać Podzamcze bo nie ma żadnych dowodów archeologicznych na to że istniała w czasie funkcjonowania grodu łowickiego (nota bene do niedawna nie było żadnych dowodów na to że taki gród w ogóle był a te które istnieją obecnie wymagają dalszej weryfikacji). Tak więc Podgrodzie którego metryka sięga końca XIV wieku także jest objęte ochroną konserwatorską i każde prace budowlane wymagają nadzoru archeologicznego.

Generalnie więc ochroną objęty jest sam zamek, przyległe do niego narysy bastionowe z rawelinem itp oraz ich najbliższe otoczenie (do cieków wodnych z tego co pamiętam) oraz całe Podgrodzie. Potem wchodzimy już w miasto, które także jest objęte ochroną ale to już inny temat.

W przypadku innych zamków może być inaczej. Mogą istnieć dookoła nich duże osady, mogły mieć zwielokrotnione linie obrony bądź linie obrony pochodzące jeszcze z grodu który przed nimi istniał. Mogły być przeprawy, kuźnie (które lokowane były poza osadami). Każdorazowo więc strefy wyznacza się indywidualnie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 kwietnia 2008, 10:44 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Teoretycznie Policjanci powinni przedstawić zarzuty - pod jakimi zatrzymują człowieka. Czy tak było tym razem? O co cię oskarżyli?
Zdrav

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 kwietnia 2008, 11:29 
Moderator
Moderator

Według Twojego opisu ,to na pewno jakiś życzliwy do nich zadzwonił bo nie wierzę,że tak sami od siebie przyjechali w to odludne miejsce radiowozem m-ki Aro(nawiasem mówiąc widzę najczęściej jak te najnowsze osiągnięcia rumuńskiej myśli technicznej jeżdżą ,ale na lawetach).To,że Cię trzymali tak długo ,wynika z tego,że nikt z ich przełożonych nie potrafił podjąć żadnej decyzji(pewnie grzały się linie telefoniczne na wszystkich możliwych kierunkach tj,Prokuratura być może Konserwator zabytków itp.)Podejrzewam,że gdybyś miał ze sobą jakieś fanty to już stałbyś się gwiazdą medialną :( Ale uważaj,bo może pewnego ranka zapukają jeszcze do Twoich drzwi,aby zobaczyć Twoje zbiory :n :( )
Smutne jest to,że ta formacja mająca służyć społeczeństwu idzie w zupełnie innym kierunku,ale jakie państwo ,tacy posłowie.Jacy posłowie takie prawo i jakie prawo taka policja :( :n :n :n

Ale nie może tam być miejsca dla "buraków" jak pisze Renald działających na zasadzie." mamo.pójde do ORMO bede rządził".Bo jeżeli nerwy im puszczają,są agresywni,chamowaci to ich miejsce jest w psychiatryku,a nie w uzbrojonej formacji.

Ostatnio edytowano piątek, 11 kwietnia 2008, 12:20 przez hajtman, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 kwietnia 2008, 12:02 
Moderator
Moderator

m4rsh4ll napisał(a):
mam nadzieje ze Pana nie wykorzystali :D, (taki żarcik;-)

a tak powaznie mówiąc policja to policja, Oni są prawem więc lepiej kulturalnie i ze spokojem podchodzic do tego rodzaju rzeczy, Twoje zeznania i tak nic nie dadzą bo Oni zeznaja wszyscy to samo, nawet mimo tego iż tak nie było, byc moze Ciebie z kims pomylili, byc moze chcieli Ci pokazac kto tu rządzi, ludzie są rózni, skoro nie chcieli Twojego wykrywacza znaczy się że nie chodziło im o to, pamiętaj policjanci tez ludzie, nie muszą byc kulturalni non stop, często sie spotykaja z patologią i to ich bardzo zmienia, stają sie także agresywni

pozdrawiam

Marshal bzdury piszesz i tyle, pracuje ( na razie :666) w bardzo podobnej instytucji, rowniez o charakterze policyjnym , tez ludzie z ktorymi sie stykam sa agresywni, bardzo czesto dochodzi na styku obywatel/funkcjonariusz do bardzo powaznych scysji, ( a prawnie moge niestety mniej niz :cop) i jakos mimo wszystko potrafie i staram sie zachowywac kulturalnie, mimo ze czasem ( a raczej czesto) szlag jasny mnie trafia, jesli ktos mysli ze mundur, pistolet i pała daja mu nieograniczona wladze nad obywatelem, to powiniem sie udac do poradni zdrowia psychicznego i to bardzo szybko.
Policja, (ale nie tylko) to Słuzba, a kto nie nie wie co to oznacza, to powinien zabrac sie szybciutko za lekture słownika .....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 kwietnia 2008, 15:47 
Generał Brygady
Generał Brygady

Chyba sprowokowałem ostrą dyskusję ale to dobrze. I nie wstydzę się ponieważ jak pisałem wyżej szukałem w pobliżu zamku jakieś 800-1000 metrów. i do głowy by mi nie wpadło żeby robić to bliżej. A kolega mundurowy nie boi się kolegów po fachu? Ciekawe? Przecież ciebie i mnie prawo powinno traktować tak samo. Tak myślę jak by sie zachowali gdybyś to ty wpadł w ich szpony. Jeszcze jedno nikt nie mógł zadzwonić, bo tam nie ma cywilizacji. Ale teraz przynajmniej jestem jeszcze bardziej czujny i wam radzę to samo. Prawo prawem a policja policją tym bardziej na takim odludziu. Tych policjantów było aż trzech. A ciekawe też co by kolega mundurowy zrobił gdyby to on mnie zatrzymał????? A ze wstydu to powinni sie palić i powinni być paleni ci co robią z zamków gigantyczne śmietniska. Widziałem w życiu wiele zamków wypełnionych po czubki fos i baszt śmieciami. Pytam więc? Gdzie wtedy była policja i inne służby a gdzie są archeolodzy? To oni powinni palić sie ze wstydu, przecież to tereny chronione.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 kwietnia 2008, 15:53 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Enki - czytaj ze zrozumieniem i nie rób sobie osobistych wycieczek, gdzie kto pracuje bo to nie ma nic do rzeczy.. To Ciebie przetrzymywali i brawo dla Ciebie, że się wywinąłeś..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 kwietnia 2008, 16:04 
Moderator
Moderator

Enki tak Cie boli ze Cie przetrzymywali ??? napisz zażalenie na ich postepowanie ...... i czytaj ze zrozumieniem, nie pracuje w :cop, pogonie za poszukiwaczami nie leza w kregu moich zainteresowan sluzbowych i poza sluzbowych, nie ukrywam tego czym sie zajmuje po godzinach pracy, a w terenie jakos mimo wszystko potrafie sie bezproblemowo dogadac i z lesnikami i z Policja ..... no i nie kopie na zamkach :666

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]