Teraz jest czwartek, 13 listopada 2025, 19:24

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: x terra 705 pytanko do użytkowników
PostNapisane: środa, 12 sierpnia 2015, 15:01 
Podporucznik
Podporucznik

Witam, od dwóch dni śmigam Teresą 705, nie mam nikogo w okolicy z terrą więc zapytam za pośrednictwem forum. Sprzęt dość intuicyjny ale mam problem z funkcją automatycznego śledzenia gruntu (track). W instrukcji napisano aby po namierzeniu celu wyłączyć i ponownie włączyć przycisk Track. Czy w trakcie przemiatania natrafiając na przedmiot np. miedziany znów trzeba "resetować" track (kiedy nie kopię i nie używam pinpointa)?
Jeszcze jedno pytanie : mimo, że chodzę na 1szym programie strojenie gruntu (automatyczne) przeprowadzam na programie ALL METAL a dopiero póżniej przeskakuję na 1szy program?
Pytanie nr 3: czy strojenie do gruntu należy powtarzać (jak np w xlt whites) czy raz stroję i idę w teren?
Z góry dzieki za odpowiedzi, wbrew pozorom w sieci niewiele jest odpowiedzi na ten temat.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: x terra 705 pytanko do użytkowników
PostNapisane: środa, 12 sierpnia 2015, 16:01 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Stroisz raz i lecisz w teren. Po widocznej zmianie warunków glebowych i zachowania wykrywacza powtarzasz strojenie. Wchodzisz na nowe pole, powtarzasz strojenie.

Tryb pracy nie ma znaczenia na strojenie gruntu.

Na tracking uważaj, częste przemiatanie nad jednym przedmiotem może oszukać wykrywacza i Ciebie, rozstrajając grunt. Wykrywacz oczywiści "złapie" nowy grunt, ale potrzebuje do tego chwili.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 12 sierpnia 2015, 18:56 
Plutonowy
Plutonowy

Skąd jesteś? Chętnie pomogę z xterra ;)

Najlepiej rób tak:
wchodzisz na pole, odpalasz all metal, na pin-point'cie znajdujesz miejsce gdzie nie ma sygnału, odpalasz tryb strojenia do gruntu, znaczkiem kilofa/monety (lewa strona panelu) uruchamiasz proces automatycznego strojenia, i machasz cewką nad ziemią od 2 do 10cm (staraj się nie bić o ziemie), po ok. 4-5 sekundach będziesz miał zestrojony sprzęt.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 12 sierpnia 2015, 20:44 
Podporucznik
Podporucznik

Dzięki za pomoc, jestem z okolic Poznania.Mam jeszcze jedno pytanie. Chodzę na 1szym programie, czułość prawie maksymalna, cewka dd elipsa 18ka. Wyciągam tylko drobnicę, monetki to głównie grubasy i boratynki, silbergrosz i 1gr międzywojenne. W terenie byłem dopiero trzy razy (w sumie 2h) być może takie pole ale chodząc z xlt jakoś więcej polmosów, blaszek ect. mi wpadało a teraz nawet prl nie wychodzi. Czy na takich ustawieniach szukając elipsą można przegapić większe miedziane monety?
Pytanie jest może banalne lecz dziwi mnie że na tyle drobnych monet (do 15mm) nie wpadło nic "grubszego".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 12 sierpnia 2015, 22:10 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Proponuję żebyś przestawił tereske na tryb all metal i na nim szukaj dlatego, że czasem małe cienkie sreberka albo przedmioty głęboko zalegające mogą przekłamywać na stal. Czasem takie sygnały opłaca się kopać. Warto nie tylko używać wyświetlacza ale przede wszystkim słuchawki na uszy i w teren. Elipsa demonem głębokości nie jest ale potrafi ze śmieci wyłapać coś fajnego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 sierpnia 2015, 15:38 
Podporucznik
Podporucznik

Najpierw wolę osłuchać się ze sprzętem na programach 1-4, na AM przyjdzie czas. Frapuje mnie tylko ta wielkość znajdów, czy elipsa na 1szym programie i wysokiej czułości może np pomijać większe miedziane monety ect.?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 sierpnia 2015, 18:06 
Plutonowy
Plutonowy

alexx_2007 napisał(a):
Najpierw wolę osłuchać się ze sprzętem na programach 1-4, na AM przyjdzie czas. Frapuje mnie tylko ta wielkość znajdów, czy elipsa na 1szym programie i wysokiej czułości może np pomijać większe miedziane monety ect.?

Zrób sobie własne ustawienia, usuń po prostu segmenty od -8 do 8, a resztę kop (no może 34 zostaw polmosowi :D )

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 sierpnia 2015, 21:13 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

rizar napisał(a):
alexx_2007 napisał(a):

Zrób sobie własne ustawienia, usuń po prostu segmenty od -8 do 8, a resztę kop (no może 34 zostaw polmosowi :D )

Wycinając od -8 do 8 pomijasz przy okazji cienkie sreberka ale to twoja decyzja.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 14 sierpnia 2015, 09:57 
Generał Broni
Generał Broni

Możesz sobie każdy program fabryczny sam z modyfikować ,daj np program pierwszy,ustaw dyskryme od -2 czyli akceptujesz wszystko od -2,ustaw 4 tony i śmigaj ja tak chodziłem i moi koledzy z teresami ,nie pominiesz w ten sposób cienkich sreberek ani biżuterii,czułość prawie na maxa.Ustawiając dyskryme do +8 wytniesz najciekawsze sreberka czyli malutkie.Sreberka na granicy zasięgu właśnie wchodzą nie raz w zakres żelaza czyli wskazania balansuje od małych wartości na plusie do minusa i to twoja decyzja będzie czy kopać,do tego monety nie leżą idealnie płasko a pod różnym kontem i wskazania nie będą nigdy idealne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 14 sierpnia 2015, 17:41 
Podporucznik
Podporucznik

A czy dyskryma od -2 to nie jest czasem 4 wzorzec (ustawienie fabryczne)?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 sierpnia 2015, 15:50 
Plutonowy
Plutonowy

koledzy co wam wychodzi przy minusowych sygnałach -4,-6 ja mam ustawione od -2 i jeden ton i wszystko kopie powyżej takie przyzwyczajenie po ciboli ,
a jakbym kopał na all metal to się bym z miejsca nie ruszył tyle sygnałów czasami nie mogę znaleźć miejsca na ustawienie gruntu tyle tego żelastwa po moich poletkach leży

zdrów

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 sierpnia 2015, 19:03 
Podporucznik
Podporucznik

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy to normalne że wykrywacz z cewką 7,5 koncentryk uniesiona nad ziemię na wysokość 1m (tak jakby w powietrze) wzbudza się a na panelu pojawiaja się fałszywe wskazania??
Sprzęt ma tydzień, baterie wymieniłem natychmiast na nowe a w polu takie coś... Dodam że po przyjeżdzie do domu już na podwórku ponownie uniosłem i fałszywych wskazań jakby było mniej. Czy ktoś z użytkowników miał podobne doświadczenia, bo aż się potem zalałem z nerwów?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 sierpnia 2015, 21:26 
Chorąży
Chorąży

A po uniesieniu cewki na ten metr nie miałeś telefonu w kieszeni? Może Ci fon do sieci logował, albo zakłócenia jakieś łapał.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 sierpnia 2015, 21:47 
Plutonowy
Plutonowy

ja miałem podobny problem okazało się że cewka nieszczelna i zawilgocona od mokrej trawy , cyferki na wyświetlaczu latały , cewka 1m nad ziemią uspokajało się jak zjechałem do 20
do serwisu wysłałem nową cewkę dali i teraz ok trzeba uważać na wilgoć wykrywacz 1 miesiąc miałem

zdrów

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 sierpnia 2015, 22:08 
Podporucznik
Podporucznik

Telefon w kieszeni był jak zawsze, z tym że raczej nigdy nie przeszkadzał. Wilgoć odpada bo susza, chodzę po zaoranym więc sam piach. Jednak po powrocie do domu zauważyłem że cewka jest lużna przy obudowie elektroniki a przy poruszaniu kablem przy gnieżdzie popiskuje więc to chyba to. Dokręciłem gwint, zjechałem z czułością do 27 i jest ok, jak nastawiam czułość na 29-30 to znów się wzbudza (to normalne?).
Dodam, że kiedy czułość jest na maxa (29-30) to przy poruszaniu kablem od cewki lekko zapiszczy raz czy dwa, ale kiedy zjadę na 25-27 to poruszam kablem i nic się nie dzieje, bardzo proszę o informację od użytkowników x-terry czy to normalne, czy może cewka jakaś wadliwa. Sprzęt jest nowiutki a ja nie jestem osłuchany (6h w terenie w tym 1h na cewce 7,5). Dodam, że biegam kilkanaście lat z xlt więc laikiem nie jestem ale Minelab jest mi totalnie obcy. Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]