alexx_2007 napisał(a):
Witam, chodzę na co dzień z xterrą 705 cewka elipsa 18ka lub 7,5 koncentryk ( jest to zestaw cewek z tzw dual packu). Obie cewki mają oczywiście swoje zalety ale uważam że są plytkie (przynajmniej elipsa). Szukam tylko malej drobnicy więc planuję dokupić coś głębszego a zarazem o wysokiej częstotliwości na drobnicę właśnie. Wybór padl na fabryczne cewki minelaba: dd18,75 okrągła(10,5'') lub koncentryk 18,75 (9''). Pytanie jest następujące, która cewka będzie służyć za taką podstawową , nie na teren zaśmiecony tylko zwykłe poletka? Chodzi o to że na teren trudny mam już elipsę i nie chcę powiększać kolekcji cewek, które używać będę sporadycznie, za to nie mam takiej cewki o wysokiej częstotliwości, która jest glęboka a nie przeoczy boratynek itp małych monetek? Temat poruszany wielokrotnie z naciskiem na cewki innych firm, ja pytam o cewki minelaba, z góry dziękuję za odp.
Miałem identyczny problem. Uważam, że koncentryczna 7,5 kHz nie jest potrzebna a w to miejsce wybrałbym 7,5 kHz DD lub 18,75 DD okrągłą. 7,5 DD jest cewką uniwersalną dobrą również na drobnicę. Bardzo dobrze wspominam cewkę elipsę, pomimo kopania płytkich dołków to w śmietniku lepszej cewki nie widziałem. Znalezienie cewki 18,75 DD w dobrej cenie graniczy z cudem a cena w sklepie to około 600 zł x 2 bo jeszcze 7,5 DD w sumie masz już 1200 zł. Jak masz kasę to Oki ja sprzedałem Tereskę z bólem i kupiłem deusa.