Teraz jest poniedziałek, 18 sierpnia 2025, 20:23

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Kostka
PostNapisane: piątek, 27 listopada 2015, 18:47 
Generał Broni
Generał Broni

Witam
1. kostka z kamienia czarnego częściowo okorowanego , posiada właściwości magnetyczne
ciężar:146g/ gęstość 3,1g/cm3 wysokość: 50mm w tym ok 10mm grubości kory wapiennej i szerokości ok 38x32mm. kostka została ukształtowana przez odbicie czterech ścian pionowych w miarę dokładnie .W górnej części pozostałość kory a przeciwległa strona wykonana juz mniej dkładniej.Co to moze być?

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Kostka
PostNapisane: piątek, 27 listopada 2015, 18:59 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
...jakiś tam poobijany przez maszyny rolnicze kamol, i nic więcej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 27 listopada 2015, 20:01 
Generał Broni
Generał Broni

frank napisał(a):
...jakiś tam poobijany przez maszyny rolnicze kamol, i nic więcej.

To musiała byc dobra maszyna rolnicza :lol: i stać chyba w miejscu by nadać taki właśnie ksztalt- to raczej nieprawdopodobne

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 27 listopada 2015, 20:25 
Generał Broni
Generał Broni

Dlaczego akurat tutaj , bo w związku z kontekstem znalezienia tej kostki szykuje sie jedno z wiekszych odkryc archeologicznych i jest to tylko zapowiedz dalszych postów
a w załaczeniu jesczze dwie fotki tej kostkina dowód ,ze to wykonał świadomie człowiek/tyko na razie nie mam 100% pewności do czego to słuzylo/
cdn...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 27 listopada 2015, 20:35 
Generał Broni
Generał Broni

Dobosz zaczął grać na werblu. Mam nadzieję że wytrzymają mu ręce zanim skończysz cedzić :n

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 27 listopada 2015, 20:45 
Generał Broni
Generał Broni

Nastepny obiekt- tym razem ceramika , niby nic wielkiego ale w tym przypadku ten malutki kawałek jest w pewnym sensie unikatem .bo to pierwsza ceramika która dosłownie przyfruneła :o mi do magnesu
...... wylewka ceramiki w kolorze szaroczarnym z fragmentem listwy plastycznej na zewnętrznej ściance o ciężarze :10g i gęstości 1,81g/cm3 . i grubości ok 8mm . Promień łuku tego fragmentu określa szacunkowa wielkość naczynia z którego pochodzi na ok 100mm średnicy. Opisywany fragment ceramiki jest wykonany prawdopodobnie z domieszkami metalu ferromagnetycznego gdyż jest przyciągany prze magnes. Wykonałem zgład jednego przełomu by uwidocznić strukturę wewnętrzną. Makrofotografia uwidacznia precyzyjnie te budowę....

cdn..

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 27 listopada 2015, 20:59 
Generał Broni
Generał Broni

I kolejny obiekt/ a jest ich jeszcze kilka i stanowią fragmenty raportu o odkryciu- kilkanaście stron opisów+ zdjecia +filmy / i bedzie to na razie ostatni,,który przedstawię ,chyba ,że będzie zainteresowanie tym tematem.

1D- wyrób krzemienny z krzemienia czarnego z białą korą – patyna biaława nakrapiana. Obiekt o wymiarach: wysokość max:30,4mm, szerokość:21,5mm grubość:ok7mm ciężarze:5,51g i gęstości:2,5g/cm3 ma kształt ośmiościanu. Może to być rodzaj ostrza z epoki kamiennej lub wyrób nowożytny ,np. krzesiwo lub tzw. skałka muszkietowa. Znaleziony ok 10 metrów w kierunku północnym od lokowanej ceramiki 1A

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 9 grudnia 2015, 00:34 
Generał Broni
Generał Broni

Zbyszek146 napisał(a):
Dlaczego akurat tutaj , bo w związku z kontekstem znalezienia tej kostki szykuje sie jedno z wiekszych odkryc archeologicznych
Zbyszek146 napisał(a):
I kolejny obiekt/ a jest ich jeszcze kilka i stanowią fragmenty raportu o odkryciu- kilkanaście stron opisów+ zdjecia +filmy ...
Dobosz umarł z głodu i wycieńczenia czekając na wielki finał ... :z

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 9 grudnia 2015, 01:20 
Kapitan
Kapitan

emil napisał(a):
Zbyszek146 napisał(a):
Dlaczego akurat tutaj , bo w związku z kontekstem znalezienia tej kostki szykuje sie jedno z wiekszych odkryc archeologicznych
Zbyszek146 napisał(a):
I kolejny obiekt/ a jest ich jeszcze kilka i stanowią fragmenty raportu o odkryciu- kilkanaście stron opisów+ zdjecia +filmy ...
Dobosz umarł z głodu i wycieńczenia czekając na wielki finał ... :z

a sensacja...? ja czekałem :cry: :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 9 grudnia 2015, 19:51 
Generał Broni
Generał Broni

Spokojnie :) na wszystko jest odpowiedni czas.Jeszcze troszke cierpliwosci ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 13 grudnia 2015, 23:10 
Generał Broni
Generał Broni

Witam
Przepraszam wszystkich doboszy :)
Sprawa jest dosyć skomplikowana .Nie wszystko mogę jeszcze wyjaśnić ,ale to co mogę to przekaże .Historia rozpoczęła się pewnego słonecznego poranka gdy wybrałem sie do lasu .Wspaniałe barwy lasu jesienią pozwalały trochę odpocząć , Myślałem ,ze nazbieram trochę grzybów ale niestety nie w tym roku .Zacząłem baczniej zwracać uwagę na otaczający mnie teren ,Tym bardziej ,że był on pagórkowaty .Wysokość wzniesień dochodziła do kilkunastu metrów i zauważyłem ,ze tworzą coś w rodzaju dużego wału, Ale dopiero gdy przejrzałem aktualna mapę tego terenu szczęka mi opadła :lol: Na załączonej mapce widać regularny kształt coś w rodzaju niedomkniętego pierścienia z "ogonem". Pierwsze skojarzenie - pozostałość po systemie obwałowań dawnego grodu. Ale w rejestrze zbytków archeologicznych dostępnych w WKZ - nic na ten temat. Zacząłem więc analizować dostępne mi mapy .I tu doszło do kolejnej zagadki. Okazało się ,ze na mapie z 1937 roku obszar ten wygląda zupełnie inaczej. Potwierdziła a to także polska sztabówka z 1964 roku .Dopiero na mapie z 1974 roku wygląd jest taki jak aktualnie. Coś się musiało stać pomiędzy narysowaniem tych map .Postanowiłem zapytać o to gospodarza terenu strzeleckie nadleśnictwa .Ale tutaj mimo dobrych chęci okazało się ,że zgodnie z dokumentacją jaką posiadają od początku lat 70 XX w, nie prowadzono żadnych prac mogących tak drastycznie zmienić rzeźbę terenu. Chyba ,że coś robiono w latach 1964-70. ale na to odpowiedz może być zwarta w dokumentach przekazanych do archiwów /ale czy je przekazano to już trzeba wyjaśnić w archiwum akt nowych/ Istnieje/prawdopodobnie/ tez inne rozwiązanie tej zagadki .Mapa z 1937 roku nie była dokładna i nie odzwierciedlała rzeczywistego stanu rzeźby terenu ,powieliła to sztabówka z1964/ często przecież wykorzystywano taki sposób kopiowania/ . Dopiero jednak w latach 70 przeprowadzono pomiary i odzwierciedlono na mapie rzeczywisty i aktualny kształt terenu .Jeżeli okaże się ,że ta teoria jest prawidłowa to może oznaczać , że jest to pozostałość dawnego systemu umocnień. Ale jak zaznaczam ta sprawa jeszcze jest w trakcie wyjaśniana także przez WKZ. Ta właśnie zagadka skierowała mnie na penetracje najbliższej okolicy ,co zaowocowało nowymi odkryciami / niektóre element tych odkryć opisałem na forum/ ale także kolejnymi zagadkami do rozwiązania.
cdn

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 14 marca 2016, 12:34 
Sierżant
Sierżant

faktycznie ciekawe, ale skoro podczas II wojny swiatowej wykorzystano i przerobiono te umocnienia, to czy ostalo sie w ogóle cos z pierwotnego ukladu tej konstrukcji ziemnej? wykrywacz duzo tu nie zdziala, koparki trzeba. szacun za spostrzegawczosc

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]